Veelgestelde vragen over het coronavirus en voetbal

KNVB Media
KNVB Media
31 mei, 11:30

De huidige coronacrisis heeft ook op het voetbal veel impact - Foto: KNVB Media

Naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er een aantal veelgestelde vragen over de gevolgen voor het voetbal.

Competities betaald voetbal

 

Wanneer starten de competities in het betaald voetbal?

De Eredivisie begint op 12/13 september. De Keuken Kampioen Divisie op 28/29/30 augustus. 

Speeldagenkalender betaald voetbal Speeldagenkalender betaald voetbal Lees meer over de nieuwe speeldagenkalender.

 

Kan bij de start van de competities in het betaald voetbal al publiek in de stadions?

Op 23 juni maakte het kabinet bekend dat vanaf 1 juli beperkt toeschouwers kunnen worden toegestaan. Dit mits de stadions coronaproof georganiseerd zijn en de bezoekers zich aan alle regels houden. Zoals de basisregels, waaronder 1,5 meter afstand van elkaar houden. Hierdoor is het mogelijk om al 20-25% van de capaciteit van de stadions in te richten voor de fans.

Basisregels overheid Basisregels overheid Lees hier de Basisregels van de overheid.

 

Waarom beginnen de competities niet eerder?

De Nederlandse regering heeft op 21 april besloten dat er tot 1 september niet mag worden gevoetbald. Later werd bepaald dat er wel mocht worden getraind door volwassenen, maar dat zij onderling 1,5 meter afstand moesten houden. Veel spelsituaties waren bij de trainingen dus niet mogelijk, laat staan dat er ook oefenwedstrijden konden worden gespeeld. Op 23 juni werden de coronamaatregelen versoepeld en kon er vanaf 1 juli weer normaal worden getraind, dus zonder onderling 1,5 meter afstand. Om op topniveau weer wedstrijdfit te worden is een trainingsperiode van 6 tot 8 weken nodig. Dan zitten we dus al op eind augustus. Op 4 en 7 september staan al interlands gepland, dus vandaar dat we uitkomen op de start van de Eredivisie op 12/13 september. De Keuken Kampioen Divisie kan wel al op 28/29/30 augustus beginnen.

Competities amateurvoetbal

 

Wanneer start het amateurvoetbalseizoen 2020/’21?

Vanwege de versnelde versoepeling van de maatregelen die zijn aangekondigd per 1 juli, betekent dit voor de competities in het amateurvoetbal dat deze allemaal nagenoeg kunnen starten op de reguliere data in de speeldagenkalender. De komende periode werken we aan de definitieve uitwerking. Houd de kanalen van de KNVB in de gaten voor verdere berichtgeving hierover.

Speeldagenkalender Speeldagenkalender Beijk hier de speeldagenkalender.

 

Hoe zien de divisie- en klasse-indelingen voor het komende seizoen eruit?

De conceptindelingen van de divisies en klassen van het standaardvoetbal (zaterdag en zondag), topjeugdvoetbal, vrouwenvoetbal en zaalvoetbal zijn inmiddels bekendgemaakt. De conceptindelingen komen zo veel als mogelijk tot stand op basis van de indelingen van het seizoen 2019/’20. Clubs konden tot uiterlijk 15 mei bij de KNVB een verzoek indienen om hoger of lager te worden ingedeeld. Daarmee konden de opengevallen plekken in de competities worden opgevuld, veroorzaakt door clubs die fuseren of teams die zich terugtrekken of voor een andere speeldag kiezen. Die verzoeken zijn behandeld volgens de eerder gepubliceerde uitgangspunten. Meer info over de concept-indelingen vind je hieronder. Binnenkort worden ook de concept klasse-indelingen voor het reservevoetbal bekendgemaakt.  Concept-indelingen Concept-indelingen Bekijk hier de concept-indelingen

Oranje - Wedstrijden Nederlands elftal

 
 

Ik heb een ticket/tickets gekocht voor Nederland – Verenigde Staten op 26 maart in het Philips stadion. Krijg ik mijn geld terug?

Op dit moment is nog onduidelijk of en wanneer de oefeninterland wordt ingehaald. Graag hadden we deze duidelijkheid gegeven, zodat we samen met jou konden toeleven naar een nieuwe wedstrijd. Omdat op dit moment nog te veel onzeker is (zowel de datum als de locatie als (eventueel vervangende) tegenstander), gaan wij over tot restitutie. We storten het volledige bedrag van jouw gekochte ticket(s) voor de interland tegen de Verenigde Staten binnen twee weken terug op de bankrekening waarmee de tickets zijn betaald. Voor de volledige uitleg van deze restitutie verwijzen we je naar artikel 4 van de KNVB standaardvoorwaarden.
 

 

 

Ik heb een ticket/tickets gekocht voor Nederland – Spanje op 29 maart in de Johan Cruijff ArenA. Krijg ik mijn geld terug?

Op dit moment is nog onduidelijk of en wanneer de oefeninterland wordt ingehaald. Graag hadden we deze duidelijkheid gegeven, zodat we samen met jou konden toeleven naar een nieuwe wedstrijd. Omdat op dit moment nog te veel onzeker is (zowel de datum als de locatie als (eventueel vervangende) tegenstander), gaan wij over tot restitutie. We storten het volledige bedrag van jouw gekochte ticket(s) voor de interland tegen Spanje binnen twee weken terug op de bankrekening waarmee de tickets zijn betaald. Voor de volledige uitleg van deze restitutie verwijzen we je naar artikel 4 van de KNVB standaardvoorwaarden.

 

 

Er wordt verwezen naar artikel 4 van de KNVB standaardvoorwaarden. Waar kan ik deze vinden?

De KNVB standaardvoorwaarden vind je hier:
 

 

 

Ik heb een ticket/tickets gekocht voor de wedstrijd(en) van het Nederlands elftal via Sunweb, ING rentepunten of via de Johan Cruijff ArenA. Wat nu?

Zowel ING, Sunweb als de Johan Cruijff ArenA hebben bevestigd dat zij het KNVB beleid volledig volgen. Alle ticketkopers die via ING, Sunweb of de Johan Cruijff ArenA tickets hebben gekocht, krijgen via deze partijen bericht over de restitutie van de tickets.

 

Hanteren de clubs hetzelfde beleid voor de competitiewedstrijden van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie?

De oefeninterlands van het Nederlands elftal zijn op zichzelf staande eenmalige evenementen en staan los van de competitiewedstrijden. Alle clubs zullen hun fans zelf informeren over hun beleid.

 

Wanneer is de eerstvolgende wedstrijd van het Nederlands elftal?

We hopen onze Oranjehelden in september tijdens de Nations League-wedstrijden weer in actie te zien. Er is echter enige onzekerheid als het gaat om de ontwikkelingen rondom het coronavirus. We volgen hiervoor altijd de maatregelen van het kabinet op basis van de adviezen van het RIVM. We houden ook nauw contact met de UEFA. Zodra er meer bekend is over de wedstrijden dit najaar, zullen we dat laten weten via knvb.nl en onsoranje.nl

 

Krijg ik voorrang bij de start van de verkoop van de eerstvolgende wedstijd van het Nederlands elftal?

Nee, alleen Oranje ClubCardhouders hebben recht op een voorrangsperiode bij de start van de kaartverkoop. Wanneer er meer duidelijkheid is over de eerstvolgende wedstrijd van het Nederlands elftal, dan communiceren we dit op onsoranje.nl en via de Oranje nieuwsbrief & Oranje ClubCard nieuwsbrief. Meer informatie over de ClubCard vind je hier:
Oranje ClubCard Oranje ClubCard Lees hier meer over de Oranje ClubCard.

Oranje - Wedstrijd OranjeLeeuwinnen

 

Ik heb een ticket gekocht voor Nederland (OranjeLeeuwinnen) – Estland op 14 april in Groningen. Krijg ik mijn geld terug?

De verwachting is dat dit duel later dit jaar in hetzelfde stadion zal worden ingehaald, op een nog door de UEFA bekend te maken datum en afhankelijk van de coronamaatregelen van het kabinet. Op basis van de huidige verwachting blijft/blijven jouw gekochte ticket(s) voor deze wedstrijd geldig, mits deze wedstrijd met publiek mag worden gespeeld. We verwijzen hierbij naar artikel 4 van de KNVB standaardvoorwaarden, waarmee je bij de aankoop akkoord bent gegaan. We hopen je dan ook later dit jaar in Groningen te mogen begroeten, wanneer de OranjeLeeuwinnen het opnemen tegen Estland.
 

 

 

Wat als ik op de nieuwe datum van de wedstrijd Nederland – Estland niet kan?

Zodra een nieuwe datum bekend is, zullen we dit naar alle ticketkopers communiceren. Mocht je onverhoopt op de nieuwe datum verhinderd zijn, dan kun je het volledige bedrag van jouw gekochte ticket(s) terugvragen.

 

Er wordt verwezen naar artikel 4 van de KNVB standaardvoorwaarden. Waar kan ik deze vinden?

De KNVB standaardvoorwaarden vind je hier:
 

 

 

Wanneer is de eerstvolgende wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen?

We hopen onze Oranjeheldinnen in september tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden weer in actie te zien. Er is echter enige onzekerheid als het gaat om de ontwikkelingen rondom het coronavirus. We volgen hiervoor altijd de maatregelen van het kabinet op basis van de adviezen van het RIVM. We houden ook nauw contact met de UEFA. Zodra er meer bekend is over de wedstrijden dit najaar, zullen we dat laten weten via knvb.nl en onsoranje.nl

 

Krijg ik voorrang bij de start van de verkoop van de eerstvolgende wedstijd van de OranjeLeeuwinnen?

Nee, alleen Oranje ClubCardhouders hebben recht op een voorrangsperiode bij de start van de kaartverkoop. Wanneer er meer duidelijkheid is over de eerstvolgende wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen, dan communiceren we dit op onsoranje.nl en via de Oranje nieuwsbrief & Oranje ClubCard nieuwsbrief. Meer informatie over de ClubCard vind je hier:
Oranje ClubCard Oranje ClubCard Lees hier meer over de Oranje ClubCard.

Jong Oranje en KNVB Bekerfinale zaalvoetbal

 

Ik heb een ticket/tickets gekocht voor Jong Oranje – Jong Wit-Rusland op 27 maart in Doetinchem. Krijg ik mijn geld terug?

De verwachting is dat dit duel later dit jaar in hetzelfde stadion zal worden ingehaald, op een nog door de UEFA bekend te maken datum en afhankelijk van de coronamaatregelen van het kabinet. Op basis van de huidige verwachting blijft/blijven jouw gekochte ticket(s) voor deze wedstrijd geldig, mits deze wedstrijd met publiek mag worden gespeeld. We verwijzen hierbij naar artikel 4 van de KNVB standaardvoorwaarden, waarmee je bij de aankoop akkoord bent gegaan. We hopen je dan ook later dit jaar te mogen begroeten, wanneer Jong Oranje het opneemt tegen Jong Wit-Rusland.
 

 

 

Wat als ik op de nieuwe datum van de wedstrijd Jong Oranje – Jong Wit-Rusland niet kan?

Zodra een nieuwe datum bekend is, zullen we dit naar alle ticketkopers communiceren. Mocht je onverhoopt op deze datum verhinderd zijn, dan kun je het volledige bedrag van jouw gekochte ticket(s) terugvragen.

 

Ik heb een ticket/tickets gekocht voor de KNVB Bekerfinale Zaalvoetbal. Krijg ik mijn geld terug?

Op dit moment is nog onduidelijk of en wanneer de KNVB Bekerfinale Zaalvoetbal wordt ingehaald. Graag hadden we deze duidelijkheid gegeven, zodat we samen met jou konden toeleven naar de finale. Omdat op dit moment echter nog te veel onzeker is, gaan wij over tot restitutie en storten we het volledige bedrag van jouw gekochte ticket(s) voor de KNVB Bekerfinale Zaalvoetbal, binnen twee weken terug op de bankrekening waarmee de tickets zijn betaald. Voor de volledige uitleg van deze restitutie verwijzen we je naar artikel 4 van de KNVB standaardvoorwaarden.
 

 

 

Ik heb ticket(s) voor EURO2020. Wat gebeurt er met deze tickets?

Alle Oranje ClubCardhouders die zijn ingeloot voor één of meerdere wedstrijden van EURO2020 en hun tickets hebben betaald, zijn deze transactie aangegaan met UEFA. Alle relevante informatie voor deze tickethouders wordt gemeld

EURO 2020/tickets EURO 2020/tickets Vind hier alle relevante info over je tickets voor EURO 2020.

Op dit moment meldt UEFA dat alle Oranje ClubCardhouders die na loting voor één of meer wedstrijden tickets toegewezen hebben gekregen, deze tickets behouden. Alle Oranje ClubCardhouders met een tickettoewijzing zijn hier op 16 april door UEFA over geïnformeerd. Op dit moment meldt UEFA dat alle Oranje ClubCardhouders die na loting voor één of meer wedstrijden tickets toegewezen hebben gekregen, deze tickets behouden. Als je voor de toegewezen wedstrijd(en) op de nieuwe speeldatum(s) in 2021 niet kan, dan krijgt men de bedragen van deze tickets gerestitueerd.

De KNVB volgt de berichtgeving van UEFA en kan vragen van Oranje ClubCardhouders over EURO2020 tickets daarom helaas niet zelf beantwoorden.

Verenigingen

 

Waar kunnen verenigingen alles over de KNVB-initiatieven vinden om de voetbalactiviteiten weer op te starten?

Op www.knvb.nl/samenvooruit verzamelen we al onze gelanceerde initiatieven waarmee we clubs en voetballers op gang willen helpen, zoals geschikte voetbalvormen voor op de club, (thuis)trainingen maar ook inspirerende content zoals webinars en kennisartikelen die juist nu van belang kunnen zijn voor jouw club. Ook delen we hier inspirerende voorbeelden van andere verenigingen.

Samen vooruit Samen vooruit Meer informatie over het opstarten van verenigingsvoetbal.

 

Wat doet de KNVB om de amateurverenigingen te helpen bij financiële problemen als gevolg van de coronacrisis?

De KNVB zal er alles aan doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden. We hebben een financieel pakket aan maatregelen samengesteld voor al onze amateurclubs. Dit is het financiële steunpakket dat mede tot stand is gekomen met ING en de Oranje-teams. Deze maatregelen zijn deels al bekend (zoals naar rato restitutie van wedstrijdgelden) en deels gaan we die nog benoemen. Clubs hoeven zich hiervoor niet aan te melden. Wij zullen dit pro actief naar de clubs inzetten en zullen dit zo veel als mogelijk meenemen in de eindafrekening via de rekening courant.

Met als doel de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken, trekt de KNVB ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid. Dit heeft onder meer geleid tot een steunfonds van 110 miljoen euro, dat met name gericht is op de huur voor accommodaties en tegemoetkomingen voor sportverenigingen met een eigen accommodatie. Zie ook:

110 miljoen ondersteuning 110 miljoen ondersteuning 110 miljoen ondersteuning voor sportverenigingen.

 

Hoe zit het met trainers die hun opleiding niet konden afmaken en dus geen licentie hebben voor het niveau waarop ze werkzaam zijn?

Cursisten die de cursus van het voorjaar 2020 niet konden afronden in verband met de coronacrisis, kunnen via de club waar ze trainer/coach zijn voor het gehele seizoen 2020/’21 bij de KNVB dispensatie aanvragen om een licentie te krijgen voor het niveau waarvoor ze worden opgeleid.

 

Hoe zit het met trainer/coaches, die door uitstel van bijscholings-momenten door de coronacrisis hun licentie niet kunnen verlengen omdat ze het benodigd aantal punten niet hebben gehaald?

Deze trainer/coaches krijgen tot 1 februari 2021 de mogelijkheid de benodigde bijscholingen te volgen om hun licentie te verlengen. Vanaf 1 februari 2021 zal de KNVB hier actief op controleren. Uiteraard dient de betreffende coach in het bezit te zijn van het juiste diploma waarop de trainer/coach werkzaam is. Dit uiteraard onder de voorwaarde dat vanaf de start van het nieuwe seizoen weer bijscholingen georganiseerd mogen/kunnen worden.

 

Heb je als amateurvereniging ook andere vragen of suggesties?

Neem dan contact op met de Verenigingsadviseur in jouw serviceregio.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Zoek jouw verenigingsadviseur.

 

 

Moeten verenigingen voor hun accommodaties huur blijven betalen aan de gemeentes en kan de KNVB hier een rol in spelen?

Elk geval wordt bepaald door de afspraken die de club met de betreffende gemeente heeft gemaakt of de contracten die zijn afgesloten. Dit is een lokale aangelegenheid. De KNVB is geen directe partij hierin en kan hier dus ook niet namens de club optreden. Wel kan onze verenigingsadviseur uiteraard meekijken. Dergelijke kosten kunnen later mogelijk via het noodfonds van gemeentes gecompenseerd worden. Kijk voor meer informatie ook op de site van de Vereniging van Sport en Gemeenten (VSG).

Vereniging van Sport en Gemeenten (VSG) Vereniging van Sport en Gemeenten (VSG) Kijk hier voor meer informatie.

 

Welke richtlijnen gelden er om te voetballen vanaf 1 juli?

Vanaf 1 juli vervallen alle beperkingen om te voetballen op het veld en in de zaal. Dit betekent dat alle leeftijdscategorieën weer zonder beperkingen mogen trainen en wedstrijden kunnen spelen. Voor en na het sporten moeten voetballers ouder dan 18 jaar wel onderling 1,5 meter afstand van elkaar houden.

 

Zijn ouders en toeschouwers toegestaan op de sportaccommodaties?

Vanaf 1 juli kunnen clubs weer bezoekers en toeschouwers ontvangen op hun accommodatie. Groepen die geen huishouden vormen moeten wel altijd onderling 1,5 meter afstand van elkaar houden.

 

Welke richtlijnen zijn er voor het openen van de sportkantines en terrassen?

Vanaf 1 juli mogen ook alle sportkantines en terrassen weer open. Om de kantines en terrassen ‘coronaproof’ te maken moeten de richtlijnen van de Koninklijke Horeca Nederland worden gevolgd. Bekijk hier deze richtlijnen.

Richtlijnen heropening horeca Richtlijnen heropening horeca Bekijk hier de richtlijnen van de Koninklijke Horeca Nederland.

 

Waar kan ik meer informatie en tips vinden over voetballen in de zomer?

De komende zomer wordt het voor velen een vakantie in eigen land. Veel verenigingen bekijken daarom de mogelijkheden om open te blijven in de zomer. Op onze speciale pagina over zomervoetbal delen we tips om in de zomer door te blijven voetballen.

Zomervoetbal Zomervoetbal Bekijk hier alle tips over zomervoetbal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Om je bezoek aan onze websites optimaal te laten verlopen, maken wij gebruik van cookies. Cookies om het verkeer over onze sites te analyseren en cookies om (advertentie)inhoud te personaliseren en sociale media content aan te bieden. Natuurlijk vinden wij je privacy belangrijk, daarom kun je deze cookie-instellingen zelf beheren. Hoe wij omgaan met de gegevens die op basis van de geplaatste cookies verkregen zijn, leggen wij uit in onze cookie- en privacyverklaring.