G-voetbal

Voetbal is volkssport nummer 1. Het zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor iedereen toegankelijk, maar voor een grote groep Nederlanders is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden.

Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal. Dit noemen we G-voetbal.

Dat zijn speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen. Op dit moment spelen zo’n 5.000 jeugd- en seniorenleden G-voetbal. De KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient. 

Mooie verhalen

KNVB.nl publiceert regelmatig mooie verhalen over het G-voetbal. Lees ze hieronder.
'Bij Krist krijg je de bal op maat terug'Het is een mooie woensdagmiddag. Op de velden van SWZ Boso Sneek worden de laatste trainingen van het seizoen afgewerkt. Tussen een aantal juniorenteams speelt het CP-team van de club een fanatieke eindpartij.

'Albert heeft zijn eigen trainingsprogramma'“Jongens en meisjes, mag ik even jullie aandacht. Ik wil een aantal mensen bedanken.” Loet Boot, trainer van het CP-team van SWZ Boso Sneek, gaat staan.

'Niels wil laten zien dat iedereen welkom is'“Kom bij elkaar! Welkom op onze activiteitendag. Hebben jullie er een beetje zin in?”, galmt het over de voetbalvelden van Zeelandia Middelburg.

'Als rechtsback staat Kevin echt zijn mannetje'Maurice Bissels komt net thuis van een drukke werkdag als de telefoon gaat. Al snel gaat het gesprek over het G-voetbal binnen zijn club Blauw Geel '38 / Jumbo, het G-team waar hij trainer/coach is.

De Druppels van Texel’94 stoppen ermeeOp Texel hebben ze hun eigen voetbaltweeling. Paul en Jos Bakker, beiden 57 jaar, lijken zo veel op elkaar dat ze ook wel 'De Druppels' worden genoemd.

'Paul is iemand die zijn jas nog uitdoet'Precies drie woningen scheiden Paul Wolfs en Jeroen Mulder van elkaar. Maar op de voetbalclub KGB zijn ze vier handen op een buik.

'Ehud is de animator én de motor van het team'Het is dinsdagavond. Tussen twee juniorenteams en een lager seniorenteam traint het G-voetbalteam van De Zouaven. Ehud Aloni assisteert hoofdtrainer Willem Oud.

'De spelers lopen met een glimlach het veld af'“Pak jij eerste paal, dan pak ik tweede paal. De verliezers ruimen op”, roept Egbert Kuipers, trainer van het G-team van Blauw Wit ’34.

'Onze trainer kun je vergelijken met Cocu'Onlangs was het zover: de allereerste competitiewedstrijd van het G-team van SV Meerssen.

Lars Rietbergen komt altijd naar de trainingEr stond zaterdag weer een heerlijke voetbalpot op het programma. Dit keer op de velden van koploper OSC Utrecht waar het G-team van FC Almere op bezoek ging. Het team van Lars Rietbergen.

Vier clubleden AZC Zutphen verrast met posterAZC Zutphen is een van de bijna 350 voetbalclubs met G-voetbal. De clubs is trots op de spelers én de begeleiding. Vier clubleden werden onlangs verrast met een poster.

Dankzij Freddie voetballen drie G-voetbalteams bij SJSOngeveer twee jaar geleden werd aan Ugo Mulder gevraagd of hij trainer wilde worden van het G-voetbal. Speciale teams van kinderen of volwassenen met een beperking trainen, dat zag Ugo wel zitten.

Paul van Veen staat altijd voorinHet is zaterdagmiddag. Op de velden van de plaatselijke voetbalvereniging uit Koedijk wordt de Noord-Hollandse derby tegen de Zouaven afgewerkt. Over het veld rennen spelers druk heen en weer. Op één speler na.

Overbos geniet van passie en sportiviteit Joshua DiseraadHet is zaterdagmiddag. Op de velden van voetbalvereniging NVC wordt de kampioenswedstrijd tussen NVC en Overbos gespeeld.

RKDVC Drunen enorm blij met trainer Rien LooijenSinds jaar en dag wordt er G-voetbal aangeboden bij RKDVC uit Drunen. Voetbal voor spelers met een verstandelijke beperking.

Zelfs in haar vakantie regelt Jose nog alles'Hallo? Met Jose Nicolaas. Ja hoor, we staan in de file in Kroatië dus ik heb alle tijd om even te bellen. Mijn man rijdt dus kom maar op met de vragen.' Het is Jose Nicolaas ten voeten uit, zo weten ze bij Esto. Zelfs in haar vakantie wil ze haar spelers en speelsters helpen waar ze kan.

Na cursus G-voetbaltrainer is Renée nu zelf ook trainerZomerstop. Even geen voetbal. Geen bomvolle kantine met kletterende kindervoetbalschoenennopjes. Even rust.

'Iedere club verdient een trainer zoals Anita'Ze hebben het er nog over bij v.v. Heerenveense Boys. Over de jaarlijkse slotdag. Jong en oud kwam tegen elkaar in actie tijdens het gezellige mixtoernooi van de club.

'Jonathan staat symbool voor het G-voetbal bij SSV'Het was flink puzzelen voor de secretaris van SSV ’65 om de planning rond te krijgen van het thuisprogramma bij de seizoensopening. Maar het is gelukt.

'Het G-team van Antwan traint gewoon'Het was ineens weer zo’n typische herfstavond. Stromende regen. Een guur windje. Onverwachte kou. In veel WhatsApp-groepen regent het afmeldingen. Maar de G1 van HRC’14 traint gewoon door.

Medewerkers en contact

Medewerkers en contactKijk hier voor meer informatie over de medewerkers.

Overige pagina's

G-voetbalMeedoen met G-voetbal? Klik hier!

ING: G-voetbalKijk hier voor meer informatie over G-voetbal op de website van ING.

Fonds GehandicaptensportKijk hier voor meer informatie over het G-voetbal op de website van het Fonds Gehandicaptensport.

Zwaluwen Jeugd Actie Zwaluwen Jeugd in Actie voor passend voetbal Klik hier voor meer informatie over de Zwaluwen Jeugd Actie en subsidiemogelijkheden.


Terug naar boven