Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Keuken Kampioen Divisie

De Keuken Kampioen Divisie staat sinds jaar en dag garant voor veel strijd en spektakel. Door de opzet met periodekampioenschappen valt er voor alle teams gedurende het hele seizoen wat te winnen; ook de nummer vijftien van de ranglijst maakt bij een goede serie kans om mee te doen in de strijd om promotie.

FC Volendam meest succesvol

In 1956 werd de Eerste Divisie opgericht. Deze bestond aanvankelijk uit twee afdelingen, tot de competitie in 1962 werd teruggebracht tot één afdeling. FC Volendam is met zes titels de meest succesvolle club in de historie van de Eerste divisie. Heracles-speler Joop Schuman wist het vaakst te scoren in een seizoen, hij trof in het seizoen 1961/’62 44 maal doel.

De naam van de Eerste Divisie is door de jaren heen diverse keren gewijzigd. In 1990 werd de competitie omgedoopt tot de Toto-Divisie en in 2001 werd de naam veranderd in de Gouden Gids Divisie. Van 2006 tot en met het seizoen 2017/'18 spraken we van de Jupiler League. Sinds 1 juli 2018 is het de Keuken Kampioen Divisie.

FC Twente kroonde zich tot kampioen van de Keuken Kampioen Divisie seizoen 2018/'19. 

Promotie en degradatie

De kampioen en de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie, mits dit geen beloftenteam is, promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie. Daarnaast maken de periodekampioenen, aangevuld met de beste ploegen in de eindranglijst, kans om via de play-offs promotie naar de Eredivisie af te dwingen.

Periodetitels in de Eerste Divisie Periodetitels in de Eerste Divisie Lees hier meer over het reglement omtrent de periodekampioenschappen.

Geen kampioen in 2020

Vanwege de uitbraak van de coronapandemie - en het daaraan vanuit de overheid gekoppelde verbod op vergunningsplichtige evenementen - is de Keuken Kampioen Divisie in het seizoen 2019/'20 niet uitgespeeld. De competitie is afgesloten zonder kampioen.

Laatste nieuws