Column Gijs de Jong: Maak aub geen blauwdruk van de gunfactor

Het viel me de afgelopen dagen op met hoeveel intensiteit zo veel mensen uitspraken hoezeer ze Feyenoord de landstitel gunnen. Zelden zo veel bijval gezien voor het succes van een club als deze keer.

Waar heeft dat mee te maken? We hebben er het woord gunfactor voor bedacht. Maar wat is dat precies? Het begrip is van toepassing op iets of iemand waar de grote meerderheid van de (in dit geval) voetballiefhebbers graag iets leuks mee zien gebeuren? Waarom? Het fenomeen, Feyenoord, was een keer aan de beurt. Klaar af, dat is het dan.

Authentieke pleitbezorgers

Wat bepaalt die gunfactor? Een heleboel factoren. Of je veel ellende beleefd hebt, of je sympathieke boegbeelden hebt, of je niet te dominant bent, of je in een aansprekende omgeving je resultaten behaald hebt, of je er goed uitziet, of je op de juiste momenten de goede statements afgeeft, of je als oprecht en authentiek ervaren wordt. Dat speelt allemaal een hele grote rol. 

Kuyt en Van Bronckhorst: authentieke pleitbezorgers van Feyenoord.

Maar probeer hier niet gauw even een blauwdruk van te maken. Dan val je door de mand. Spindoctors proberen dit soort processen te beïnvloeden, maar het begint toch echt met en in de wortels van (nogmaals in dit geval) Feyenoord. Het gaat om de mensen die Feyenoord vormen. Dan heb je met Van Bronckhorst, Kuyt, Vilhena en Gudde toch wel heel erg authentieke pleitbezorgers.

Verslingerd aan 'Langs de Lijn'

Het neemt je mee in de liefde, ellende en euforie die je met topsport gratis meegeleverd krijgt

Ik heb ervan genoten hoe de media met dit proces aan de gang zijn gegaan. In het scala aan media, ben ik het meest verslingerd aan Langs de Lijn op Radio1. Ook daar klinkt er wel eens kritiek, ook daar wordt de KNVB en zijn directie de maat genomen als dat moet. Terecht. Maar de basis van dat programma, al ruim vijftig jaar in de lucht, wordt gevormd door de liefde voor sport en alles wat daar omheen hangt. Ik tref dat op geen andere plaats zo aan als bij Langs de Lijn. 

Als ze daar hun enthousiasme voor het landskampioenschap van Feyenoord etaleren, twijfel ik geen moment aan hun oprechtheid en hun onafhankelijkheid. En in de aanloop naar Ajax-Manchester United zal de toon niet anders zijn. Dat maakt dit programma zo aantrekkelijk. Ik heb er nu al zin in. Dat je opgewarmd wordt voor een finale waar je tóch al naar uitziet. Het neemt je mee in de liefde, ellende en euforie die je met topsport gratis meegeleverd krijgt. Voor mij is dat de essentie van sportjournalistiek. Kritisch en meelevend.

Gunfactor 100

Ik focus hier juist op dit moment op Langs de Lijn, omdat je met weliswaar nog een paar finales en een grandioos WEURO17 te gaan, het idee kan hebben dat het sportseizoen er op zit. Nee dus. Het houdt nooit op. 

De Giro draait, de Tour de France komt eraan en voor je het weet, bereiden we ons weer voor op het seizoen 2017/’18. Iedereen gaat niettemin toch met vakantie, binnenkort. Behalve, juist. Mijn shot sportverslaggeving ligt ononderbroken klaar bij Radio1. Gunfactor 100. Ben ik blij mee.

Columns Gijs de JongLees de eerdere columns van Gijs de Jong op KNVB.nl.


Terug naar boven