Amateurvoetbal kiest voor vernieuwing pupillenvoetbal

Het amateurvoetbal start vanaf het seizoen 2017/’18 met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. Kinderen van zeven tot twaalf jaar gaan wedstrijden spelen op kleinere veldjes en in kleinere teams, waardoor ze vaker aan de bal komen en meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Dit draagt bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau.

De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee jaar, stapsgewijs ingevoerd. Dit besluit is tot stand gekomen na zorgvuldig overleg met de verenigingen en op basis van uitgebreid onderzoek. Op zaterdag 21 januari 2017 heeft de ledenraad van de KNVB - het hoogste besluitorgaan in het amateurvoetbal - aangeven voorstander van de vernieuwingen rondom de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen te zijn. Nederland volgt hiermee het voorbeeld van Engeland, Duitsland, Spanje en Portugal, waar al langer op kleinere veldjes, en in kleinere teams wordt gevoetbald.

Kinderen meer voetbalplezier geven en beter laten voetballen. Dat is waar we het voor doen

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Kinderen meer voetbalplezier geven en beter laten voetballen. Dat is waar we het voor doen. Voetballertjes van deze leeftijd moeten vrijuit kunnen spelen, acties maken en veel scoren. Met kleine partijtjes, kleinere teams en zonder scheidsrechter vind je de cultuur van het pleintjesvoetbal, terug op het voetbalveld. We nemen de komende twee jaar de tijd om de vernieuwingen zorgvuldig in te voeren. Dat doen we samen met onze verenigingen. Zij zijn de sleutel om dit voor de kinderen tot een succes te maken.”

Seizoen 2017/’18

Vanaf het seizoen 2017/’18 voetballen pupillen onder 8 en onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld, partijtjes van 6 tegen 6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7 tegen 7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd.

De kleinste voetballers in de voetbalhiërarchie –onder 6 en onder 7- blijven in onderling verband op de vereniging kleine partijtjes spelen. Het advies is kinderen onder de zes jaar 2-tegen-2 te laten spelen, en onder zeven jaar 4-tegen-4. Kennismaken met het spelen van voetbal en spelplezier staan hier centraal.

Seizoen 2018/’19

Vanaf het seizoen 2018/’19 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren. In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken.

Wil je meer weten over de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen? Download dan bijvoorbeeld het onderzoeksrapport, de Q&A of de informatie flyer.    

Vragen en antwoorden nieuwe pupillenvoetbalBekijk hier de veelgestelde vragen over het nieuwe pupillenvoetbal.

Veldindeling nieuwe wedstrijdvormenBekijk hier welke opties er zijn om een geschikt veld uit te zetten, zowel met pionnen als met vaste belijning.

Downloads nieuwe wedstrijdvormen pupillenBekijk hier alle downloads met betrekking tot de nieuwe wedstrijdvormen pupillen.Online magazine pupillenvoetbalBekijk hier het online magazine over de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen.

De optimale wedstrijdvormen voor pupillen.

Verenigingsondersteuning

Om de nieuwe wedstrijdvormen succesvol in de praktijk te brengen, kunnen de clubs rekenen op steun van de KNVB. De ondersteuning bestaat uit het aanbieden van opleidingen voor trainers en scheidsrechters, het faciliteren van de collectieve inkoop van doeltjes, ballen en pionnen en hulp bij het vrijwilligersbeleid. Er is ook een speciale rekentool ontwikkeld, waarmee clubs een indicatie krijgen van wat er voor hen in praktische zin verandert. Voor verenigingen die steun nodig hebben bij de aanschaf van extra materiaal lanceert in maart KNVB-hoofdsponsor ING ter ondersteuning een speciaal crowdfunding-platform. Ook wordt er extra KNVB-personeel beschikbaar gesteld om de clubs te helpen bij de invoering.

VerenigingsondersteuningDe KNVB kan jouw vereniging adviseren en ondersteunen bij het opzetten van pilots omtrent deze nieuwe wedstrijdvormen.

Bereken de gevolgen voor jouw verenigingMet deze introductietool krijg je een indicatie van de mogelijke gevolgen voor jouw vereniging.

CrowdfundingKosteloos crowdfunden voor de materialen voor de nieuwe wedstrijdvormen pupillenvoetbal.

Goede voorbeelden - nieuwe wedstrijdvormenBekijk hier diverse goede voorbeelden van activiteiten die verenigingen hebben georganiseerd.

ING

"Als hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal inspireren we de jeugd en maken we het samen met de KNVB mogelijk dat zij met plezier voetballen. Maar dat betekent ook dat je moet blijven vernieuwen. De KNVB heeft het pupillenvoetbal de afgelopen periode grondig onder de loep genomen en dit met clubbestuurders besproken. De intentie is om vanaf seizoen 2017/2018 te spelen in nieuwe wedstrijdvormen. Hierdoor sluit het pupillenvoetbal nog meer aan bij de ontwikkeling én het spelplezier van voetballende kinderen op alle niveaus. En dat dragen wij vanuit ING een warm hart toe. Zo helpen we het jeugdvoetbal in Nederland vooruit."

INGLees meer over onze samenwerking met ING.

Pupillenvoetbal 17-18

Neem contact op met de KNVB via onderstaand e-mailadres.


Terug naar boven