Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk van der Zee (13): Hadden we dit maar tien jaar eerder gedaan

Over een paar dagen is het zover. Dan gaan we het amateurvoetbal volledig kapotmaken. Zin in. Eindelijk kunnen we in Zeist doen wat we al jarenlang wilden doen: de amateurclubs aan de leiband van de betaald voetbalorganisaties leggen en twee totaal verschillende werelden kansloos met elkaar mengen, het zaterdag- en zondag voetbal. Heerlijk.

Daarom kijk ik nu al reikhalzend uit naar aanstaand weekend met de seizoenstart van de tweede en derde divisie. Top down hebben we dat er lekker doorheen gedrukt.

Plofkraak

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de geschiedenis van het vaderlandse voetbal

Wie de tweets van een paar bekende clubcoryfeeën uit het amateurvoetbal gelooft, denkt dat de introductie van de tweede en derde divisie een plofkraak is geweest van de KNVB. Bedacht door bondsbazen met geldtekens in hun ogen, die direct na de invoering van de nieuwe competitie, met gierende banden wegrijden en niet meer achterom kijken. Zelfs het campagneteam van Donald Trump zou blozen van zoveel ongegronde en op de man gespeelde complottheorieën.

Jammer. We staan immers aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de geschiedenis van het vaderlandse voetbal. Een mijlpaal waartoe alle amateurverenigingen twee jaar geleden besloten: een competitie met kansen voor elke voetbalclub in Nederland om door te stoten naar de eredivisie, of andersom, te degraderen naar de lagere divisies en klassen.

De totale ontwikkeling van ons voetbal heeft dit nodig. Het zorgt voor meer sportieve druk, weerstand, duels en weerbaarheid. Ik denk - zonder overdrijving - dat het een geweldig seizoen wordt. Met een promotie en degradatie zoals het hoort. Er gaan clashes komen tussen jonge talenten, aanstormende professionals en gelouterde topamateurs. Maar ook krakers tussen zaterdag- en zondagclubs. Liefhebbers die willen, kunnen per weekend, in een regio, met gemak meerdere spannende wedstrijden bezoeken in zowel de derde als de tweede divisie.

Groot succes

De totale ontwikkeling van ons voetbal heeft dit nodig

Daarom ben ik ervan overtuigd dat deze nieuwe competitievorm, net als de topklasse, een groot succes zal worden. En begrijp me niet verkeerd, ik snap ook - en alle andere betrokken KNVB-collega’s - dat we op bepaalde onderdelen nog moeten fijnslijpen. Logisch bij de opzet van zo’n grote, nieuwe organisatie. Daarom gaan we samen met de clubs kijken hoe we met inzichten uit de praktijk nog meer evenwicht kunnen aanbrengen. Daarnaast drink ik over een paar dagen een kop koffie met de meest enthousiaste Twitteraar op dit onderwerp. Het is belangrijk dat we een streep zetten onder het gedoe en vooruit kijken. Dan zullen we over vijf jaar tegen elkaar zeggen: hadden we dit maar tien jaar eerder gedaan. Dat weet ik zeker. Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder geschreven columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws