Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Het kost twee tientjes, maar het levert zoveel meer op’

Ruud Scheper
KNVB Media
13 mei 2018, 14:30

Ieder jaar wordt bij FC Deltasports’95 de Jeroen Manschot bokaal uitgereikt aan scheidsrechters die waardevol zijn geweest voor de club. - Foto: FC Deltasports’95

Ieder jaar wordt bij FC Deltasports’95 de Jeroen Manschot bokaal uitgereikt aan scheidsrechters die dat seizoen waardevol zijn geweest voor de club. “Een mooie manier om je waardering uit te spreken naar de vrijwilligers”, vindt de betaald voetbal scheidsrechter naar wie de prijs vernoemd is. “Het kost twee tientjes, maar de waardering is onbetaalbaar.”

Een paar jaar geleden werd Manschot gevraagd om in de scheidsrechterscommissie plaats te nemen van de club uit Houten, de stad waar hijzelf ook woont. “Er was iemand gestopt en het gat dat was gevallen wilden ze graag opvullen”, vertelt hij. Manschot ging er graag op in en sindsdien vormt de arbiter samen met Evert de Graaf en Rimco Viejou de scheidsrechterscommissie van de club. “Veel tijd kost het me niet hoor, vooral Evert en Rimco zijn de kartrekkers.”

Eigen bokaal

Jaarlijks reikt de vereniging bokalen uit aan een aantal scheidsrechters dat actief is voor de club. “Of het vreemd is om een bokaal uit te reiken die je eigen naam draagt?” Manschot lacht. “Ja, dat is wel bijzonder. Helemaal omdat ik dus zelf ook tot de scheidsrechterscommissie behoor. Nu lijkt het net of ik hem zelf in het leven heb geroepen.” Dat is dus niet het geval? “Haha, nee hoor.” Viejou knikt. “Voorheen heette het de Kevin Blom bokaal. Die werd destijds jaarlijks door Kevin uitgereikt. Maar toen Jeroen in het betaald voetbal ging fluiten, hebben we hem er voor gevraagd. Hij is toch een mooi uithangbord.”

Binnen de vereniging geldt het motto: ‘Deltasports ’95 neemt de scheidsrechters serieus!’

Als je ziet hoe blij je mensen kunt maken met een beker van een tientje en een bosje bloemen van eenzelfde bedrag...

Manschot staat met de volle honderd procent achter het initiatief. “Als je ziet hoe blij je mensen kunt maken met een beker van een tientje en een bosje bloemen van eenzelfde bedrag... Dat is geweldig om te zien. Die waardering is onbetaalbaar.” Hij zou het dan ook zeker aanraden aan andere verenigingen. “Het is een kleine moeite, maar je creëert ontzettend veel goodwill. Vaak wordt er in een club gekeken naar spelers en trainers en hun ontwikkeling. Logisch, maar de scheidsrechters worden nog wel eens vergeten. Maar zonder hen red je het niet.”

Geld voor vrijmaken

Daarom geldt binnen de vereniging het motto: ‘Deltasports ’95 neemt de scheidsrechters serieus!’ En dat blijft niet alleen bij deze leus. Een keer per twee jaar neemt de scheidsrechterscommissie de hele club arbiters mee uit eten. Daarnaast krijgen alle scheidsrechters eens per twee seizoenen een nieuw scheidsrechterstenue. “Wij hebben het geluk dat het bestuur daar geld in investeert”, beseft de betaald voetbal scheidsrechter zich terdege. “Maar ik denk dat het voor iedere club loont om daar geld voor vrij te maken. Zoek anders een sponsor voor een jaar om zoiets mogelijk te maken. Het loont zeker de moeite.”

Manschot met de winnaars: 'Het is een kleine moeite, maar je creëert ontzettend veel goodwill'.

“En zoveel kosten gaan daar niet mee gepaard hoor”, weet Viejou. “Voor een euro of achttien heb je een complet setje. En doordat iedereen in zo’n pakje loopt, creëer je ook uniformiteit. Het ziet er netjes voor de buitenwacht en de scheidsrechters voelen zich gewaardeerd.” Dat laatste is sowieso van groot belang, benadrukt hij. “Zorg voor een drankje na afloop, wekelijkse begeleiding bij beginnende scheidsrechters en stuur een bloemetje als iemand geblesseerd is. Het maakt een groot verschil.”

Actief op zoek

Aandacht voor mensen doet bloeien. De energie die wij erin stoppen krijgen we zeker terug

De club uit Houten was de afgelopen jaren daarnaast actief op zoek naar nieuwe scheidsrechters. Via borden, posters en spandoeken langs de rondweg werd de plaatselijke jeugd opgeroepen om ook te gaan fluiten. “Dat heeft veel opgeleverd”, denkt Manschot. “Maar de laatste jaren is dat erg duur geworden, waardoor dat wat is verwaterd. We doen het nu vooral via de plaatselijke krantjes en merken dat goed voorbeeld doet volgen.”

Een keer per twee jaar neemt de scheidsrechterscommissie de hele club arbiters mee uit eten. 

Het is niet zo dat de vijf beste scheidsrechters worden uitverkoren voor de bokalen, vertelt hij. “Natuurlijk kijken we wel naar het aantal wedstrijden dat iemand gefloten heeft, maar we proberen dat ook een beetje te scheiden in leeftijdscategorieën. De jongste jeugd moet het idee krijgen dat zij die bokaal ook ooit kunnen winnen als ze gaan fluiten.” “Je moet natuurlijk voorkomen dat iemand zich gepasseerd voelt”, vult Viejou aan. “Dat die zich in weer en wind iedere zaterdag uitslooft, maar drie jaar op rij die bokaal niet wint. Dat zou een gemiste kans zijn. We willen juist onze scheidsrechters zo waarderen.” En het werkt, merkt hij. “Aandacht voor mensen doet bloeien. De energie die wij erin stoppen krijgen we zeker terug.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen