Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tropische temperaturen: attent zijn bij wedstrijden en trainingen

KNVB Media
KNVB Media
26 juli 2019, 8:30

Veel drinken is vanzelfsprekend essentieel bij tropische temperaturen. - Foto: KNVB Media

Nederland heeft te maken met een hittegolf. De temperatuur blijft, afgaand op de verwachtingen, de komende tijd hoog, waarbij de grens van 30 graden al ruim is doorbroken.

Langzamerhand komt het (betaalde)voetbal volledig op gang. Het amateurvoetbal geniet nog van de zomerstop. Mochten amateurvoetbalverenigingen bezig gaan met trainingen of oefenwedstrijden is het zaak om goed met de warme weersomstandigheden om te gaan.

Blijf goed drinken. Zowel voor als na de training of wedstrijd.

"Het is uiteraard belangrijk om goed te blijven drinken, ook vóór de training of wedstrijd al", vertelt KNVB-arts Edwin Goedhart. "Bij zulke temperaturen transpireer je tijdens het sporten veel en het is zaak dat je dit vochtverlies weer aanvult. Daarnaast zorgt extra drinken voor verkoeling van het lichaam."

Risico op verhitting

Volgens de arts is het belangrijk dat voetballers de komende dagen trainen of een wedstrijd spelen opletten dat ze niet oververhit raken. "Bij warm weer is het risico op verhitting extra hoog. Zeker als ook de luchtvochtigheid hoog is. Het is voor het lichaam dan veel moeilijker om de warmte af te voeren. Als dit niet goed gebeurt loopt de lichaamstemperatuur op en dit kan leiden tot het uitvallen van bepaalde hersenfuncties. Je krijgt bijvoorbeeld coördinatieproblemen of hebt moeite om je te concentreren."

Bij temperaturen boven de 32 graden, is het volgens Goedhart eigenlijk al niet meer verantwoord om te sporten. Je kunt dan beter een ander moment kiezen om te gaan voetballen.

Jeugdwedstrijden

KNVB-arts Edwin Goedhart: 'Coaches en trainers dienen extra op te passen bij jeugdwedstrijden'.

Zeker voor kinderen is het extra lastig om zich aan te passen aan het warme weer. Goedhart wil coaches en trainers dan ook meegeven om bij jeugdwedstrijden extra op te passen. "Je kunt problemen voorkomen door bijvoorbeeld extra drinkpauzes in te lassen, of de wedstrijden in te korten van 2x 40 minuten naar bijvoorbeeld 2x 30 minuten."

Kies lichte, luchtige kleding die de verdamping van zweet niet belemmert. Gebruik dus ‘ademende’ kleding. Stof die niet goed ademt plakt tegen je huid, houdt zweet en warme lucht vast. Dat wil je juist voorkomen. Moderne sportkleding is vaak vervaardigd van vezels die ademen en vocht afvoeren. Witte kleding heeft de voorkeur: wit weerkaatst warmte uit de omgeving. Zwart absorbeert de warmte juist waardoor je het nog warmer krijgt.

Koele kleedkamers

Het is slim en verstandig om bij dit soort temperaturen de alcoholische versnapering te laten staan.

Tijdens een wedstrijd kun je dus rekening houden met hitte en luchtvochtigheid, maar ook voor en na de wedstrijd kunnen er maatregelen worden getroffen. "Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om de kleedkamers zo koel mogelijk te houden. Daarnaast kan de warming-up worden ingekort en is het slim om voor de wedstrijd al veel te drinken. Zorg voor een goede cooling-down om te voorkomen dat je bloeddruk ineens daalt. Na afloop is het goed om koud af te douchen. Drink en eet wat om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen en trek lekkere droge kleding aan."

In de kantine is het dit weekend slim om de alcoholische versnapering te laten staan. "Omdat het vocht aan het lichaam onttrekt, werkt alcohol eigenlijk alleen maar versterkend." Voor voetballers die na de wedstrijd toch graag een biertje willen drinken is het dan ook raadzaam om daarnaast aan de bar ook een glas water te bestellen.

In het kort

  • Blijf goed drinken, zowel voor als na de wedstrijd of training
  • Las tijdens de wedstrijd extra drinkpauzes in
  • Houd kleedkamers koel
  • Kies lichte, luchtige kleding
  • Kort de warming-up in
  • Ga na afloop koud afdouchen
  • Laat alcolische versnaperingen staan

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen