Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Coördinator Albert Wiekens leert van arbitragebeleid FC Groningen

KNVB Media
KNVB Media
20 november 2017, 12:20

Noordster ontving begin juni het ARAG|KNVB Fairplay certificaat. Albert Wiekens is de tweede persoon van rechts. - Foto: KNVB Media

Durf te vragen! Dat is ongeveer wat Albert Wiekens dacht toen hij een paar weken terug contact opnam met FC Groningen. De scheidsrechterscoördinator van vv Noordster was benieuwd hoe er op hoger niveau met scheidsrechters werd omgegaan en wat zijn club daarvan zou kunnen leren. Hij werd met open armen ontvangen. “Een geweldige ervaring waarvan ik veel heb geleerd.”

Nu nog maar anderhalf jaar geleden begon Wiekens aan zijn nieuwe taak als scheidsrechterscoördinator bij vv Noordster. Wat hij aantrof, hield niet bepaald over. “Een paar scheidsrechters die in het verleden gecertificeerd waren”, herinnert hij zich. “Verder eigenlijk niets. We moesten vanaf nul beginnen.”

Vraag de KNVB

Durf te vragen, want zonder vragen kom je nergens. En daar is de KNVB ook voor

Allereerst nam hij contact op met de KNVB. “Dat is een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb. En dat zou ik ook zeker andere verenigingen meegeven. Durf te vragen, want zonder vragen kom je nergens. En daar is de KNVB ook voor. Met hun hulp, en in het bijzonder met de hulp van Anton Panneman, zijn we binnen een jaar van nul naar een ARAG-certificering gegaan.”

Meerdere keren ging hij in de afgelopen tijd op bezoek bij andere clubs om te leren van hun arbitragebeleid. “Erg nuttig”, aldus Wiekens. “Maar we waren nu op een punt gekomen dat we van andere amateurverenigingen niet zoveel meer kunnen opsteken. Vandaar dat ik de telefoon heb gepakt en FC Groningen heb benaderd.”

Meer dan welkom

De ‘Trots van het Noorden’ reageerde direct enthousiast. Wiekens was meer dan welkom en mocht kiezen uit de thuisduels tegen Vitesse en Feyenoord. Het werd de eerste. De wedstrijd tegen Feyenoord was misschien een mooier affiche, bekent hij. “Maar ik kom hier om wat op te steken over het arbitragebeleid, niet om een mooie pot voetbal te zien.”

Vv Noordster uit Oude Pekela ontving op vrijdag 2 juni uit handen van Gert-Jan Siebelink van ARAG en scheidsrechter Siemen Mulder het ARAG|KNVB Fairplay certificaat. 

En wat opsteken, dat deed hij. Aan de hand van scheidsrechterscoördinator Jan van Driel kreeg hij een kijkje in de keuken van een profclub. Hij ontving de arbitrage, inspecteerde met hen het veld, kon meekijken in de voorbereiding van de scheidsrechters en kon alle vragen stellen die hij wilde. “Heel leerzaam”, genoot Wiekens. “En naast de informatie die ik van FC Groningen kreeg, was ook de arbitrage, onder leiding van Jeroen Manschot, volledig bereid om al mijn vragen te beantwoorden. Ook dat is heel nuttig geweest.”

Ontvangst

Een van de leerpunten die Wiekens meeneemt naar zijn eigen club is de ontvangst van de scheidsrechters. “Dat gebeurt nu eigenlijk alleen maar bij de wedstrijd van het eerste elftal op de zondagmiddag, maar ook bij de jeugd op de zaterdag willen we daar meer tijd in gaan investeren.”

Naast FC Groningen was ook de arbitrage volledig bereid om mijn vragen te beantwoorden

En die scheidsrechter informatie geven over de wedstrijd van het eerste elftal, is een ander punt wat hij heeft meegenomen uit zijn bezoek. “Nu is het vaak een kopje koffie en daar is de kleedkamer, maar dat kan misschien best wat uitgebreider. Wordt er iets georganiseerd vanuit de jeugd, zijn er sfeeracties of is het een beladen derby? Dat is voor een scheidsrechter erg nuttige informatie, maar daar hadden wij eerlijk gezegd nog niet eerder aan gedacht.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen