Competitiemodel

Vanaf het seizoen 2016/’17 krijgt het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm. De competities van het amateur- en betaald voetbal, vooralsnog twee gescheiden werelden, worden weer met elkaar verbonden. Een uniek moment, omdat daarmee sinds de intrede van het betaald voetbal in 1954, er sprake is van promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal. De mogelijkheid om te promoveren, maar ook om te degraderen, is een extra sportieve stimulans om te streven naar verbetering en dat is goed voor de kwaliteit en toekomst van het Nederlands voetbal.

Eerste divisie
Tweede divisie
Topklassen
Hoofdklassen
Beloftencompetities
Licentievoorwaarden
Over de nieuwe competitiestructuur

Het nieuwe competitiemodel gaat in de top bestaan uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Topklassen en vier Hoofdklassen. Nieuw is dat onder de twee hoogste divisies (Eredivisie en Eerste divisie) een nieuwe Tweede divisie wordt toegevoegd. Ook is er ruimte voor de beloftenteams van betaald voetbalclubs, die nu nog uitkomen in een gesloten competitie. Sportief gezien is dit een optimale voetbalpiramide. Zoveel mogelijk goede voetballers treffen elkaar in een en dezelfde competitiestructuur, en clubs kunnen nu bij wijze van spreken doorstoten van de vijfde klasse naar de Eredivisie. De top wordt dus in theorie haalbaar voor iedereen en voor iedere club.

Hieronder een overzicht van hoe de competities eruit komen te zien, en wie er in gaan deelnemen.

Eerste Divisie 

19 teams - 2 beloftenteams 

De Jupiler League bestaat dit seizoen uit negentien teams, door het wegvallen van Jong FC Twente. Deze plaats wordt vanaf het seizoen 2016/’17 ingenomen door de nummer één op de eindranglijst van de Topklasse. Jong Ajax en Jong PSV maken dit seizoen al deel uit van de Jupiler League, en onder nieuwe voorwaarden. Zo kunnen er onder meer maximaal twee spelers van het eerste elftal tegelijkertijd deelnemen in een wedstrijd van de beloften. Verder mogen spelers ouder dan 23 jaar die óf tien keer in de basisopstelling van het eerste elftal hebben gestaan óf tien keer 45 minuten daarin hebben meegespeeld, niet meer uitkomen in het beloftenteam. Wij geloven dat dit ten goede komt aan het prestatiegerichte karakter van de competitie en de individuele talentontwikkeling. 

Sportpark De Heikant van Achilles '29.

Achilles ’29 komt ook dit seizoen als amateurvereniging uit in de Jupiler League. De club uit Groesbeek is tijdens de tweejarige pilot op zowel sportief als organisatorisch niveau gegroeid. Aankomend seizoen maakt de club de laatste stap, om bij de intrede van de nieuwe competitiestructuur volledig onderdeel van het betaald voetbal uit te kunnen maken.

Aankomend seizoen degradeert er niemand uit de Jupiler League. Vanaf het seizoen 2016/’17 zal dat wel het geval zijn voor de nummer 20 van de competitie, die degradeert naar de Tweede divisie.

Beloftenteams in de Jupiler LeagueLees hier meer over de beloftenteams in de Jupiler League.

Periodetitels in de Jupiler LeagueLees hier meer over de Periodetitels in de Jupiler League

Tweede divisie

18 teams - 4 beloftenteams

Per seizoen 2016/’17 is er sprake van een nieuwe Tweede Divisie. Deze nieuwe competitie moet de overgang tussen het huidige betaald voetbal en amateurvoetbal vereenvoudigen. Clubs kunnen zo geleidelijk toegroeien naar een hoger niveau en vallen niet te ver terug als ze een keer degraderen. In deze nieuwe competitie komen de zeven beste Topklassers van de zaterdag en zondag, en vier beloftenteams te spelen. Zij strijden in het seizoen 2016/’17 voor een plek in de Jupiler League, die bestemd is voor de kampioen van de competitie.

Speeldagen

Voor de Tweede Divisie geldt dat elke club (voorafgaand aan het seizoen) een voorkeur kan uitspreken voor het spelen van zijn thuiswedstrijden op zaterdag of zondag. Zaterdagclubs zullen tegen andere zaterdagclubs uitkomen op zaterdag en zondagclubs zullen tegen andere zondagclubs uitkomen op zondag. Zaterdagclubs spelen tegen zondagclubs op zaterdag om 18.00 uur. Hierbij geldt dat clubs onderling een ander aanvangstijdstip kunnen overeenkomen, alsmede dat overeen kan worden gekomen dat zondagclubs op zaterdag tegen elkaar spelen, mits een en ander tijdig is gecommuniceerd en van te voren door ons goedgekeurd.

Promotie/degradatie

De laagst geklasseerde club na afloop van de reguliere competitie in de Eerste Divisie degradeert rechtstreeks naar de Tweede divisie. De hoogst geklasseerde club na afloop van de reguliere competitie in de Tweede Divisie is kampioen van de Tweede Divisie en promoveert rechtstreeks naar de Eerste Divisie.

Topklassen

Zaterdag en zondag: 18 teams - 3 beloftenteams

De Topklassen worden in 2016/’17 uitgebreid van zestien naar achttien teams. De competitie, die in 2009 zijn intrede in het amateurvoetbal deed om de kwaliteit van het amateurvoetbal te verhogen, vormt nu een belangrijke opstap naar de Tweede divisie en mogelijk hoger. De competitie bestaat in het seizoen 2016/’17 uit zeven huidige Topklassers (nummers 8 t/m 14), drie kampioenen van de Hoofdklassen en drie beloftenteams. Aanvullend maken de nummer 15 uit de Topklasse en negen Hoofdklasseteams via een versterkte promotie- en degradatieregeling uit welke vijf teams er verder aan de competitie worden toegevoegd. De competities blijven op zondag en zaterdag bestaan, waardoor clubs hun voorkeur voor een speeldag kunnen aangeven.

Promotie/degradatie

De nummer 18 in de Tweede divisie degradeert rechtstreeks naar de Topklasse zaterdag of zondag. De kampioenen in de Topklassen promoveren rechtstreeks naar de Tweede Divisie. De nummers 16 en 17 van de Tweede divisie en de in totaal zes periodekampioenen van de Topklasse zaterdag en zondag in het seizoen 2016/’17 spelen om één plaats in de Tweede divisie.

Hoofdklassen

Zaterdag en zondag: 4 poules van 16 teams

Hoofdklasser Harkemase Boys.

Vanaf het seizoen 2016/’17 zijn er in de Hoofdklasse twee poules van zestien teams op zaterdag en zondag, als alternatief van de huidige drie poules van veertien teams op beide speeldagen. Het voordeel hiervan is dat, met invoering van de nieuwe competitiestructuur, de Hoofdklasse niet hoeft te worden opgevuld met lagere teams en daarmee de kwaliteit in de top van het amateurvoetbal gewaarborgd blijft. Bovendien zorgt de nieuwe opzet ervoor dat de doorstroming naar de Topklasse natuurlijker verloopt; de promoverende clubs komen nu immers uit twee poules in plaats van uit drie.

Op de vraag hoe de Hoofdklassen eruit komen te zien, volgt de volgende rekensom. De competitie op zaterdag bestaat per 2016/’17 uit de achttien huidige Hoofdklassers, de degradant uit de Topklasse, de vijf kampioenen uit de 1e klassen, vijf verliezers van de nacompetitie Topklasse/Hoofdklasse en de drie winnende teams uit de nacompetitie Hoofdklasse/1e klasse. Dat zijn bij elkaar opgeteld 32 teams op zaterdag die verdeeld worden over twee poules. Op zondag bestaat de competitie per 2016/’17 uit de achttien huidige Hoofdklassers, de degradant uit de Topklasse, de zes kampioenen uit de 1e klassen, vijf verliezers van de nacompetitie Topklasse/Hoofdklasse en de twee winnende teams uit de nacompetitie Hoofdklasse/1e klasse. Dat zijn bij elkaar opgeteld 32 teams op zondag die verdeeld worden over twee poules.

Promotie/degradatie

De nummers 17 en 18 na afloop van de reguliere competitie in beide Topklassen degraderen rechtstreeks naar de Hoofdklasse.  De kampioenen van de Hoofdklassen A, B en C (zaterdag/zondag) promoveren rechtstreeks naar de Topklasse (zaterdag/zondag). De nummers 15 en 16 na afloop van de reguliere competitie in beide Topklassen (zaterdag/zondag) en de in totaal negen (vervangend) periodekampioenen van de Hoofdklasse A, B en C (zaterdag/zondag) spelen om één plaats in de beiden Topklassen.

Beloftencompetities

In overleg met de deelnemende clubs is er gekeken naar de wijze waarop hun beloftenteams moeten worden verdeeld over de nieuwe competities. Immers, niet alleen de resultaten van het aankomende seizoen, maar ook prestaties uit het verleden en verrichtingen van de toekomstige generaties moeten worden meegewogen. Vandaar dat er vanaf volgend jaar gewerkt wordt met twee ranglijsten: de ranglijst van de beloftencompetitie voor het seizoen 2015/’16, en een eindranglijst instroom beloftenteams, die bepaalt in welke competitie de beloftenteams gaan instromen. Voor die eindranglijst, worden de onderstaande criteria gehanteerd:

  • De ranglijst van het huidige seizoen 2015/’16 telt voor 50 procent mee in de eindranglijst;
  • De prestaties van de beloften in de seizoenen 2012/’13, 2013/’14 en 2014/’15 hebben een gewicht van 25 procent in de eindranglijst;
  • De verrichtingen van de onder 19 en onder 17 teams in de seizoenen 2013/’14, 2014/’15 en 2015/’16 tellen voor 25 procent mee in de eindranglijst.

Ook het beloftenteam van Vitesse speelt vanaf seizoen 2016/'17 mee in de reguliere competitie.

Na elke volledige speelronde tellen we de factoren bij elkaar op, en maken we een virtuele eindranglijst instroom beloftenteams bekend. De nummer één van die eindranglijst stroomt door naar de Jupiler League. De nummers twee tot en met vijf gaan in de Tweede divisie voetballen, terwijl de overige zes teams vanaf 2016/’17 uitkomen in de Topklassen.

Licentievoorwaarden

Onderdeel van het optimaliseren van de Nederlandse voetbalpiramide is het invoeren van licentievoorwaarden voor de vier hoogste Tweede competities: Eredivisie, Eerste divisie, Tweede competitie en de Topklassen. Om een natuurlijke doorstroming tussen de verschillende competities mogelijk te maken, is er in de gekozen competitiestructuur sprake van een gefaseerd licentiesysteem.

LicentiesysteemLees hier meer over het licentiesysteem.

Over de nieuwe competitiestructuur

Op de bondsvergadering van de KNVB van dinsdag 2 december 2014 is ingestemd met een nieuwe competitiestructuur en verplichte promotie/degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal. Dit betekent dat vanaf het seizoen 2016/’17 sprake is van een nieuwe landelijke competitie tussen de Topklasse en Eerste divisie en verplichte promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal.

De bondsvergadering heeft gekozen voor een competitiemodel met een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Topklassencompetities en zes Hoofdklassencompetities. Onder de twee hoogste divisies (Eredivisie en Jupiler League) wordt vanaf het seizoen 2016/’17 een nieuwe landelijke competitie toegevoegd onder de werknaam Tweede divisie.  

 
 

'Dit is een historische dag voor het voetbal in Nederland' 

Terug naar boven