35-60 jaar

Het lichaam is wellicht niet zo soepel meer als pakweg twintig jaar geleden, maar dat betekent natuurlijk niet dat voetballen tot het verleden behoort. Het kan echter voorkomen dat de routiniers en veteranen ondanks verzorgd positiespel niet zijn opgewassen tegen de energie van een jong team. Voor mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 35 jaar en 64 jaar zijn er echter veel voetbalvormen die prima aansluiten op hun wensen: van 7x7-voetbal tot Zomeravondvoetbal en van toernooitjes op een half veld tot een complete G-voetbal-competitie voor voetballers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

7x7-voetbal

Hoe oud je ook bent: voetbal gaat nooit uit je bloed. Ook als het lichaam niet meer exact doet wat het hoofd wil, kan je als 35-plusser nog veel plezier beleven aan het spelletje. Laat de glorietijden van deze leden van jouw club herleven met 7x7-voetbal!

Bij deze voetbalvorm spelen twee teams van zeven spelers ouder zijn dan 35 of 45 jaar, op een half veld tegen elkaar. Onbeperkt wisselen is toegestaan en de buitenspelregel is niet van toepassing. Niet het presteren staat centraal, maar juist het lekker voetballen op een recreatieve manier. Samen met leeftijdsgenoten.

7x7 toernooi; ideaal tijdens het voorjaarHet voorjaar komt eraan, bij uitstek de periode voor toernooien. Zo ook de 7x7 toernooien voor senioren (mannen/vrouwen). Gezelligheid staat bij deze toernooien centraal. De KNVB helpt je met posters en graphics voor social media.

Competities/toernooien

7x7 na- en voorjaarsreeks
Deze voetbalvorm kent een reeks in het najaar en één in het voorjaar. Elke reeks telt minimaal vier speelrondes op de vrijdagavond. De deelnemende verenigingen zijn bij toerbeurt gastheer. Voor de voorjaarsreeks wordt er –  indien mogelijk – een nieuwe indeling gemaakt. Zo spelen teams zo veel mogelijk op hun eigen niveau.

Standaard 7x7-competitie
Heeft de vereniging elftallen die wel wekelijks willen voetballen, maar moeite hebben om voldoende spelers bijeen te brengen? Bijvoorbeeld vanwege blessures, vakanties, werk of familieverplichtingen? Dan biedt deze competitie uitkomst. Bij voldoende geïnteresseerde verenigingen in de regio kan de KNVB een standaard 7x7-competitie organiseren voor 35- of 45-plussers. Net als vroeger spelen teams hun wedstrijden ‘gewoon’ op zaterdag of zondag.

Deze voetbalvorm bij mijn club

Via de secretaris van de club (digitaal inschrijven) of gedurende het seizoen via de afdeling wedstrijdzaken kunnen verenigingen teams aanmelden. De e-mailadressen per district zijn:

District Noord: noord-competitie-veld@knvb.nl
District Oost: oost-competitie-veld@knvb.nl
District West I: west1-competitie-veld@knvb.nl
District West II: west2-competitie-veld@knvb.nl
District Zuid I: zuid1-competitie-veld@knvb.nl
District Zuid II: zuid2-competitie-veld@knvb.nl

Twentse vrouwen pionieren met zeven tegen zevenVrouwenteams van UD Weerselo, v.v. Oldenzaal, RSC Rossum, FC Berghuizen, FC Aramea, MVV'29, Phenix en DTC'07 werken sinds kort samen een competitie af. 45+ voetbal: Boys will be boys Aquajoggen? Senioren-gymnastiek? Niet voor Fred Dijkstra (67) en zijn team: die staan gewoon nog lekker iedere dinsdagochtend een balletje te trappen. 'We hebben sowieso de mooiste shirts'Twaalf finalisten van het NK Continental 7x7 35/45+-voetbal reisden op zaterdag 15 juni af naar het KNVB -sportcomplex in Zeist. Zo ook het 45+-team van Wodanseck uit Wolfheze.

Zomeravondvoetbal

Hoezo zomerstop? Er is toch niks leukers dan een ontspannen potje voetbal onder de zomeravondzon? En dan niet in het park of op een trapveldje maar juist bij de (eigen) voetbalvereniging. Precies! Zomeravondvoetbal is hier perfect geschikt voor.

Bij voetballers is er grote behoefte om tijdens de zomer door te voetballen. Mede door de groei van het aantal kunstgrasvelden behoort voetballen bij de club op steeds meer plaatsen tot de mogelijkheden. Voetbal op de zomeravond biedt voordelen voor zowel verenigingen als voor spelers. Zomeravondvoetbal is de ideale seizoensverlenger, waardoor er extra kantine-inkomsten mogelijk zijn. Daarnaast verenigt Zomeravondvoetbal leden en niet-leden, bekende en onbekende gezichten. Dat biedt verenigingen de mogelijkheid om nieuwe leden aan te trekken, met alle extra voordelen van dien. Denk aan een groei van het aantal vrijwilligers, jeugdtrainers etc. 

Hoezo zomerstop? Er is toch niks leukers dan een ontspannen potje voetbal onder de zomeravondzon?

Voor wie?

Zomeravondvoetbal is er voor de échte voetballiefhebbers - leden en niet-leden - die in de zomer lekker door willen voetballen

Deze voetbalvorm bij mijn club

Clubs en spelers bepalen zelf hoe ze Zomeravondvoetbal spelen. Een open instuif of competitie, 4-tegen-4 op een kwart veld of 7-tegen-7 op een half veld; alles kan! De invulling zal ook afhangen van het aantal deelnemers, maar vergeet ook niet de randvoorwaarden. Hoeveel (kunst)grasvelden heeft de club en op welke dagen zijn er vrijwilligers beschikbaar om de kantine te openen?

Zomeravondvoetbal kun je dus op duizend-en-één manieren spelen.

Download de Zomeravond informatiebrochure voor meer informatie en inspiratie. Lees ook de praktijkverhalen van andere verenigingen.

De deelnemende teams regelen alles zelfBij AVV Swift namen de seniorenteams zelf het initiatief om na het seizoen tot aan de vakantie door te spelen.

Als FC Meppel iets doet, dan doet ze het goedAls je 85 jaar bestaat, dan is dat reden voor een feestje. Om de viering een extra feestelijk tintje te geven organiseert FC Meppel een zomeravondreeks.

Nijsoco heeft inmiddels een wachtlijst van tien teamsBij NSC is zomeravondvoetbal net zo ingeburgerd als alle andere voetbalvormen. Nijsoco (Nijkerkse Someravond Competitie) is al weer toe aan zijn elfde editie.

SCO/TOFS: Alles voor het goede doelEr zijn bij elke vereniging elftallen die net iets meer betrokken zijn dan anderen. Het 'zeuvende' van SCO/TOFS uit Oosterhout is zo'n elftal.

G-voetbal

Onder het motto ‘Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet’ kunnen voetballers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Nederland al meer dan 30 jaar competitie spelen en trainen bij een voetbalclub. Bij steeds meer verenigingen is het de gewoonste zaak van de wereld dat deze spelers volwaardig lid zijn. En zo hoort het ook.

Voetbal+ scoort bij SC WoezikBij SC Woezik werd onlangs gestart met het initiatief Voetbal+. Voetbal voor mensen met een beperking. Het werd een doorslaand succes. Een plek waar iedereen zich thuis kan voelenEen plek waar alle kinderen kunnen sporten, ook wanneer ze een beperking hebben. Een plek ook, waar iedereen zich thuis kan voelen.

Deze voetbalvorm bij jouw club

Organiseert jouw club nog geen G-voetbal-activiteiten of is er nog geen G-voetbalaanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een leuke, sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.

Competities/toernooien

De KNVB organiseert voor jeugd en senioren een G-voetbalcompetitie. Het enige verschil met het reguliere veldvoetbal is dat er enkele aanpassingen zijn. Bijvoorbeeld wat betreft enkele regels en de grootte van het speelveld. Het motto is: normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet. De indeling van de competitie is op basis van het speelniveau en de leeftijd van de teams.

Daarnaast staan er voor G-voetballers jaarlijks tal van toernooien en activiteiten op het programma, zowel op het veld als in de zaal. Denk bijvoorbeeld aan het CBV-toernooi in Barendrecht, de district G-voetbaldag en de vele toernooien bij de clubs.

De ondersteuning door de KNVB bestaat onder meer uit:

  • Specialistische kennis en ondersteuning van de doelgroep in relatie tot voetballen;
  • Ondersteuningstraject bij het opzetten van G-voetbal;
  • Handleiding G-voetbal en DVD ‘Passend Voetbal’;
  • Cursus G-voetbaltrainer (vier bijeenkomsten);
  • Materialenpakket met onder meer ballen en hesjes;
  • Het organiseren van kader bijeenkomsten.

Aangepast voetbal kent nog meer verschijningsvormen. Deze vallen echter niet onder de doelgroep ‘G-voetbal’, zoals die is vastgesteld door de KNVB.

  • CP-voetbal: de nationale KNVB-afvaardiging van spelers met motorische problemen, als gevolg van een hersenbeschadiging (cerebrale parese). Ook voetballers met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) komen hiervoor in aanmerking. De spelers van het Nederlands CP-team spelen veelal op recreatief niveau in de reguliere competitie; 
  • Blindenvoetbal: een volwaardige sport voor blinden en slechtzienden. Die laatste groep kan overigens ook eventueel meedoen in het ‘gewone’ G-voetbal;
  • Doven en slechthorenden: zij spelen voetbal binnen reguliere KNVB-competities of zijn lid van een eigen ‘dovenvereniging’;
  • Voetbal en autisme: voor mensen met een ‘autisme spectrum stoornis’ zijn er verschillende mogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met de KNVB.

Terug naar boven