Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetlab

Voetlab is een voetbal start-up studio onder de vlag van de KNVB. Voetlab ontwikkelt alternatief voetbalaanbod, aanvullend op het bestaande aanbod bij de vereniging. Waarom? Omdat we heilig geloven in het plezier van voetbal, maar tegelijkertijd zien dat het bestaande voetbalaanbod van de KNVB niet voor iedereen geschikt is.

Steeds meer Nederlanders sporten. En we sporten ook nog eens vaker. Deze groei komt vooral vanuit de ongebonden sporter (lees: de sporter die geen lid is van een sportvereniging). Anders georganiseerde sporten (zoals fitness) zijn flexibeler en ontwikkelen zich sterker dan de verenigingssporten. En het voetbal is hierop geen uitzondering. Dat zien we in de instroom van leden, maar ook in de uitstroom – elk jaar stoppen ca. 150.000 voetballers bij een vereniging. Niet om te stoppen met sporten, maar wel om te stoppen met voetballen.

Kicksfit Kicksfit Het plezier van voetbal, het resultaat van fitness! KicksFit brengt voetbal-workouts van 60 minuten in kleine groepen. Ga naar de website.

Dat roept voor de KNVB twee strategische vragen op:

1) Kunnen we met maatwerk en meer flexibiliteit het bestaande voetbalaanbod verbeteren?
2) En, hoe zouden nieuwe, duurzame voetbalalternatieven er uit moeten zien? Die laatste vraag beantwoorden we met Voetlab. 

Start-up Studio

Met Voetlab combineren we de behoefte van een doelgroep (o.a. motivatie, moment, locatie), de trends in de sport (o.a. fitness lifestyle, aanbod op maat, nieuwe formats en cross-overs) en de kansen die het huidige voetbal onbenut laat (o.a. flexibele verbindingsvorm, breed-motorische ontwikkeling, minder traditionele vormen en invloeden vanuit andere sporten). 

Van deze combinaties maken we merken (lees start-ups) die we zelfstandig, samen met de doelgroep en op kleine schaal naar de markt brengen. Zo zien we of ons papieren-idee ook levensvatbaar is en opgeschaald kan worden naar de rest van Nederland. We doen dit als een start-up studio. Dat betekent dat we verschillende start-ups tegelijkertijd ontwikkelen. 

Men's Health over KicksFit Men's Health over KicksFit “Kicks Fit brengt het beste van fitness en voetbal bij elkaar”

Rode draad

Bijvoorbeeld een fitness en voetbalcombinatie voor ex-voetballers tussen de 25-40 jaar (KicksFit), een voetbalvariant voor meiden op de middelbare school en een programma om – via voetbal – sporten en bewegen op de basisschool leuker te maken. Stuk voor stuk vraagstukken die vragen om een eigen aanpak, een eigen identiteit en een unieke oplossing.

KNVB Schoolvoetbal KNVB Schoolvoetbal Het grootste schoolsporttoernooi van Nederland.

We vertrekken altijd vanuit de motivaties van de individuele sporter (voetballer) en sluiten waar mogelijk aan bij de bestaande infrastructuur van voetbalverenigingen. Zo creëren we duurzaam, structureel en aanvullend sportaanbod – met het plezier, de fysieke- en de mentale voordelen van voetbal als rode draad. Om ex-voetballers, nieuwe voetballers, ontevreden leden van de bank te krijgen en/of te behouden voor de sport, het voetbal en de vereniging. 

Haarlem

Voetlab werkt vanuit Haarlem op het complex van de voetbalclub Haarlem-Kennemerland F.C. (Sportweg 8 in Haarlem). Met de voetbalvelden voor de deur, een sport BSO in het gebouw en een middelbare school als goede buur testen we onze ideeën direct in de praktijk (en met de doelgroep). 

Voetlab Voetlab Heb je vragen, ideeën of wil je meer weten? Laat het ons dan weten!

Team

We zijn op 1 oktober gestart en piepjong. Ons team is dus nog vol in ontwikkeling. De kern van team bestaat uit Jurrie Groenendijk (partnerships), Daniel Disselkoen (productontwikkeling) en Bart van Rossenberg (team en strategie). Ondertussen zijn we druk op zoek naar nieuwe goede mensen. Dus mocht je interesse hebben, houd onderstaande pagina dan goed in de gaten!

Vacatures Vacatures Bekijk hier onze actuele vacatures.