Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (26): ‘Werk hard, wees sociaal en doe normaal’

Je zal er maar wonen; in een van de 20 krimpregio’s van Nederland. Gebieden waar de bevolking daalt in plaats van groeit. In een paar streken holt het aantal inwoners zo snel achteruit, dat men binnen nu en dertig jaar tijd rekening moet houden met een kwart minder inwoners. Vaak met grote gevolgen voor de werkgelegenheid, scholen, voorzieningen en het verenigingsleven. De Gelderse Achterhoek ontsnapt aan deze malaise. Althans, zo lijkt het.

In een dorp krijg je een bepaalde mentaliteit mee: Werk hard, wees sociaal en doe normaal

“Als je uit een dorp komt”, zo is de overtuiging van mijn collega Pascal Kamperman, verenigingsadviseur bij de bond, “dan krijg je een bepaalde mentaliteit mee: Werk hard, wees sociaal en doe normaal.” Hij begon Scholder an Scholder, een initiatief waarmee de Achterhoeker op een slimme manier verbindingen legt tussen de politiek, het verenigingsleven en maatschappelijke instanties. Niet voor een praatje pot, maar om de krimp in zijn regio zo adequaat mogelijk aan te pakken. Zoals in Mariënvelde, een plaats met 850 inwoners, waar sinds eind september een nieuw ontmoetings- annex clubhuis is geopend voor de 23 verenigingen die het dorp rijk is. Van schietvereniging ’t Kögeltje via jongerenkoor Melody tot voetbalclub Mariënveld.

Even wennen

“Eerst is dat even wennen voor ze”, weet Kamperman. “Ze hikken aan tegen het feit dat ze een stukje identiteit moeten inleveren, maar als ze eenmaal zien hoe makkelijk de vrijwilligers van de ene vereniging inspringen bij de bardienst van andere, dan is dat snel vergeten.”

Ook op andere sociale terreinen boekt Scholder an Scholder hartverwarmende resultaten. Zo halen vrijwilligers van V.V. Lochuizen oudjes op uit de buurt om elke dinsdag en vrijdag samen te voetballen en is er bij DVC’26 uit Didam een speciaal team gekomen voor kinderen die vanwege hun gedrag buiten de boot zouden vallen. Inmiddels heeft Scholder an Scholder 10 van dit soort projecten gerealiseerd en staan er nog 10 initiatieven op het punt van verwezenlijking.

Opvallend gezond

Eerder dit jaar concludeerde het Mullier Instituut – na onderzoek onder 143 Achterhoekse sportclubs - dat verenigingen in dit deel van Gelderland opvallend gezond zijn. In dagblad De Gelderlander liet onderzoeker Jan-Willem van der Roest het volgende optekenen: ‘In de Achterhoek hebben ze geen gebrek aan vrijwilligers, nauwelijks financiële zorgen en ze beschikken over genoeg leden om de nabije toekomst in te gaan’.

Voor mij voelt de vereniging als mijn tweede familie

Kamperman droomt naar eigen zeggen van een samenleving waarin mensen elkaar weten te vinden en het verenigingsleven een belangrijke rol speelt voor de leefbaarheid van kernen, buurten en wijken. “Ik ben enig kind”, benadrukt hij. “Voor mij voelt de vereniging als mijn tweede familie. In dat opzicht heb ik mij altijd opgetrokken aan mijn vader. Hij leefde 43 jaar in een rolstoel, maar bleef voortdurend in kansen denken. Zijn leven lang zette hij zich in voor zijn dorp en ons verenigingsleven.” Bijzonder volkje, die Achterhoekers. Je zou er maar mogen wonen.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws