Vragen en antwoorden over het nieuwe pupillenvoetbal

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over het nieuwe pupillenvoetbal.

Waarom worden er geen uitslagen en ranglijsten meer bijgehouden bij de O8 en O9?

De nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen zijn ontwikkeld om kinderen nog meer plezier te laten hebben tijdens het voetbal. Het afschaffen van uitslagen en ranglijsten levert hier een bijdrage aan. Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de tien jaar nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken en daarom geen echte interesse hebben in ranglijsten en standen. Het bijhouden van een competitie en toewerken naar een kampioenschap blijkt vooral van waarde en belang voor trainers, leiders en ouders. Dit kan leiden tot onnodige spanning en druk wat ten koste gaat van het spelplezier van het kind. De KNVB houdt wel de uitslagen bij om teams op het juiste niveau in te delen.

 

Hoe luiden de spelregels bij 6 tegen 6?

 
 

Nieuwe wedstrijdvormen pupillen: 6 tegen 6.

Hoe is de veldindeling bij 6 tegen 6?

Hoe zit het met de spelbegeleider, de 'nieuwe scheidsrechter'?

 
 

Nieuw in het pupillenvoetbal: De rol van de spelbegeleider.

Wat te doen met rituelen als handen schudden?

Stimuleer om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five te geven, als dank voor een leuke wedstrijd.

Wat is de speeltijd en duur van de time-outs bij de 6 tegen 6 wedstrijden voor O8 en O9 pupillen?

De speeltijd bij Onder 8 en Onder 9 is twee keer twintig minuten met twee keer een time-out van twee minuten op het veld. De time-out vindt plaats halverwege iedere helft (tijdens een neutrale spelsituatie zoals een achterbal of uitbal). Na de time-out wordt het spel hervat door middel van een aftrap in het midden van het veld door de partij die bij aanvang van de time-out de bal in het bezit had. De tegenstander staat op minimaal vijf meter afstand.

Hoeveel wisselspelers zijn er bij 6 tegen 6?       

Het advies is om teams van maximaal acht spelers te maken. Daardoor heb je één á twee wisselspelers die je kunt laten rouleren (ook de keeper). Ieder kind krijgt zo veel speeltijd en dus plezier & ontwikkeling!

Hoe gaat de aftrap?

De aftrap wordt genomen door één van de teams in het midden van het veld en de tegenstander staat minimaal op vijf meter afstand. Beide teams starten vanaf eigen helft. Er kan direct gescoord worden vanaf de aftrap.

Wat te doen bij een achterbal?

De achterbal wordt vanaf de grond genomen door de bal te passen of te schieten. De achterbal kan zowel door de keeper als door een veldspeler worden genomen.

Wat te doen bij een hoekschop?

Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten van het speelveld genomen door de bal in te dribbelen of te passen. In beide gevallen, na indribbelen of inpassen, mag er direct worden gescoord zonder dat eerst een andere speler de bal dient aan te raken. De tegenstander staat minimaal op vijf meter afstand.

De keeper schiet de bal uit zijn handen, hoever mag hij dan uitlopen?             

Het advies luidt om het keepersgebied te markeren op de zijlijn (zeven meter vanaf de achterlijn) met twee afwijkende kleur pionnen. Het keepersgebied geeft aan tot waar de keeper de bal in de handen mag hebben.

Mag de keeper een terugspeelbal oprapen?

Een terugspeelbal (gespeeld via een voet) mag niet door de keeper worden opgepakt. Wanneer dit wel gedaan wordt, wordt eenmalig een waarschuwing gegeven. Bij herhaling van de overtreding volgt een indirecte (!) vrije trap op zeven meter afstand van de achterlijn. Een terugspeelbal vanaf de voet (scheen, knie, bovenlichaam en hoofd) mag wel worden opgepakt.

Mag je vanuit een uitbal direct scoren?

Bij een uitbal dient het spel hervat te worden door middel van indribbelen. Nadat de bal is ingedribbeld kan er direct worden gescoord door de speler die indribbelt.

Hoe zit het met Onder 10, Onder 11 en Onder 12?

Vanaf het seizoen 2018/’19 spelen ook alle onder 10 t/m onder 12 pupillen in een nieuwe wedstrijdvorm. De onder 10 speelt vanaf dan in een 6 tegen 6 wedstrijdvorm op een bijna kwart veld. De onder 11 en onder 12 pupillen spelen in een 8 tegen 8 wedstrijdvorm op een bijna half veld.

Kunnen we meer informatie over clubarbitrage krijgen?


Terug naar boven