Hé scheids! Een probleem voor ons allen

KNVB Media
KNVB Media
19 juni, 10:53

Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som. - Foto: KNVB Media

Steeds sneller, steeds makkelijker ook, is de scheidsrechter Kop van Jut. Beschimpt, belaagd en betast. Wie respecteert de scheidsrechter nog? En hoe leuk is het dan om er een te zijn - of te worden? Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som.

Het is een veel gedeeld beeld op sociale media: een rugbyer, een beer van een vent, die nederig zijn excuses aanbiedt aan de ref. Hij had het gewaagd om hem aan te spreken op een beslissing. Dat doe je dus niet in het rugby.

Onbeantwoorde vragen

Het idee dat er het nodige schort aan het imago van de voetbalscheidsrechter - en daardoor ook aan diens gezag - plus mijn zoektocht naar het waarom ervan, waren belangrijke motieven om met deze rubriek te beginnen. Zeven maanden verder ben ik een stuk wijzer - maar zijn ook lang niet alle vragen beantwoord. Ik heb me niet hoeven verstoppen in een bezemkast, op de vlucht voor een horde voetballers en ik ben nog nooit bedreigd. Ook de weddenschap van collega’s wanneer ik mijn eerste klappen zou oplopen, krijgt ogenschijnlijk geen winnaar.

In het hockey kom je andere mensen tegen. Die gedragen zich, in de breedte, beter

Daar staat tegenover dat ik wel heel veel tegenspraak moet dulden. Veel meer dan ik vooraf durfde te vermoeden. Dat lijkt me een groter probleem in het voetbal dan in andere sporten. “Daar kan ik me in herkennen”, zegt sportpsycholoog Edith Rozendaal uit Alkmaar, die zelf op hoog niveau volleybalde. “Het is ook de cultuur. Het is zo gegroeid in de jaren, mede door het publiek.”

Spiegel van de maatschappij

Misschien is het voetbal wel meer een spiegel van de maatschappij - die immers verruwt. “Dat denk ik wel”, reageert Dick van Egmond, hoofd scheidsrechterszaken bij de KNVB. “In het hockey kom je andere mensen tegen. Die gedragen zich, in de breedte, beter.” Op haar website noemt Yolande Brada, lid van het internationale arbitragecomité in het hockey (FIH), scheidsrechters ‘de paradepaardjes van je vereniging’. “Ik vind gewoon dat als scheidsrechters in staat zijn een wedstrijd goed te leiden, ze bijdragen aan het goede gevoel van sporters. Dat ze, kortom, die sporters een hartstikke fijne dag bezorgen.”

Ze wil pertinent niet focussen op fouten, incidenten of excessen, ‘al heeft het dan minder nieuwswaarde’. “Ik probeer van het imago van scheidsrechters juist heel erg het positieve te benadrukken. Het gaat ook niet sec om het toepassen van de spelregels, maar om hoe je een wedstrijd managet. En ik weet dat ze hier bij de KNVB ook ontzettend mee bezig zijn.”

De spelers zijn verantwoordelijk

De scheidsrechter is niet verantwoordelijk voor een eerlijk verloop van een wedstrijd. Dat zijn de spelers

Dat klopt, zegt Van Egmond. “We proberen nadrukkelijk bij clubs en media over te brengen dat een scheidsrechter niet verantwoordelijk is voor een eerlijk verloop van een wedstrijd. Dat zijn de spelers. Jij als scheidsrechter bent niet oneerlijk. Je kunt hooguit een onjuiste beslissing nemen.” Juist ook bij de clubarbitrage wil de KNVB verenigingen en scheidsrechters ’goed opleiden, begeleiden en ondersteunen’. “Daar wordt het meeste gefloten. Tegelijk doet een slecht voorbeeld op tv weer slecht volgen op de velden bij de amateurs.”

In het hockey en rugby wordt gezag ook afgedwongen met strengere straffen. De KNVB ‘denkt daar ook over na’, zegt Van Egmond. “Maar we blijven hierin afhankelijk van de FIFA.” Voorlopig concludeer ik: als de autoriteit van en het respect voor een scheidsrechter een probleem zijn, dan is dat niet direct een probleem van die scheidsrechter. Maar één van het hele voetbal.

Robbert Minkhorst

Twitter: @LD_mink #ikwordscheidsrechter

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven