Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SV ROAC: Van de vijfde naar de eerste klasse

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
28 september 2019, 8:25

Feest bij SV ROAC na de promotie naar de eerste klasse. - Foto: SV ROAC

SV ROAC is bezig aan een opmerkelijke opmars in het zondagvoetbal. In twaalf jaar tijd maakte de club uit Rijpwetering de sprong van de vijfde klasse naar de eerste klasse. Trotse voorzitter Rob van der Hoorn vertelt het verhaal achter het succes.

"Een verklaring voor onze vier promoties? Die heb ik niet hoor", lacht Van der Hoorn de eerste vraag weg. "Er is ook niet één reden te geven. Het is een combinatie van factoren en dat pakt allemaal goed uit."

Toch blijkt al snel uit het verhaal van de voorzitter dat de eenheid van de club, de spelersgroep en het dorp een belangrijke rol speelt. "De Rippers vormen met elkaar een hechte gemeenschap. De club speelt een verbindende rol. Niet voor niets noemen veel mensen het clubhuis het dorpsplein. We hebben een selectie zonder jongens van buitenaf. Het is allemaal eigen jeugd of het zijn spelers die in Rijpwetering zijn komen wonen. Slechts één speler woont een dorp verderop. Hij is naar ons gekomen, omdat hij op zaterdag moet werken en dus een zondagsclub zocht."

SV ROAC won het promotie-/degradatieduel tegen Groeneweg met 3-0.

De spelersgroep is al jaren bij elkaar. "We hebben nog jongens in de groep die in de vijfde klasse hebben gespeeld. Elk jaar komen er slechts een paar nieuwe spelers uit de eigen jeugd bij. Ook hebben we in die jaren maar drie verschillende trainers gehad. En spelers die de stap hogerop maken, komen vaak snel weer terug. Ze komen in een omgeving die ze niet past en belanden dan op de bank of in het tweede elftal. Bij ons voelen ze zich het beste thuis. Er zitten dan ook veel automatismen in het team."

Bijzondere promotie

Elke promotie was mooi, maar deze was extra bijzonder

Vorig jaar maakte SV ROAC de stap naar de eerste klasse. "Elke promotie was mooi, maar deze was extra bijzonder. Jaren geleden hebben we een voetbalbeleidsplan gemaakt en daarin was de wens opgenomen om een stabiele tweedeklasser te worden. Dat het uiteindelijk zelfs zou lukken om nog hoger te voetballen, hebben wij toen nooit voor mogelijk gehouden."

In de jaren dat ‘de Rippers’ aan hun opmars bezig waren, is er het nodige veranderd rondom de club. Veel clubs in West II verkozen de zaterdag boven de zondag, waardoor veel regioclubs geen tegenstander meer zijn van SV ROAC. "Dat is heel jammer. Ik hoop dat de KNVB nog eens wil kijken naar de optie om weekendvoetbal in te voeren waarbij er dus competities zijn met zaterdag- en zondagclubs. Wij staan daar positief tegenover. Zolang wij onze thuiswedstrijden maar op zondag kunnen blijven spelen."

Promotieduels met veel sfeer. Bij SV ROAC begint het al bijna te wennen.

Geen derby’s meer

Door de promotie naar de eerste klasse ontloopt SV ROAC sowieso veel clubs die van oudsher tegenstanders waren. "We hebben geen derby’s meer", vervolgt Van der Hoorn. "We hebben een aantal uitwedstrijden in de regio, maar moeten bijvoorbeeld ook naar Vlissingen en Roosendaal. Naar zulke duels gaan we met de bus. Of onze wedstrijden nu ook beter bezocht worden? Nee, dat denk ik niet. De mensen die vroeger kwamen, komen nu nog steeds. Slechts af en toe is er iemand van buitenaf die benieuwd is hoe we het in de eerste klasse doen. Maar daar blijft het bij."

Vorige week begon de club uit Rijpwetering direct met een overwinning aan de competitie. Tegen Olympia uit Gouda won SV ROAC met 2-0. Toch legt de club de selectie geen enkele druk op. "Dat hebben we nooit gedaan. Het gaat zoals het gaat en daar genieten we met elkaar van. Als het ons lukt om in de eerste klasse te blijven, zou dat een hele goede prestatie zijn."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen