Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Terugkijken: webinar 'Werving en behoud van leden in coronatijd'

KNVB Media
KNVB Media
27 mei 2020, 15:27

Tijdens de webinar werd gesproken over hoe je nieuwe leden kan werven en leden kan behouden in deze tijd. - Foto: KNVB Media

In deze onzekere tijden bieden we amateurclubs en vrijwilligers de mogelijkheid om op een eenvoudige en laagdrempelige manier toch met voetbal bezig te blijven. In diverse webinars en online programma’s bespreken we de komende weken met verschillende sprekers thema's die juist in deze periode voor clubs en vrijwilligers van belang kunnen zijn.

Op dinsdag 26 mei zonden we het webinar uit over het werven en behouden van leden in coronatijd. Maarten de Backer (Marketeer pupillenvoetbal KNVB) en Joost Nulkes (Senior Verenigingsadviseur KNVB) bespraken welke mogelijkheden en kansen er liggen om leden en niet-leden – ondanks deze ingewikkelde tijd – toch te behouden en te betrekken bij jouw club.

Terugkijken Terugkijken Kijk de webinar hier terug.

Overige vragen

Vanwege de grote belangstelling zijn tijdens de uitzending niet alle ingestuurde vragen van kijkers aan bod gekomen. De vragen die niet zijn behandeld, inclusief de antwoorden van Maarten en Joost vind je hieronder terug:

 

Hebben jullie ervaring met het aanbieden van trainingen na schooltijd? Met name in het vinden van geschikte trainers?

Het verzorgen van voetbalactiviteiten overdag blijft natuurlijk afhankelijk van de vrijwilligers die je als vereniging hebt. Voor het inzetten van vrijwilligers of trainers zou je ook de oudere jeugdspelers (O17-O19) kunnen benaderen of andere leden die nog studeren, en wellicht overdag (laat in middag) tijd hebben. Daarnaast zijn er wellicht ook leden die een stage moeten uitvoeren voor hun opleiding en hierin een rol kunnen spelen. Als laatste zou je de oproep ook breed in de vereniging kunnen uitzetten, o.a. bij de ouders, seniorenleden of bestaande vrijwilligers.

 

Hoe kun je je onderscheiden van de grotere clubs m.b.t. ledenwerving?

Vertel en laat zien wat je als club te bieden hebt aan je jeugdleden en waarin je je onderscheid van andere verenigingen. Deel deze informatie via allerlei (social)media en maak het makkelijk om contact te leggen met de vereniging. Communiceer bijvoorbeeld dat kinderen vrijblijvend een periode mogen meetrainen, zonder direct lid te worden en sta in die periode in persoonlijk contact met de ouders van potentiele leden. Focus op de kwaliteiten die je als vereniging hebt (zowel op voetbalgebied als in de activiteiten voor de jeugd) en benadruk die.

 

Veel BVO’s halen de pupillen al weg bij de kleinere verenigingen. Daardoor is het lastig jeugd te behouden voor de kleinere clubs. Wat kan je hieraan doen?

Hier is als vereniging niet direct iets aan te doen, mits dat dit gebeurt conform de geldende richtlijnen. Zorg er wel altijd voor dat een speler op een prettige manier de vereniging verlaat en houdt contact met de speler en de ouders. Betrek ze bijvoorbeeld bij activiteiten van de club, in de winterstop of einde seizoen.

Wil je naar aanleiding van het webinar verder praten met bestuurders over ledenwerving en behoud? Of heb je vraagstukken op andere thema’s die je graag wil delen? Word dan lid van de nieuwe online community voor bestuurders: Eén tweetje. Hier zijn nu al ruim 400 bestuurders uit heel Nederland actief die vragen stellen, antwoorden geven en inspiratie met elkaar delen. Bestuurders helpen bestuurders! Neem gerust eens een kijkje op Één tweetje en meld je aan.

Één tweetje Één tweetje Bezoek de site hier.

Aanmelden overige webinars

Wil je de komende weken nog meer webinars over dit onderwerp bekijken? Meld je dan aan voor een van onderstaande webinars of bekijk het volledige aanbod op knvb.nl/samenvooruit.

Hoe werf en leid ik scheidsrechters op binnen mijn club? Hoe werf en leid ik scheidsrechters op binnen mijn club? Donderdag 4 juni, 20.00 uur. Hoe ga ik om met de teamindelingen voor het nieuwe seizoen? Hoe ga ik om met de teamindelingen voor het nieuwe seizoen? Maandag 8 juni, 20.00 uur. Meer gelijkwaardige jeugdcompetities; hoe organiseren we dat? Meer gelijkwaardige jeugdcompetities; hoe organiseren we dat? Maandag 15 juni, 20.00 uur. SamenVooruit SamenVooruit Kijk voor het volledige overzicht en om andere webinars terug te kijken op knvb.nl/samenvooruit.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen