‘Kartrekker’ Tiny Heijmans geniet van status als landelijke clubheld

Hij is er nog steeds een beetje beduusd van. Tiny Heijmans (51), vrijwilliger bij Nooit Gedacht uit Geffen, werd eind november gekozen tot landelijk ‘Clubheld van de Amateursport 2017’. Naast eeuwige roem leverde het de club 10.000 euro én een lawine aan hartverwarmende reacties op.

"Ongekend, hoeveel positieve publiciteit dit oplevert", aldus bestuurslid, kartrekker, regelneef en assistent-scheidsrechter Tiny.

Voor veel voetballiefhebbers is Nooit Gedacht uit Geffen vooral de vereniging waar ex-topschutter Ruud van Nistelrooij ooit als jochie begon. Inmiddels is er dus een fraai hoofdstuk aan de Geffense clubgeschiedenis toegevoegd: de club heeft met de trouwe vrijwilliger Tiny Heijmans immers de landelijke clubheld van 2017 in huis.

Overtuigen

Tiny, die op zesjarige leeftijd bij de Brabantse club begon als voetballer, overtuigde de jury bij de verkiezing, die werd georganiseerd door het AD en de regionale Persgroep-kranten. Dat deed hij met zijn liefde voor de club én zijn pleidooi voor betere faciliteiten voor de ‘onzichtbare’ vrijwilligers. Eerder had Tiny, hartstochtelijk gesteund door de aanhang van zijn club, de regionale clubheldenverkiezing al glansrijk gewonnen.

De liefde voor Nooit Gedacht zit diep, zo blijkt uit het verhaal van de man die, naast zijn vrijwilligerstaken, als projectleider bij een ingenieursbureau werkt.

"Ik denk dat ik gemiddeld zo’n twintig tot dertig uur per week met de club bezig ben", zegt Tiny. "Ik ben nu werkzaam op een groot project op Schiphol. Ik probeer dan om half zes in de avond thuis te zijn en dan ga ik zo snel mogelijk naar Nooit Gedacht. Alleen op vrijdag ben ik er niet. De rest van de dagen probeer ik zoveel mogelijk voor de club te doen."

Zelf voetballen

Wat je doet, dat moet je goed doen

En dat doet hij al vele jaren, óp en naast het veld. Zo speelde Tiny zeventien seizoenen lang, van z’n achttiende tot zijn 35ste, in het tweede elftal van Nooit Gedacht. In die tijd werd hij ook bestuurlijk actief. "Ik was een jaar of 27 toen ik lid werd van het jeugdbestuur. In eerste instantie was ik vooral betrokken bij de activiteitencommissie.” Nog altijd fungeert Tiny als aanjager en/of ‘kartrekker’, ofwel degene die de activiteiten regelt en de mensen erbij zoekt.

Hij speelt op die manier een belangrijke rol bij vele activiteiten, zoals het jaarlijkse grote Ruud van Nistelrooij EF-toernooi, het kampioenenbal en dit seizoen het EindeJaarsKamp. Daarnaast is hij in het hoofdbestuur verantwoordelijk voor de sponsorcommissie. Bovendien is hij wekelijks actief als assistent-scheidsrechter bij Nooit Gedacht 1.

Oh ja, en op zaterdagmiddag verlaat hij de club even: "Ik woon niet in Geffen, maar in Heesch. Daar voetballen mijn kinderen ook. Op zaterdagmiddag probeer ik daar altijd te vlaggen bij één van mijn zoons." En daarna weer snel terug naar 'de club'. Nooit Gedacht, dus.

Geen sportveld zonder Stampertjes

Tiny vindt het aantal uren dat hij in de club steektniet belangrijk. "Wat ik wel belangrijk vind: wát je doet, dat moet je goed doen." Met die insteek benutte hij ook de clubheldencampagne. Tiny: "De faciliteiten voor onze vrijwilligers moeten goed zijn. Een voorbeeld: wij hebben hier bij Nooit Gedacht de ‘stampertjes’ rondlopen. Dat zijn mannen die onder meer helpen bij het veldonderhoud, maar ook bij de schoonmaak en het opruimen van het sportpark. De stampertjes zijn dus heel belangrijk voor de club. Ik zou het mooi vinden als ze een eigen stek krijgen, bijvoorbeeld om een kop koffie te drinken. Maar je kunt ook denken aan betere faciliteiten voor onze kassadame en lotenverkoopsters."

En met een verwijzing naar de wijsheid 'niemand is groter dan de club': "Wat we met het prijzengeld van 10.000 euro gaan doen, weet ik nog niet. Dat willen we eerst eens rustig met de diverse vrijwilligers én in het bestuur bespreken."

Positieve boost

Ik beschouw het niet als een persoonlijke prijs, maar als een vorm van erkenning en aanmoediging

Eén ding weet Tiny zeker: zijn verkiezing tot landelijk clubheld geeft hem én de club een positieve boost, die hij zijn leven lang niet meer zal vergeten. "Ik geniet zeker van deze vorm van aandacht. Ook omdat ik het niet alleen als een persoonlijke prijs beschouw, maar als een vorm van erkenning en aanmoediging voor de ongeveer tweehonderd andere clubvrijwilligers. Die blijven vaak onzichtbaar."

Voor Tiny staat het clubbelang altijd voorop: "Nooit Gedacht moet geen FC Tiny worden." Daarbij weet hij uit ervaring, dat het werk voor iedereen behapbaar moeten blijven. "Als vrijwilligerswerk ‘moeten’ wordt, dan wordt het gevaarlijk. Ik heb zelf een periode meegemaakt waarin het echt te veel werd. Toen heb ik gelukkig een aantal taken kunnen afstoten."

Sessies

Op straat en op voetbalvelden word ik constant gefeliciteerd. Hartstikke leuk allemaal

Nu geniet hij weer van de dagelijkse sessies bij de club. "Ook bij de Clubhelden-campagne was goed te zien dat de verbondenheid van de club groot is. Iedereen deed mee om stemmen voor mij te trekken."

Ook de impact van de titel, verbaast hem. "De club had de donderdag na de verkiezing een avond voor me georganiseerd. Een soort receptie, waar honderden mensen op af kwamen en waar we samen het clublied zongen. Maar ik kreeg bijvoorbeeld ook thuis bloemen van een aantal sponsors. Op straat en op voetbalvelden word ik constant gefeliciteerd. Hartstikke leuk allemaal."

Altijd blijven lachen

Hij maakte inmiddels ook kennis met de status van landelijk clubheld. Als assistent-scheidsrechter ben je nu eenmaal soms mikpunt van de supporters van de opponent. Dat fenomeen wordt blijkbaar versterkt als je met je hoofd in kranten verschijnt, merkte Tiny. "Als grensrechter moet je sowieso nooit reageren, maar bij de laatste wedstrijd kreeg ik langs de lijn wel wat extra opmerkingen over me heen."

De verbale plagerijtjes troffen geen doel, glimlacht Tiny. "Als je niet zo lekker in je vel zit als grensrechter, kan het gebeuren dat je je toch een keer uit de tent laat lokken. Maar nu laat ik het allemaal lachend van me afglijden. Het is zó geweldig wat er met mij en de club is gebeurd."

Clubhelden van de VoetbalsportAchter alle sporthelden staan nog grotere helden: de vele vrijwilligers die ervoor zorgen dat iedereen kan sporten en dat talent zich kan ontwikkelen.


Terug naar boven