Ed Janssen boeit bomvol clubhuis Rksv Prinses Irene 

KNVB Media
KNVB Media
29 januari, 14:55

De kantine van Rksv Prinses Irene uit Nistelrode puilde afgelopen week uit zijn voegen bij het bezoek van scheidsrechter Ed Janssen. - Foto: Rksv Prinses Irene

De kantine van Rksv Prinses Irene uit Nistelrode puilde afgelopen week uit zijn voegen. Aanleiding was de komst van betaald voetbal scheidsrechter Ed Janssen. Zo'n 125 voornamelijk jeugdleden luisterden geboeid naar het verhaal van de arbiter.

"Elk jaar blijkt maar weer dat het halen van het verplichte spelregelbewijs een hele opgave kan zijn. Dit jaar verloopt dit echter uitstekend en moeten enkele jeugdleden de eindproef maken", vertelt Theo van Vught, hoofd opleidingen en scholing bij de club, die de avond zelf aftrapte en daarna het stokje overgaf aan Janssen.

Allesbehalve saai

"Normaal gesproken zijn spelregels taaie stof, maar door wedstrijdvoorbeelden te laten zien, met de onderlinge communicatie erbij van de assistent scheidsrechters, werd het alles behalve een saaie avond", aldus Van Vught. Als eerste onderwerp blikte Janssen terug op de wedstrijd Heracles - PSV, die hij onlangs gefloten had. In deze wedstrijd waren er een aantal discutabele momenten, maar door zijn uitleg en deze beelden vertraagd te laten zien, bleek dat hij die momenten goed had beoordeeld.

Na de pauze ging de scheidsrechter verder met D.O.G.S.O. (Denying Obvious Goal Scoring Opportunity).

Na zichzelf uitgebreid voorgesteld te hebben, gaf hij een verklaring waarom hij was gaan fluiten. "Op het veld heb ik de eindverantwoording en moet ik beslissingen nemen. Dat geeft me veel voldoening en daarnaast beleef ik er erg veel plezier aan. Thuis heb ik drie meiden zitten en daar heb ik niks te vertellen", grapte hij. Met zulke voorbeelden en humor probeerde hij de avond interactief en luchtig te houden. Nog voor de pauze kreeg de grote groep opgekomen jeugd- en kaderleden uitleg over hands en ook nu werden beelden getoond en uitleg gegeven, waardoor sommige keuzes beter te begrijpen waren.

Leuke discussie

Na de pauze ging de scheidsrechter verder met D.O.G.S.O. (Denying Obvious Goal Scoring Opportunity). Het ging daarbij over vragen als 'Wanneer is er sprake van een scoringskans en hoe moet deze worden bestraf als deze scoringskans onreglementair wordt gestopt d.m.v. een overtreding?' en 'Wanneer krijgt de overtredende speler daarvoor rood en waarom soms een gele kaart?' Ook hier ontstond er weer een leuke discussie.

Bij Prinses Irene was de jonge generatie zeer goed vertegenwoordigd.

Tot slot maakte Janssen reclame voor het vak van scheidsrechter. "Ik hoop met deze avond jeugdleden te inspireren om te gaan fluiten", zo gaf hij aan. "De meeste spreekbeurten die ik bij clubs houd zijn voor bestuurders en clubleden in de leeftijd van 40 tot 65 jaar. Bij Prinses Irene was de jonge generatie zeer goed vertegenwoordigd en hopelijk zitten daar nieuwe scheidsrechters in wording tussen."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven