Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hoe ga je om met een scheidsrechterstekort bij je club?

KNVB Media
KNVB Media
28 januari 2015, 14:31

Sinds VOC de jeugdspelers en hun ouders actief zijn gaan benaderen en hen laten meedenken in het proces is het aantal scheidsrechters zienderogen toegenomen. - Foto: KNVB Media

Het vinden van voldoende scheidsrechters is voor veel verenigingen een wekelijks terugkerend probleem. Wat kun je als club doen om het scheidsrechterstekort aan te pakken? Tips van VOC.

Plan van aanpak

Om meer scheidsrechters te werven voor je club moet je de jeugd allereerst actief benaderen, zo weet VOC uit eigen ervaring. De Rotterdamse voetbalvereniging kampte zo’n tien jaar geleden ook met een scheidsrechterstekort, maar ging daar voortvarend mee aan de slag. Je moet ervoor zorgen dat de scheidsrechters zich betrokken en gewaardeerd voelen binnen de vereniging, adviseert de club. Zorg ervoor dat het niet allemaal eenlingen zijn, maar creëer een groepsgevoel. Een leuke manier waarop je dat kunt doen is bijvoorbeeld door het organiseren van een gezellige avond bij de club of samen op pad te gaan, waardoor er onderlinge verbondenheid ontstaat. En laat ze meedenken over wat te organiseren. Daar komen vaak erg leuke dingen bij naar voren.

Daarnaast moet je ervoor zorgdragen dat de jongeren het idee hebben dat ze serieus genomen worden als scheidrechter. Als speler vertelt de trainer je in de rust en na afloop wat je goed hebt gedaan en wat je nog wat verbeteren kunt, maar vaak wordt een scheidsrechter aan zijn lot overgelaten. Los dat op door iemand binnen de club verantwoordelijk te maken voor de scheidsrechters. Diegene kan ook van tijd tot tijd feedback geven of anderen vragen iemand te beoordelen. En geef eens een complimentje. Een simpel “goed gefloten scheids”, kan al een groot verschil maken. Het is natuurlijk het mooist als zo’n compliment van de trainers zelf komt.

Tot slot is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor de jonge arbiters. Maak duidelijk waarvoor je staat als vereniging en spreek daar mensen op aan wanneer die langs de zijlijn kritiek uiten. Leer je scheidsrechters ook hoe ze in dat soort gevallen moeten handelen. Alleen daarmee creëer je al een gevoel van veiligheid.

Resultaat

Sinds het Rotterdamse VOC de jeugdspelers en hun ouders actief zijn gaan benaderen en hen laten meedenken in het proces is het aantal scheidsrechters zienderogen toegenomen. Door het groepsgevoel te benadrukken en de scheidsrechters belangrijk te maken hoeft de club niet meer zelf op zoek te gaan naar scheidsrechters. Ze melden zich vanzelf aan! Het is leuk om scheidsrechter te zijn!

Quotes

Roberto Wiredu, scheidsrechterscoördinator jeugd V.O.C.:

“We verwennen onze scheidsrechters, doen leuke dingen met ze. Ieder jaar organiseren we een game-avond en gaan we met ze paintballen.”

“Geef eens een complimentje. Je ziet de kinderen groeien.”

“Zorg dat de spullen voor elkaar zijn. Een fluitje hoeven ze niet zelf te kopen, die moeten ze op de club kunnen krijgen. En regel wat te eten en te drinken voor in de rust of na die tijd.”

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen