Flitscursus SOIII zaalvoetbal voor arbiters Noordoost-Nederland

Ruud Scheper
KNVB Media
9 mei, 15:45

Om nieuwe aanwas van scheidsrechters te genereren, werd na drie jaar weer een cursus SOIII zaalvoetbal georganiseerd in Noordoost-Nederland. - Foto: KNVB Media

Het heeft niet zo’n sexy imago; scheidsrechter in de zaal, weet ook Erwin Draaijer. Maar dat is niet terecht, vindt de KNVB-docent, die zelf zowel op het veld als in de zaal actief is. “Er zit veel meer inspanning en uitdaging in dan je van tevoren verwacht.”

Het respect voor de scheidsrechters is groter in de zaal dan op het veld

Een paar jaar terug besloot veldscheidsrechter Draaijer ook in de zaal te gaan fluiten. Voor wanneer het veld voor opa te groot zou worden", lacht hij. “Maar het is veel uitdagender en intensiever dan je denkt. Dat hoorde ik nu ook weer van een van de cursisten. ‘Ik dacht dat ik het wel zonder een zweetdruppeltje te laten kon doen’, vertelde hij. ‘Maar dat viel me vies tegen.’ Op een positieve manier dan hè, want er wordt veel meer van je gevraagd dan je denkt.”

Op leeftijd

Het scheidsrechtercorps in de zaal raakt op leeftijd, weet ook de KNVB-docent. Om nieuwe aanwas van scheidsrechters te genereren, werd na drie jaar weer een cursus SOIII zaalvoetbal georganiseerd in Noordoost-Nederland. Als het aan hem ligt, krijgt het zeker een vervolg. “We proberen meer aandacht te genereren voor het fluiten in de zaal. Niet alleen in het Noordoosten, maar in heel Nederland.”

De cursus die Draaijer in maart en april gaf, werd succesvol afgesloten door negen cursisten.

Het fluiten in de zaal heeft meerdere voordelen, betoogt Draaijer. “Een winterstop kennen ze niet in de zaal, waardoor je vrijwel de hele winter actief blijft. Daarnaast is het respect voor de scheidsrechters groter in de zaal dan op het veld en zijn er grotere kansen voor jonge scheidsrechters die hogerop willen.”

Drie cursusavonden

In les twee zijn we ingegaan op hun eigen opgedane ervaringen in de wedstrijden die ze hebben gefloten na les één

De cursus die Draaijer in maart en april gaf, werd succesvol afgesloten door negen cursisten. Drie lessen volgden zij, met daar tussenin praktijkopdrachten waarin de cursisten zelf onder het toeziend oog van een begeleider wedstrijden moesten fluiten. “Op de eerste avond zijn we na een voorstelronde op interactieve wijze aan de slag gegaan met veldherkenning en wedstrijdvoorbereiding”, vertelt de docent.

Scheidsrechters III zaalvoetbalLijkt het je leuk zaalvoetbalwedstrijden in goede banen te leiden? Kijk dan hier voor de opleiding SO III zaalvoetbal.

“In les twee zijn we ingegaan op hun eigen opgedane ervaringen in de wedstrijden die ze hebben gefloten na les één.” Na bespreking van deze opgedane praktijkervaring, kwam het specifieke volgen en positie kiezen in de zaal aan de orde. Tot slot werd een praktijkwedstrijd uit de hoofdklasse bezocht, waarna als afsluiting van de avond een gesprek met de scheidsrechter plaatsvond. ‘Maak veel fouten, want daar leer je van’, hield Draaijer zijn groep voor.

Spelregeltoets

In les drie was het tot slot, na opnieuw een reflectie op de praktijk, tijd voor een spelregeltoets, waarna alle kandidaten hun diploma ontvingen uit handen van Geert Zwerver, voorzitter werkcommissie zaalvoetbal KNVB Noord en Oost. “Een geslaagde cursus”, vond Draaijer. “Dit gaat zeker een vervolg krijgen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven