Voorafgaand aan het duel van het eerste elftal met Goes wordt het keurkorps daarom in het nieuw gestoken. Een mooi moment, vindt Van Asseldonk. “Daarmee laten we zien dat we hen waarderen. We willen ze laten zien dat we ze op handen dragen.”

Appelflap

We willen ze laten zien dat we ze op handen dragen

Een week of twee geleden beseften Van Asseldonk en co. echter dat ze met de nieuwe tenues niet de goedwillende ouder bereikten die eens in de twee of vier weken zijn of haar zoon of dochter floot. “Vandaar dat we op de eerste zaterdag van de Week van de Scheidsrechter hebben gezorgd voor een appelflap na afloop van een wedstrijd. Scheidsrechters en assistent-scheidsrechters die dat weekend gefloten of gevlagd hadden, waren daarop van harte uitgenodigd, maar dat gold net zo goed voor mensen waarvan wij wisten dat die met enige regelmaat voor de club actief zijn.”

De uitreiking van de tenues tijdens de tweede zondag stond niet op zich, vertelt het bestuurslid Sport en Maatschappij. “Wij zijn bij de club al langer bezig om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Die behoefte bestaat heel duidelijk. Het meer respecteren en waarderen van de scheidsrechters past daar heel goed in.”

ARAG-certificering

Onlangs werd het traject richting de ARAG-certificering door de club ingezet. Maar dat is geen doel op zich, waarschuwt Van Asseldonk. “Wij willen met het certificaat uitdragen dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Onze buurvereniging FC Uden is bijvoorbeeld ook gecertificeerd. We willen niet beter of minder zijn, maar daarin samen met hen optrekken. En als we zien hoe de KNVB met dit onderwerp omgaat, dan past dat precies bij onze filosofie. Vandaar dat we traject zijn ingegaan.”

Wij willen met het certificaat uitdragen dat we onderdeel zijn van een groter geheel

Bijkomend voordeel is dat door de certificering het scheidsrechtersbeleid wordt ingebed in de club. “Dan krijg je niet dat het project verwatert als ik stop of wanneer er een nieuwe voorzitter komt die hier niets mee op heeft. Je wordt verplicht om het te onderhouden en het komt in het DNA van de club te zitten.”

Teken van respect

Van Asseldonk, zelf ook scheidsrechter en assistent-scheidsrechter op de club, denkt dat het mes aan twee kanten snijdt wanneer een scheidsrechter er verzorgd uitziet. “Op die manier dwing je meer respect af. Maar het werkt ook de andere kant op. De spelers die worden gefloten door een scheidsrechter die niet maar zo in zijn eigen kloffie een minuut voor het beginsignaal het veld op komt kuieren, voelen zich ook meer gerespecteerd. ‘Wij doen er toe’, denken zij dan. Dat is precies wat we willen creëren binnen de vereniging.”
Week van de Scheidsrechter Week van de Scheidsrechter Lees alles over de Week van de Scheidsrechter (7-15 oktober).