Hé scheids! Wintersport

KNVB Media
KNVB Media
6 maart, 12:56

Journalist Robbert Minkhorst neemt de proef op de som. - Foto: KNVB Media

Steeds sneller, steeds makkelijker ook, is de scheidsrechter Kop van Jut. Beschimpt, belaagd en betast. Wie respecteert de scheidsrechter nog? En hoe leuk is het dan om er een te zijn - of te worden? Journalist Robbert Minkhorst neemt de proef op de som.

Voetbal is een zomersport. Het is een vaak aangehaald argument om te betogen dat een voetbalseizoen een langere looptijd moest krijgen. Maar dat is ingewikkeld als in mei de velden ingezaaid worden en in juni het gras moet groeien.

Koning Winter

Terwijl we jarenlang alweer begonnen te voetballen als de meesten nog op wintersportvakantie moesten gaan, is dat tegenwoordig (gelukkig!) anders

Je kunt het helemaal niks vinden, al die plastic velden, maar de opmars van kunstgras bood daarom wel openingen. Terwijl we jarenlang alweer begonnen te voetballen als de meesten nog op wintersportvakantie moesten gaan, is dat tegenwoordig (gelukkig!) anders. De KNVB heeft het seizoen opgerekt: we beginnen later, stoppen ook later en hebben dus ook een langere, logischere winterpauze. Alleen, zal je net zien: toont Koning Winter zich uitgerekend net vóór en net ná de winterstop van zijn meest tirannieke kant.

Het was zondag 10 december 2017 en de hilariteit lag in de aard van de mededeling besloten: het veld op Het Kasteel werd later gekeurd omdat scheidsrechter Danny Makkelie vaststond in de sneeuw. Op een normale zondag ben je vanuit Dordrecht zo in Rotterdam, maar nu deed de scheidsrechter iets van een uur langer over dat korte stuk. Vervolgens keurde hij het veld op Spangen af.

Parodie op voetbal

Makkelie kon je niets verwijten. Het is zijn verantwoordelijkheid dat de spelers heel blijven en dat het veld bespeelbaar is. En van afstand - pak hem beet in een file op de Van Brienenoordbrug - een veld keuren leek mij niet direct de aangewezen weg. ‘Een parodie op voetbal’, twitterde Peter van der Zwan, bestuurslid van de supportersvereniging van Sparta, over deze zondag vol sneeuw.

De bal moet kunnen rollen, de lijnen dienen zichtbaar te zijn en de staat van de mat moet zodanig zijn, dat spelers er geen blessures door kunnen oplopen

Te elfder ure werd in de eredivisie ook FC Utrecht - Feyenoord afgelast. Roda JC - FC Groningen werd gekkenwerk genoemd. Dat duel begon om half 1 ’s middags, toen de ergste sneeuw nog moest komen. "Onder normale omstandigheden is het al een rit van vier uur", zei de trainer van FC Groningen, Ernest Faber, tegen Radio 1. "Nu hoop ik dat we voor woensdag terug zijn, want dan moeten we weer spelen."

Hagelbuitjes

Dan had ik het die dag ervoor een stuk makkelijker. Een ritje Leiden - Leidschendam in de ochtend, voor RKAVV O15-1 tegen HBS O15-1. Ik stond in liveverbinding met de twitterfeed van de thuisclub, waarop afgelastingen keurig werden bijgehouden, maar deze wedstrijd op de Kastelenring ging gewoon door. Het kunstgras lag er blakend bij en onder het voetballen werden we slechts een paar keer lastiggevallen door een paar hagelbuitjes – wel vroegen de spelers bij zo’n bui prompt hoe lang de wedstrijd nog duurde.

Het is me geleerd, hoe een veld te keuren. De bal moet kunnen rollen, de lijnen dienen zichtbaar te zijn en de staat van de mat moet zodanig zijn, dat spelers er geen blessures door kunnen oplopen. In Leidschendam had de consul het hoofdveld al fit bevonden. De zon stond erop; voortekenen dat de situatie nog dramatisch zou verslechteren, waren er niet.

Slechte voortekenen

Wilhelmus O17-2 – FC Lisse O17-2 wordt mijn volgende missie

Voor het laatste weekend van februari en het eerste van maart waren de voortekenen slecht. Ook voor mij. Want ik kreeg geen wedstrijden toegewezen. Geen sneeuwruimen voor mij dus. Geen thermogeen ondergoed aan. En er hoefde ook geen vaseline mee in de tas. Huh? Een kleine paniekaanval maakte zich van me meester. Waarom had ik geen wedstrijden? Moest ik even in de luwte gezet worden? Wat had ik misdaan? Was er stiekem een rapporteur geweest bij mijn laatste duel bij HVV, waar ik zo vol van mezelf raakte?

Was volgens hem mijn stoere houding uiteindelijk toch gewoon misplaatste arrogantie geweest?Maar moest ik dan mijn innerlijke onrust mijn gedachten laten blijven gijzelen? Waar was ik nou, met mijn gewonnen zelfvertrouwen? Het antwoord kwam (gelukkig!) gauw in de mail. Wilhelmus O17-2 – FC Lisse O17-2 wordt mijn volgende missie. Laat dat voorjaar maar komen.

Robbert Minkhorst

Twitter: @LD_mink #ikwordscheidsrechter

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven