Jupiler League

De Eerste divisie staat sinds jaar en dag garant voor veel strijd en spektakel. Door de opzet met periodekampioenschappen valt er voor alle teams gedurende het hele seizoen wat te winnen; ook de nummer vijftien van de ranglijst maakt bij een goede serie kans om mee te doen in de strijd om promotie.

FC Volendam meest succesvol

In 1956 werd de Eerste divisie opgericht. Deze bestond aanvankelijk uit twee afdelingen, tot de competitie in 1962 werd teruggebracht tot één afdeling. FC Volendam is met zes titels de meest succesvolle club in de historie van de Eerste divisie. Heracles-speler Joop Schuman wist het vaakst te scoren in een seizoen, hij trof in het seizoen 1961/’62 44 maal doel.

VVV-Venlo kampioen in de Jupiler League 2016/'17.

De naam van de Eerste divisie is door de jaren heen diverse keren gewijzigd. In 1990 werd de competitie omgedoopt tot de Toto-Divisie en in 2001 werd de naam veranderd in de Gouden Gids Divisie. Sinds 2006 spreken we van de Jupiler League.

Promotie en degradatie

De kampioen van de Jupiler League promoveert rechtstreeks naar de Eredivisie. Daarnaast maken de periodekampioenen, aangevuld met de beste ploegen in de eindranglijst, kans om via de play-offs promotie naar de Eredivisie af te dwingen. Vanaf het seizoen 2009/’10 is het ook mogelijk uit de Jupiler League te degraderen naar de Topklasse. Vanaf het seizoen 2016/’17 is promotie van de Tweede Divisie naar de Jupiler League verplicht.

In het seizoen 2013/’14 is een viertal nieuwe teams toegetreden tot de Jupiler League: voormalig Topklasser Achilles ’29 en de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente. Jong FC Twente is vanaf het seizoen 2015/'16 weer actief in de beloftencompetitie. Vanaf het seizoen 2016-'17 maakt Jong FC Utrecht het aantal van twintig teams compleet.

Periodetitels in de Jupiler LeagueLees hier meer over het reglement omtrent de periodekampioenschappen.

Terug naar boven