Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Cursus spelbegeleider voor iedereen toegankelijk

KNVB Media
KNVB Media
24 november 2017, 9:27

De cursus spelbegeleider/pupillenscheidsrechter wordt gegeven door KNVB-docent Eric Visser. - Foto: KNVB Media

Met de komst van de nieuwe spelvormen binnen het pupillenvoetbal is ook de rol van de scheidsrechter veranderd. Om die reden organiseert de KNVB de cursus spelbegeleider/pupillenscheidsrechter. KVNB-docent Eric Visser is enthousiast. “Het is geweldig om een groep enthousiaste nieuwe scheidsrechters de eerste beginselen van het fluiten bij te brengen.”

Als trainer van Orion Nijmegen JO9-8 ondervindt Visser de nieuwe spelvorm aan den lijve. “Je ziet dat de kinderen het heel snel oppikken”, vertelt hij. “Het is één, misschien twee wedstrijden wennen, maar daarna komt het het spelplezier alleen maar ten goede. Het indribbelen bijvoorbeeld, dat zorgt voor meer snelheid en meer dynamiek.”

Zelf verantwoordelijk

Ook de rol van de scheidsrechter is flink gewijzigd. Niet langer loopt die in het veld tussen de spelers om leiding te geven aan de wedstrijd, in de nieuwe vorm staat de spelbegeleider langs de lijn en grijpt hij of zij alleen in als het écht nodig is. “Ook dat loopt heel erg goed”, ziet Visser. “De insteek is dat de kinderen zelf verantwoordelijk zijn voor het spelletje.”

Docent Eric Visser met een aantal cursisten. 'De meeste cursisten hebben helemaal nog geen ervaring met het begeleiden van wedstrijden. Maar dat is geen probleem, juist niet zelfs.'

In de cursus komt dat logischerwijs ruim aan de orde. “In de eerste bijeenkomst gaan de cursisten aan de slag met een door Lukkien uit Ede speciaal ontworpen app, Daarop kunnen ze individueel de vragen beantwoorden. Ik zie dat als docent binnenkomen en kan zo één op één inspelen op de antwoorden die ze geven en de vragen die ze mogelijk hebben. Die interactie met de groep, dat maakt het geweldig om dit werk te doen.”

Tijd voor de praktijk

Na het eerste vooral op de theorie gebaseerde gedeelte is het de bedoeling dat de cursisten in de praktijk aan de slag gaan. Dat kan gewoon bij hun eigen club, verduidelijkt Visser. “Ze moeten een wedstrijd begeleiden, spelregelvragen via de app beantwoorden en een wedstrijd van een andere cursist bekijken en daar feedback op geven.”

In de cursus wordt er ruim ingegaan op de ervaringen die de scheidsrechters tijdens het begeleiden van de wedstrijden hebben opgedaan

Met de antwoorden die via de app bij hem binnen komen, sluit Visser in de tweede bijeenkomst de cursus af. “Als er bijvoorbeeld blijkt dat op een bepaalde vraag veel foutieve antwoorden komen, dan besteden we daar nog extra aandacht aan. Natuurlijk gaan we ook ruim in op de ervaringen die ze tijdens het begeleiden van de wedstrijden hebben opgedaan. En aan het einde volgt een toets. Om de cursus af te ronden, moet je die met een voldoende afsluiten.”

Voor iedereen toegankelijk

De cursus is voor iedereen toegankelijk, stelt Visser. “De meeste cursisten hebben helemaal nog geen ervaring met het begeleiden van wedstrijden. Maar dat is geen probleem, juist niet zelfs. We hebben jonge jongens en meiden van dertien, veertien, vijftien en zestien jaar, maar ook ouders die graag hun kennis willen opvijzelen. Het mooie is dat we door de manier van werken met de app echt in kunnen spelen op de wensen van het individu. Het is echt maatwerk geworden. En dat is mooi, want geen groep is hetzelfde.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen