Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dispensatie categorie A en B zaal

Zowel in de categorie B, als in de categorie A kan er met dispensatiespelers worden gespeeld. Dat geldt dus ook voor het seizoen 2020/'21. Maar welke regels gelden er? Op deze pagina is alle informatie te vinden per categorie.

Categorie B

In het zaalvoetbal zijn per leeftijdsklasse, met uitzondering van de JO09 en het veteranenvoetbal, maximaal twee dispensatiespelers toegestaan. Voor de leeftijdscategorie van de JO09 en het veteranenvoetbal wordt geen dispensatie verleend. Dispensatiespelers mogen maximaal een jaar ouder zijn en kunnen ingezet worden in alle teams van de desbetreffende leeftijdsklasse (voor meisjes junioren betreft dit teams in de categorie A en B).

Meisjes junioren en eerstejaars senioren vrouwen in de categorie JO19 en JO17 die uitkomen in gemengde teams (J/M) of als meisjesteam in een gemengde klasse (J/M) mogen standaard één jaar ouder zijn dan de leeftijdscategorie waarin zij uitkomen (automatische dispensatie).

Komt een team met dispensatiespeler(s) uit in een competitieklasse waarop een promotie-/degradatieregeling van toepassing is, dan verliest dit team het recht op promotie, dit met uitzondering van de jeugdteams in de categorie A en B waarin meisjes uitkomen die maximaal één jaar ouder mogen zijn.

Categorie A

De KNVB biedt vanaf het seizoen 2019/’20 een dispensatieregeling aan voor spelers die relatief klein zijn voor hun leeftijd. De dispensatieregeling geldt voor spelers, jongens en meiden, in de A-categorie, in de leeftijdscategorieën onder 13 tot en met onder 16 jaar.

Dispensatieverzoek indienen

De zittende lengte.

Een dispensatieverzoek voor het seizoen 2020/’21 dient door de vereniging vóór 1 augustus 2020 ingediend te zijn bij de KNVB via het mailadres onderaan de pagina. Vóór 22 augustus 2020 geeft de KNVB schriftelijk uitsluitsel naar aanleiding van het verzoek. Zorg ervoor dat het verzoek onderbouwd is en voorzien van een ondertekende medische verklaring door een sportarts of fysiotherapeut. Let op: de verklaring mag niet ouder zijn dan 3 maanden. In deze verklaring is opgenomen:

  • Naam van de jeugdspeler
  • Naam van de sportarts/fysiotherapeut
  • KNVB-relatienummer
  • Betreffende team waarin de speler uit wil komen
  • Geboortedatum van de speler
  • Datum van de meting
  • De zittende lengte in cm (gemeten zittend op een stoel, van billen tot kruin). Zie animatie.
  • De staande lengte in cm
  • Het gewicht in kg
 
 

Op welke gronden wordt een dispensatieverzoek gehonoreerd?

De maturiteitsstatus wordt bepaald via de wetenschappelijk studie van Mirwald et al. (2002)

Voor de jongens wordt de volgende formule gehanteerd (1):
-9.236 + (0.0002708 x beenlengte x zithoogte) + (-0.001663 x leeftijd x beenlengte) + (0.007216 x leeftijd x zithoogte) + (0.02292 x (gewicht/lichaamslengte) x 100)

Voor de meiden wordt de volgende formule gehanteerd (1):
-9.376 + (0.0001882 x beenlengte x zithoogte) + (0.0022 x leeftijd x beenlengte) + (0.005841 x leeftijd x zithoogte) –(0.002658 x Leeftijd x gewicht) + (0.07693 x (gewicht/lichaamslengte) x 100)

Leeftijd is leeftijd in decimalen (datum meting – geboortedatum/ 365,25)

Uitkomst

De uitkomst van deze formule geeft een waarde weer in aantal maanden of jaren verwijderd van de grootste toename in lengte. Dit wordt ook wel de maturity offset genoemd. Via dit getal kan vervolgens de leeftijd bepaald worden wanneer de grootste toename in lengte zal plaatsvinden bij een jeugdspeler (APHV, ‘Age at Peak Height Velocity’). Dit wordt gedaan door de maturity offset af te trekken van de kalenderleeftijd.

Een jeugdspeler wordt vervolgens als laatmatuur omgeschreven als de APHV minimaal één jaar later valt dan de gemiddelde APHV, welke 13.85 jaar is voor jongens op basis van wetenschappelijk onderzoek en 11.58 voor meisjes (2).

Bronnen

(1) Mirwald, R. L., Baxter-Jones, A. D., Bailey, D. A., & Beunen, G. P. (2002). An assessment of maturity from anthropometric measurements. Medicine & Science in Sports & Exercise, 34(4), 689-694.

(2) Sherar, L. B., Mirwald, R. L., Baxter-Jones, A. D., & Thomis, M. (2005). Prediction of adult height using maturity-based cumulative height velocity curves. The Journal of pediatrics, 147(4), 508-514.

KNVB Contact

Voor aanvullende vragen aan de KNVB.

Overzicht dispensaties Overzicht dispensaties In het Support Center is uitgelegd hoe je het overzicht van dispensaties kunt raadplegen die gelden voor jouw vereniging.

Laatste nieuws