Pupillen

Voor veel kinderen is voetballen de ideale vrijetijdsbesteding. Ze voetballen met vriendjes en vriendinnetjes op straat, op (school)pleintjes of op grasveldjes. Ze rennen, schieten en dribbelen alsof ze hun favoriete voetballer of voetbalster zijn. Als er een bal in de buurt is, moet er tegenaan getrapt worden.

Voetbal is voor iedereen, dus alle kinderen van elk niveau zijn welkom

Dit begint al op jonge leeftijd. Daarom organiseren wij voetbalcompetities voor kinderen vanaf zes jaar. Samen met vriendjes en vriendinnetjes krijgen ze de kans om te spelen tegen hun leeftijdsgenootjes op het veld. 

Welke wedstrijdvorm?

Voor iedere leeftijdscategorie is er een wedstrijdvorm die aansluit bij de leeftijdsspecifieke kenmerken. 

Onder 6 en Onder 7

De KNVB adviseert de allerjongste spelers, de onder 6-pupillen, 2 tegen 2 wedstrijden te spelen op een veld van 20 x 15m met een mini doeltjes (3x1 meter). De onder 7-pupillen worden geadviseerd 4 tegen 4 wedstrijden te spelen op een 30 x 20m veld met mini-doeltjes (3x1 meter). Deze wedstrijden worden zoveel mogelijk door de verenigingen zelf georganiseerd. Voor de categorie Onder 7 jaar is het ook mogelijk aan wedstrijdprogramma’s van de KNVB deel te nemen.

Onder 8 en Onder 9

Vanaf de onder 8-pupillen start de KNVB met het aanbieden van een georganiseerd competitie-aanbod. De onder 8 en 9-pupillen (vanaf seizoen 2017/’18) spelen op een kwart veld 6 tegen 6 wedstrijden met pupillendoelen.

Onder 10, Onder 11, Onder 12 en Onder 13

De onder 10 en 11-pupillen spelen op een half veld 7 tegen 7 met pupillendoelen. De onder 12 en 13-pupillen spelen elf tegen elf op een heel veld met grote goals. Vanaf het seizoen 2018/’19 gaan ook de onder 10-pupillen 6 tegen 6 wedstrijden spelen op een kwart veld. Vanaf het seizoen 2018/’19 verandert de opzet ook bij de onder 11 en 12-pupillen. Zij spelen vanaf dan 8 tegen 8 op een half veld met pupillendoelen. De onder 13-pupillen blijven op een heel veld met grote goals spelen.

Spelvreugde bij de jongste voetballers, de Onder 11 en Onder 9-pupillen.

Gemengde teams

Bij de Onder 8 tot en met de Onder 11-pupillen komen jongens en meisjes uit in één competitie. Dit kan in een gemengd team, maar ook met een meisjesteam. Ook bij de Onder 13-pupillen gaat de voorkeur uit naar gemengd voetbal, maar hier is wel de mogelijkheid de meisjes in te delen in een meisjespoule.

Spelplezier moet voorop staan, bij kinderen van jonge leeftijd in het bijzonder. Voetbal is voor iedereen, dus alle kinderen van elk niveau zijn welkom. Wil jij jouw kind ook een kans geven om iedere week te sporten? Ga dan snel op zoek naar een vereniging bij jou in de buurt. Wie weet zie je jouw zoon of dochter over twintig jaar in Oranje!

Wedstrijdvormen pupillenVanaf het seizoen 2017/’18 start het pupillenvoetbal met de invoer van nieuwe wedstrijdvormen. Lees hier meer over deze nieuwe opzet.

Terug naar boven