60+

Je bent zo jong als je jezelf voelt en je bent nooit te oud om te leren. Dat zijn de basisprincipes van het walking football, een voetbalvorm voor senioren die op hun oude dag nog lekker actief bezig willen zijn. Er wordt niet gerend, maar, zoals de term al zegt, gewandeld. De liefde voor voetbal verdwijnt niet met de jaren.

oldstars Walking Football

Zelfredzaamheid, meedoen, ontmoeten en bewegen vormen de vier waarden die centraal staan in de Nederlandse walking football community. Dit sluit aan bij de visie op een leven lang voetbal en geeft ouderen de mogelijkheid om ook op latere leeftijd mee te doen en onderdeel te blijven van de samenleving. Kenmerkend voor de spelvorm in Nederland is dat bewegen en sociaal optrekken bij elkaar samenkomen.

De vergrijzing van de samenleving biedt het voetbal en de voetbalverenigingen naast een aantal uitdagingen ook kansen om nieuwe doelgroepen aan zich te (blijven) binden. Niet alleen als (actieve) voetballer/sporter, maar nog veel meer als vrijwilliger. Met walking football kan de vereniging een interessante doelgroep (60+) behouden én werven. Gezien de doelgroep is het overdag aanbieden van deze voetbalvorm een mogelijkheid. Op deze manier kan de accommodatie nog beter worden benut daar overdag vaak veel meer ruimte op de velden beschikbaar is dan in de avonduren.

Voor wie?

Door de aangepaste spelregels krijgen 60-plussers die vanwege fysieke beperkingen niet kunnen deelnemen aan het traditionele voetbal, met OldStars weer de kans om een balletje te trappen. Zo mogen deelnemers niet rennen, spelen ze op een kleiner veld, zes tegen zes en zonder keeper. Het is de perfecte oplossing voor spelers die daarnaast ook het sociale aspect van het voetbal willen beleven tijdens de derde helft.

 
 

Ex-internationals genieten van partijtje walking football.

OldStars bij mijn club

Een vereniging bepaalt uiteindelijk zelf op welke manier OldStars walking football wordt geïntegreerd. Door de aangepaste spelregels, maar het fysieke karakter van voetbal plaats voor een rustigere vorm van bewegen, die voor iedereen toegankelijk is. Initiatiefnemers kunnen hulp vanuit het Ouderenfonds krijgen bij het opzetten van OldStars walking football. Zo is er bijvoorbeeld een starterspakket, waarin alle aspecten van de spelvorm en het opstartproces uitvoerig worden besproken, en kan een vereniging worden geholpen bij het realiseren van samenwerkingen.

Om verenigingen te ondersteunen in het opzetten van walking football is de handleiding 'Stap voor Stap naar walking football' ontwikkeld. In tien stappen staat beschreven hoe walking football bij de vereniging is op te zetten en te integreren.

De ondersteuning door de KNVB bestaat uit het verstrekken van een informatiepakket met onder meer een handboek, spelregels, etc.

Praktijkverhalen 65+Laat je inspireren door verhalen uit de praktijk. Lees op welke manier andere amateurverenigingen actief zijn op het gebied van ledenwerving en -behoud voor 65+.


Terug naar boven