Meiden- en vrouwenvoetbal

Het meiden- en vrouwenvoetbal groeit in rap tempo. Tegenwoordig zijn voetballende meiden en vrouwen niet meer weg te denken op de Nederlandse voetbalvelden. Ook in de breedtesport is het meiden- en vrouwenvoetbal aanzienlijk in populariteit toegenomen.

Maar het blijkt in de praktijk nog al eens lastig om trainers te vinden voor deze nieuwe meiden- en vrouwenteams. Hoe kun je er als vereniging voor zorgen dat ook die teams een goede begeleiding krijgen? Vier trainers, actief bij Balk, Olympia'28, Longa en ONS Sneek hebben daarover zo hun eigen ideeën. Hieronder lees je hun verhaal.

'Bij meiden zie je veel meer plezier'Het verschil tussen jongens- en meidenvoetbal? Wesley Pestman, trainer van Olympia’28 MO15-1 uit Hasselt, hoeft er niet lang over na te denken. “Bij meiden zie je veel meer dat ze plezier hebben in wat ze doen en dat ze dat samen willen doen."

'Vrouwenvoetbal is veel meer een groepsding'Waarom meidenvoetbal zo leuk is? Paul Bonnes, trainer van Longa MO13-1, hoeft er niet lang over na te denken. “Meiden zijn leergierig, heel kritisch en hebben veel meer ups en downs”, vertelt hij. “En voetbal is veel meer dan bij jongens een groepsding.”

'Meiden kunnen en willen superveel leren'Waarom eigenlijk iedereen trainer van een meidenvoetbalteam zou moeten worden? Thea Klein Wassink lacht. “Omdat ze superveel willen leren, ze heel enthousiast zijn en omdat je daardoor zelf ook weer een heleboel leert.”

‘Je ziet de meiden gewoon vooruitgaan’Met z’n vijven zijn ze, de meiden van het eerste damesteam van het Friese Balk die de MO15 van de club training geven. Brenda Weerman, een van de vijf, geniet met volle teugen van ‘haar’ pupillen. “Je ziet ze gewoon vooruit gaan.”


Terug naar boven