Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hé scheids! De elleboogstoot

KNVB Media
KNVB Media
2 mei 2018, 7:50

Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som. - Foto: KNVB Media

Steeds sneller, steeds makkelijker ook, is de scheidsrechter Kop van Jut. Beschimpt, belaagd en betast. Wie respecteert de scheidsrechter nog? En hoe leuk is het dan om er een te zijn - of te worden? Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som.

De elleboogstoot vind ik zonder meer een van de meest wonderlijke verschijnselen op een voetbalveld

Het moet zo ongeveer onder mijn neus zijn gebeurd. Ik floot op een jeugdtoernooi voor standaardteams bij Meerburg, als clubscheidsrechter zonder noemenswaardige ervaring nog, en liep mee in het kielzog van de aanval, waarbij twee spelers duelleerden om de bal. Wat zou de afstand tussen hen en mij zijn geweest? Zes meter? Zeven?

Ter aarde

Plotseling stortte de aanvaller ter aarde, wat in mijn beleving gepaard ging met een hoop drama. Hijzelf vond dat duidelijk niet: ‘Hij sloeg mij!’ Ik had het werkelijk niet gezien. De jongen werd uit balans gebracht, dat was evident, maar meer op de manier waarop het ritsen op de snelweg niet goed gaat. In dit geval nam de verdediger ten onrechte voorrang. De elleboogstoot vind ik zonder meer een van de meest wonderlijke verschijnselen op een voetbalveld. Hij hoort er duidelijk niet thuis en om de zoveel tijd laait de discussie weer op over welke straf nou het meest gepast is.

Dat komt omdat we de elleboogstoot hebben gelegitimeerd, met omschrijvingen als ‘hij maakt zich breed’, ‘hij beschermt zichzelf’, of ‘hij houdt af’. Waar is de tijd gebleven dat de elleboogstoot gewoon rood betekende, zoals dat ooit ook gold voor de tackle van achteren op de hielen of de enkels? Huist er dan in ieder van ons een Lee Towers, dat we omschrijvingen verzinnen die de zwiep met de arm verdedigbaar maken, tot en met de spelregels aan toe?

Rode kaart

Dat komt omdat we de elleboogstoot hebben gelegitimeerd, met omschrijvingen als ‘hij maakt zich breed’, ‘hij beschermt zichzelf’, of ‘hij houdt af’

Typisch voorbeeld: het weekend van 18 en 19 februari in de Eredivisie. Op zaterdag werd PSV’er Hector Lozano bestraft met een rode kaart voor zijn armzwaai naar tegenstander Lucas Woudenberg van Heerenveen. Hij deed het bovendien nogal opzichtig; zijn actie kon niemand in het stadion zijn ontgaan – ook de scheidsrechter niet. Dennis Higler, die PSV – Heerenveen leidde, oordeelde dat Lozano bewust van zich afsloeg.

Een dag later kreeg Klaas-Jan Huntelaar van Ajax een vrije trap tegen, voor een vergelijkbaar vergrijp. Kevin Blom, de scheidsrechter bij PEC Zwolle – Ajax, vond dat Huntelaar zich afweerde. Ik vond het al knap dat Blom Huntelaar überhaupt iets zag doen, in een vol strafschopgebied. Mede daarom werd zijn beoordelingsvermogen wellicht vertroebeld. Omdat stadions tegenwoordig volhangen met camera’s, was nadien makkelijk terug te halen wat de spits van Ajax uitspookte (hij zwaaide zijn arm doelbewust naar achteren); tegelijk bleek ook dat zijn tegenstander, Bram van Polen, Huntelaar eerst bij de keel greep. Dat was ook het verweer bij de actie van Lozano. Hij zou zich ‘slechts’ hebben willen losmaken.

Felle discussies

Ik heb de afgelopen jaren met collega-journalisten, voetballers en vrienden de felste discussies gevoerd over de elleboogstoot. Het waren vooral de verdedigers die hun gedrag verdedigden. Want het was eten of gegeten worden, klonk het dan. Het was om zich af te kunnen schermen, of omdat ze altijd al zo de lucht in sprongen.

Twee scheidsrechters kunnen een vrijwel identieke situatie verschillend beoordelen

Ik vind het idioot dat iemand bij een luchtduel zich een Jezus-aan-het-kruis-houding aanmeet. Dat is toch volstrekt onnatuurlijk? Stel je eens voor dat we ons allemaal met hetzelfde enthousiasme springend en elleboogstotend op de dansvloer zouden begeven. Dat zou toch een slagveld worden?

Ruimte voor interpretatie

In de discussie over de actie van Lozano en die van Huntelaar waren mensen onder andere boos omdat Lozano wel van het veld werd gestuurd en Huntelaar niet. Maar dat is nou net het onvermijdelijke, als je ruimte in de spelregels laat voor interpretatie. Twee scheidsrechters kunnen een vrijwel identieke situatie verschillend beoordelen.

Robbert Minkhorst

Twitter: @IJC_mink #ikwordscheidsrechter

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen