25-34 jaar

Je wordt volwassen, maar ondanks alle verplichtingen kriebelt het om geregeld een balletje te trappen met vrienden. De leeftijdsgroep tussen de 25 jaar en 34 jaar begint zich te settelen, maar ondanks de geringe vrije tijd kan voetbal een prominente rol vervullen in het leven van deze groep. Zomeravondvoetbal kan uitkomst bieden.

Daarnaast is er natuurlijk ook voor deze leeftijdscategorie G-voetbal. Deze voetbalvorm draagt bij aan de maatschappelijke functie van de vereniging, zodat ook mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in een sociale en veilige omgeving kunnen doen wat zij het liefste willen: voetballen.

Zomeravondvoetbal

Hoezo zomerstop? Er is toch niks leukers dan een ontspannen potje voetbal onder de zomeravondzon? En dan niet in het park of op een trapveldje maar juist bij de (eigen) voetbalvereniging. Precies! Zomeravondvoetbal is hier perfect geschikt voor.

Bij voetballers is er grote behoefte om tijdens de zomer door te voetballen. Mede door de groei van het aantal kunstgrasvelden behoort voetballen bij de club op steeds meer plaatsen tot de mogelijkheden. Voetbal op de zomeravond biedt voordelen voor zowel verenigingen als voor spelers. Zomeravondvoetbal is de ideale seizoensverlenger, waardoor er extra kantine-inkomsten mogelijk zijn. Daarnaast verenigt Zomeravondvoetbal leden en niet-leden, bekende en onbekende gezichten. Dat biedt verenigingen de mogelijkheid om nieuwe leden aan te trekken, met alle extra voordelen van dien. Denk aan een groei van het aantal vrijwilligers, jeugdtrainers etc.

Hoezo zomerstop? Er is toch niks leukers dan een ontspannen potje voetbal onder de zomeravondzon?

Voor wie?

Zomeravondvoetbal is er voor de échte voetballiefhebbers - leden en niet-leden - die in de zomer lekker door willen voetballen

Deze voetbalvorm bij mijn club

Clubs en spelers bepalen zelf hoe ze Zomeravondvoetbal spelen. Een open instuif of competitie, 4-tegen-4 op een kwart veld of 7-tegen-7 op een half veld; alles kan! De invulling zal ook afhangen van het aantal deelnemers, maar vergeet ook niet de randvoorwaarden. Hoeveel (kunst)grasvelden heeft de club en op welke dagen zijn er vrijwilligers beschikbaar om de kantine te openen?

Zomeravondvoetbal kun je dus op duizend-en-één manieren spelen.

Download de Zomeravond informatiebrochure voor meer informatie en inspiratie. Lees ook de praktijkverhalen van andere verenigingen.

De deelnemende teams regelen alles zelfBij AVV Swift namen de seniorenteams zelf het initiatief om na het seizoen tot aan de vakantie door te spelen.

Als FC Meppel iets doet, dan doet ze het goedAls je 85 jaar bestaat, dan is dat reden voor een feestje. Om de viering een extra feestelijk tintje te geven organiseert FC Meppel een zomeravondreeks.

Nijsoco heeft inmiddels een wachtlijst van tien teamsBij NSC is zomeravondvoetbal net zo ingeburgerd als alle andere voetbalvormen. Nijsoco (Nijkerkse Someravond Competitie) is al weer toe aan zijn elfde editie.

SCO/TOFS: Alles voor het goede doelEr zijn bij elke vereniging elftallen die net iets meer betrokken zijn dan anderen. Het 'zeuvende' van SCO/TOFS uit Oosterhout is zo'n elftal.

G-voetbal

Onder het motto ‘Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet’ kunnen voetballers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Nederland al meer dan 30 jaar competitie spelen en trainen bij een voetbalclub. Bij steeds meer verenigingen is het de gewoonste zaak van de wereld dat deze spelers volwaardig lid zijn. En zo hoort het ook.

Voetbal+ scoort bij SC WoezikBij SC Woezik werd onlangs gestart met het initiatief Voetbal+. Voetbal voor mensen met een beperking. Het werd een doorslaand succes.

Een plek waar iedereen zich thuis kan voelenEen plek waar alle kinderen kunnen sporten, ook wanneer ze een beperking hebben. Een plek ook, waar iedereen zich thuis kan voelen.

Deze voetbalvorm bij mijn club

Organiseert jouw club nog geen G-voetbal-activiteiten of is er nog geen G-voetbalaanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een leuke, sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.

Competities/toernooien

De KNVB organiseert voor jeugd en senioren een G-voetbalcompetitie. Het enige verschil met het reguliere veldvoetbal is dat er enkele aanpassingen zijn. Bijvoorbeeld wat betreft enkele regels en de grootte van het speelveld. Het motto is: normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet. De indeling van de competitie is op basis van het speelniveau en de leeftijd van de teams.

Daarnaast staan er voor G-voetballers jaarlijks tal van toernooien en activiteiten op het programma, zowel op het veld als in de zaal. Denk bijvoorbeeld aan het CBV-toernooi in Barendrecht, de district G-voetbaldag en de vele toernooien bij de clubs.

De ondersteuning door de KNVB bestaat onder meer uit:

  • Specialistische kennis en ondersteuning van de doelgroep in relatie tot voetballen;
  • Ondersteuningstraject bij het opzetten van G-voetbal;
  • Handleiding G-voetbal en DVD ‘Passend Voetbal’;
  • Cursus G-voetbaltrainer (vier bijeenkomsten);
  • Materialenpakket met onder meer ballen en hesjes;
  • Het organiseren van kader bijeenkomsten.

Aangepast voetbal kent nog meer verschijningsvormen. Deze vallen echter niet onder de doelgroep ‘G-voetbal’, zoals die is vastgesteld door de KNVB.

  • CP-voetbal: de nationale KNVB-afvaardiging van spelers met motorische problemen, als gevolg van een hersenbeschadiging (cerebrale parese). Ook voetballers met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) komen hiervoor in aanmerking. De spelers van het Nederlands CP-team spelen veelal op recreatief niveau in de reguliere competitie.
  • Blindenvoetbal: een volwaardige sport voor blinden en slechtzienden. Die laatste groep kan overigens ook eventueel meedoen in het ‘gewone’ G-voetbal.
  • Doven en slechthorenden: zij spelen voetbal binnen reguliere KNVB-competities of zijn lid van een eigen ‘dovenvereniging’.
  • Voetbal en autisme: voor mensen met een ‘autisme spectrum stoornis’ zijn er verschillende mogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met de KNVB.

Terug naar boven