Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Meer vrouwen als trainer

Vrouwen zijn steeds vaker trainer, hoofd opleidingen of hebben een andere voetbaltechnische functie, maar dat aantal is nog lang niet hoog genoeg. Wij dagen daarom alle vrouwen in Nederland uit om eens te proberen en te ervaren hoe leuk het is om bijvoorbeeld trainer te zijn. De jongens en meiden op onze voetbalvelden ontvangen jullie graag en met open armen.

Of je nu voetbalster bent, voetbalmoeder, (gym)docent, teamleider of tandarts; laat je inspireren! Jij kunt namelijk het verschil maken voor de jongens en meiden door hen aandacht te geven en een leuke voetbaltraining te bieden. Natuurlijk in een veilige omgeving en een leuke sfeer. Je vereniging en de KNVB helpen je graag op weg. Meld je aan bij een voetbalvereniging bij jou in de buurt of stuur een mailtje naar voetbalontwikkeling@knvb.nl.

 

Doorontwikkelingsmogelijkheden voor vrouwelijke trainers met UEFA A, UEFA B of/en UEFA C-diploma

Naast dat je als trainster aan de slag kan bij jouw vereniging, helpt de KNVB je graag verder door te ontwikkelen als trainster. Voor de ambitieuze trainsters die in het bezit zijn van UEFA A, UEFA B of UEFA C-trainersdiploma biedt de KNVB verschillende mogelijkheden in hun doorontwikkeling. Denk aan maatwerkbegeleiding bij bijvoorbeeld de toelating bij vervolgopleidingen en een specifiek aanbod van workshops, en de mogelijkheid tot financiële ondersteuning. Neem voor meer informatie en de mogelijkheden hierover contact op met Johan van Heertum via Johan.vanHeertum@knvb.nl.

Onderstaande inspirerende verhalen van vrouwen die al actief zijn in het voetbal kunnen je een goed beeld geven van waarom jij de uitdaging aan moet gaan. Veel leesplezier!

"Laat zien wat je kan" ”Voetballen leer je door te voetballen en training geven leer je door training te geven”, zegt Niña George. Zelf voetbalde zij op het veld en in de zaal, werd trainer en deed de trainerscursus UEFA C en UEFA B zaal. Inmiddels is zij bondscoach van de Nederlandse zaalvoetbalvrouwen en Hoofd Opleiding bij FC Medemblik. Hoewel George al haar hele leven het tegendeel bewijst, zijn er nog steeds vooroordelen over vrouwen in het voetbal. Zij laat zich er niet door tegenhouden en hoopt dat andere vrouwen dat ook steeds minder doen: “Laat zien wat je kan. Als je presteert, krijg je respect.”

Gediplomeerde trainers helpen ontwikkeling vrouwenvoetbal Gediplomeerde trainers helpen ontwikkeling vrouwenvoetbal “Toen ik in de jeugd bij de meiden voetbalde, waren er weinig gediplomeerde trainers. Er stonden vooral welwillende vaders op het veld”, vertelt Myrthe Prins. Daar wil zij verandering in aanbrengen. De 21-jarige assistent-trainer van de JO15-1 bij Barendrecht volgt de cursus UEFA C. Gediplomeerde trainers dragen volgens haar bij aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.

Van speelster tot hoofdtrainer Van speelster tot hoofdtrainer Linda Nijmeijer is een voetbaldier. Jarenlang was zij de vaste linksback van het eerste vrouwenelftal van Vitesse’63 uit Koekange. Toen zij na 23 jaar actief voetballen besloot dat het welletjes was, bleef zij actief binnen de vereniging. Haar trainer en de vereniging vroegen haar of zij betrokken wilde blijven bij het elftal, in eerste instantie als assistent-trainer en op termijn als hoofdtrainer. Nijmeijer ging aan de slag en heeft inmiddels de cursus UEFA C afgerond. “Het is mooi om betrokken te blijven en dat kan op verschillende manieren”, aldus Nijmeijer.

Gedreven meiden met een mooie toekomst als trainster Gedreven meiden met een mooie toekomst als trainster “Als ik een trainer zou zoeken voor een team, zou zij mijn keuze zijn”, zegt Danny Hoekzema van WVV 1896 uit Winschoten. De trainer van MO13-1 vertelt met trots over Esmee Blik (16), die hem dit seizoen vanuit haar opleiding Sport & Bewegen niveau 4 assisteert als stagiair. Alma Baas (17), die net als Esmee zelf ook bij WVV voetbalt, doet dezelfde opleiding en is assistent-trainer bij de JO11-1. “Ik denk dat die meiden als trainer een heel eind kunnen komen”, aldus Hoekzema.

"Volg je passie en je komt er wel” Ontwikkeling ziet zij zeker, maar er is ook nog veel werk aan de winkel. Simone Hensen is oud-keepster en keeperstrainster bij Vrouwen 1 van DTS’35 uit Ede. Zij maakt zich sterk voor meer vrouwen in leidinggevende rollen in het voetbal. "In vergelijking met dertig jaar geleden, toen ik zelf op een bijveldje stond, is er veel veranderd. Nu spelen de vrouwen gewoon op het hoofdveld en er is meer ruimte voor vrouwen om hun passie in het voetbal te volgen. Toch had ik misschien ergens gehoopt dat de stappen groter waren geweest.”

"Verantwoordelijkheid nemen" Angelien Leemburg vindt het belangrijk dat ook vrouwen bij hun vereniging de verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan het voetballen. Zelf neemt zij daarin bij MKV’29 het voortouw. Leemburg is Hoofd Jeugdopleiding bij de vereniging uit Leeuwarden. In die rol activeert zij meiden en vrouwen met toernooien, campagnes en een meidendag om te voetballen, maar ook om als trainer/coach aan de slag te gaan.

VV Kloetinge maakt gebruik van vrouwelijke voetbalkennis VV Kloetinge maakt gebruik van vrouwelijke voetbalkennis “Het zijn echt tactische trainsters”, zegt Bodhi Valentijn. “Als er iets in de wedstrijd niet goed gaat, trainen we daar ook meteen op.” Als aanvoerder van de JO15-2 bij VV Kloetinge kreeg hij dit seizoen met Jans Onderdijk en Carolien Slootmaker voor het eerst twee vrouwelijke trainers voor zijn neus. “Vrienden van me zeiden wel: een vrouwelijke trainer, dat kan toch niet? Maar mij maakt dat niet uit, als ze maar goed training geven.”

Laatste nieuws