Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Asser scheidsrechters maken elkaar beter

KNVB Media
KNVB Media
20 januari 2015, 14:27

In brainstormsessies werden ideeën bedacht die moeten zorgen voor meer eenheid in de arbitrage en het niveau moeten opkrikken. - Foto: KNVB Media

Het niveau van scheidsrechters en het beleid omtrent arbitrage zijn van groot belang voor de Nederlandse clubs en voor het gehele Nederlandse voetbal. Beslissingen van de scheidsrechter en zijn of haar rol in een wedstrijd zijn nu eenmaal regelmatig onderwerp van gesprek. In Assen realiseerden voetbalclubs zich dat het bij uitstek een thema is waarbij je van elkaar kunt leren. En dat doen ze dan ook. Na een scheidsrechtersbijeenkomst besloten de Asser clubs nauwer samen te gaan werken. In de brainstormsessies die volgden, werden ideeën bedacht die moeten zorgen voor meer eenheid in de arbitrage en het niveau moeten opkrikken.

Je hoeft niet één voor één het wiel uit te vinden, maar kijk naar elkaar en leer van elkaar. Dat is het nieuwe credo in Assen. De ene vereniging heeft al een heel beleidsplan voor scheidsrechters op papier, terwijl de andere vereniging nog niet zover is. Dan licht het voor de hand dat de clubs elkaar kunnen helpen. Bovendien heeft het Asser scheidsrechterskorps als groep meer uitstraling én natuurlijk overwicht. “Door gezamenlijk op te trekken, zijn we als groep herkenbaar en kunnen we veel meer bereiken”, constateert Ilja van der Heide, scheidsrechterscoördinator bij Achilles 1894.

Aandacht

Voor het initiatief in Assen is lokaal heel veel aandacht. Niet alleen in de media bereik je als groep meer, ook organisaties zoals de gemeente zijn eerder geneigd te luisteren en mee te werken wanneer de krachten van verschillende clubs worden gebundeld. De voetbalclubs in Assen zijn momenteel bezig een logo te ontwerpen. Dit logo moet terugkomen op reclameborden langs de velden van de verschillende sportparken, op de websites van de clubs én op de tenues van alle scheidsrechters. Zo maak je iedereen direct duidelijk; hier staan we met z’n allen voor en dit willen we bereiken.

Resultaat

Door samen op te trekken, willen de clubs duidelijk maken dat dezelfde regels, normen en waarden gelden op alle sportparken in Assen. Zo creëren de clubs een Veilig Sportklimaat (VSK)  voor spelers en scheidsrechters. Hoewel het initiatief nog in de kinderschoenen staat, plukken ze er nu al de vruchten van. Doordat de scheidsrechterscoördinatoren meer zichtbaar zijn, is het voor hen gemakkelijker om in contact te komen met organisaties die hen met raad en daad terzijde kunnen staan, zoals de COVS, de gemeente Assen of de KNVB. Bovendien kunnen cursussen voor (jeugd)scheidsrechters sneller en beter op maat aangeboden worden.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen