Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veelgestelde vragen Oranjefestivals

Voetballen als Oranje

Wat is een Oranjefestival?

Het Oranjefestival is een voetbalactiviteit op de lokale amateurvereniging, voor zowel niet-leden als de bestaande leden, in de leeftijd 4 tot 12 jaar.

Waarom stimuleert de KNVB het organiseren van een Oranjefestival?

De laatste 2 seizoenen (2019-2020 en 2020-2021) is er een flinke terugloop in het aantal nieuwe leden, in de leeftijd 4-12 jaar, zowel jongens als meiden. Door het organiseren van een wervingsactiviteit (het Oranjefestival) stimuleren we verenigingen te werken aan een hogere instroom van deze nieuwe jongens en meiden.

Wanneer moeten we het Oranjefestival organiseren?

Het is de bedoeling dat het Oranjefestival nog dit seizoen georganiseerd wordt, dus uiterlijk 1 augustus 2021. Hierdoor werf je mogelijke nieuwe leden vooraf de start van het nieuwe seizoen, zodat ze ook daadwerkelijk vanaf aanvang seizoen 2021-2022 gaan starten met voetballen.

Wat als ik nog geen exacte datum weet van mijn Oranjefestival?

Als je wel graag een Oranjefestival wil organiseren, alleen je weet nog niet wanneer, vul dan de datum 01-01-2022 in. Hierdoor blijft je activiteit namelijk zichtbaar in het overzicht. Wanneer de datum bekend is, mail je deze door naar marketing@knvb.nl en wij passen de datum aan.

Wat is de betrokkenheid van Oranje bij het Oranjefestival?

De spelers, speelsters en bondscoaches van zowel Nederlands Elftal als de Oranjeleeuwinnen omarmen het initiatief om kinderen te inspireren voetbal te gaan ontdekken op een Oranjefestival bij een amateurvereniging in de buurt. Zij zijn daarom ook zichtbaar in alle uitingen die rondom deze campagne ingezet worden, zoals posters, flyer, (oproep)video’s en diploma. Hun voetbaldroom is ook gestart bij een lokale amateurvereniging, vandaar. Helaas is het voor hen niet mogelijk aanwezig te zijn bij enig Oranjefestival.

Mogen we een Oranjefestival organiseren met de coronamaatregelen?

Het Oranjefestival is gericht op pupillen en daarmee de jongste jeugd. Deze jeugd mag gewoon trainen en sporten, zonder beperkingen. Het deelnemen aan het festival door de doelgroep waarvoor het bedoeld is daarom mogelijk, ook voor jongens en meiden die nog niet voetballen bij een vereniging. We volgen hierin de richtlijnen van de Rijksoverheid, die overigens stimuleert dat kinderen, die nog niet voetballen bij een vereniging, de kans krijgen om te gaan voetballen bij een lokale amateurvereniging. Uiteraard hopen we dat er later dit seizoen meer mogelijk is, zodat de organisatie voor de vereniging makkelijker wordt en ook de ouders van nieuwe leden welkom zijn.

Hoe ondersteunt de KNVB verenigingen die een Oranjefestival organiseren?

Verenigingen die een Oranjefestival organiseren worden voorzien van diverse unieke vormen van ondersteuning. Allereerst maken zij gebruik van een uniek platform, bereikbaar via www.knvb.nl/oranjefestivall waar zij het eigen Oranjefestival aanmaken en gebruikmaken van een inschrijfmodule voor de deelnemers. Tevens zijn via dat platform speciale communicatiemiddelen (posters, flyers, social media banners) aan te maken voor de verenigingen (met eigen logo en tekst). En alle verenigingen ontvangen een unieke set Oranje-hesjes waardoor de deelnemers echt gaan spelen ‘als Oranje’. Als laatste service kunnen verenigingen gebruikmaken van de link van hun eigen Oranjefestival om nieuwe leden te laten inschrijven, zodat ze zelf geen formulier of website daarvoor hoeven in te richten.

Wat plaats ik bij ‘beschrijving activiteit’ ? (bij aanmaken Oranjefestival)

Bij ‘beschrijving activiteit’ plaats je de tekst die je wil delen met de potentiële deelnemers (en hun ouders) aan jouw Oranjefestival. Geef hierin aan wat de meiden en jongens kunnen verwachten tijdens jullie Oranjefestival. Met deze tekst informeer je hen niet alleen, je maakt ze ook enthousiast om mee te gaan doen.

 

Wat is het minimumaantal deelnemers om het Oranjefestival te kunnen organiseren?

Bij een minimumaantal van 8 deelnemers kun je het circuit oefenvormen doorlopen. Uiteraard kun je desgewenst aantallen aanvullen vanuit bestaande leden (mogelijk vriendjes/vriendinnetjes van deelnemers), ook als het aantal oneven is. In de handleiding vind je de scenario's bij de diverse aantallen.

Zit er ook een maximumaantal deelnemers aan vast?

Nee, er is geen maximumaantal. Bij meer dan 60 deelnemers dien je de organisatie twee keer uit te zetten. In de handleiding vind je de scenario's bij de diverse aantallen.

Heb ik aparte materialen nodig voor de organisatie?

We zijn uitgegaan van de standaard aanwezige materialen bij een amateurvereniging. Vanuit de KNVB leveren wij speciale Oranje-hesjes voor de deelnemers. Uiteraard kan je als vereniging de activiteit nog leuker maken door het toevoegen van gave spellen zoals een springkussen of opblaas-boardingveld.

In verband met de KNVB Regio Cup heb ik weinig mogelijkheden om een Oranjefestival te organiseren, wat is jullie advies?

De KNVB Regio Cup wordt gespeeld op de normale wedstrijddagen van de jeugd. Ondanks dat dan veel zaterdagen (en mogelijk ook zondagen) bezet zijn met wedstrijden, zijn er diverse andere mogelijkheden. Je kan eventueel organiseren op woensdagmiddagen, vrijdagavonden, zondagen of andere momenten wanneer er geen of minder wedstrijden zijn. Daarnaast is het ook een optie om niet-leden op de zaterdagen naar het sportpark te halen voor een activiteit, zodat zij en hun ouders zien en ervaren hoe het bij jouw club aan toegaat.

We vinden het na een seizoen met al minder activiteiten voor de bestaande leden belangrijker om aan hen aandacht te besteden.

Met het organiseren van een Oranjefestival bied je ook wat extra’s voor de bestaande leden en bezorg je hun hiermee het Oranjegevoel. Je slaat dus twee vliegen in één klap, ledenwerving én ledenbinding. Je kan de bestaande leden allemaal één vriendje of vriendinnetje mee laten nemen. We zien het Oranjefestival dus ook als een toffe activiteit als afsluiting van dit voetbalseizoen.

Is het mogelijk om met een vereniging in de buurt samen een Oranjefestival te organiseren?

Natuurlijk, zeker voor kleine(re) verenigingen kan dit interessant zijn, echter met de huidige corona-maatregelen is dit niet toegestaan. Je kan wel gezamenlijk het Oranjefestival voorbereiden en samen optrekken in de voorbereiding. Hopelijk is dit het dan later in seizoen wel mogelijk om het Oranjefestival eventueel gezamenlijk te organiseren. Maak wel altijd goede afspraken met elkaar over de organisatie en wie wat doet.

Kan de KNVB trainers leveren om vormen te begeleiden?

Nee, maar de oefeningen zijn zo uitgewerkt dat dit door vrijwel iedereen begeleid kan worden. Natuurlijk is het wel een meerwaarde als een begeleider goed kan omgaan met de leeftijdsgroepen en mogelijk nieuwe leden op hun gemak kan stellen. Een eventuele Hoofd Opleiding of Jeugdcoördinator kan op het veld hierin een rol spelen, de nieuwe ouders zouden door de Jeugdvoorzitter opgevangen kunnen worden.

Als we eindelijk weer mogen voetballen verwachten we een overvol programma waarbij er geen ruimte is voor een Oranjefestival.

Het Oranjefestival kan op alle momenten in een week georganiseerd worden. Stem vooral binnen de vereniging af welke mogelijkheden er wel zijn en overleg eventueel met een basisschool wat zij adviseren. Een woensdag- of vrijdagmiddag kan ook een optie zijn, mits vrijwilligers beschikbaar zijn. Indien je als vereniging dit wil organiseren, zijn er altijd mogelijkheden!

Waarom richt de KNVB zich op werving jongste jeugd en niet op werving en behoud van andere doelgroepen?

Het Oranjefestival richt zich primair op de leeftijd 4 t/m 12 jaar (basisschoolleeftijd), echter deze is ook prima te gebruiken voor oudere leeftijden. In de laatste 2 seizoen loopt vooral de instroom van de jongste jeugd terug, vandaar deze keuze. Binnen andere projecten is de KNVB ook bezig de uitstroom van de oudere jeugd terug te dringen (behoud) of jong volwassenen weer te laten instromen binnen de verenigingen.

Op welke manier kunnen we het beste mogelijke deelnemers werven om deel te nemen aan het Oranjefestival?

In de handleiding zijn diverse ideeën en doelgroepen omschreven. Belangrijk voor het Oranjefestival en werving nieuwe leden is dat je zo maximaal mogelijk deze nieuwe leden bereikt, o.a. via de basisscholen.