Fusie

Het kan voorkomen dat problemen leiden tot onzekerheid over het voortbestaan van de vereniging. In dat geval is fuseren met één of meerdere verenigingen een optie.

Als de vereniging in een lastige tijd zit, probeer dan eerst een samenwerking aan te gaan

Een fusie vergt veel aandacht. De betrokken verenigingen hebben elk een eigen missie, visie en bepaalde cultuur. Er moet in zo’n situatie zorgvuldig worden gehandeld om alle eventuele gevoeligheden te herkennen.

Een fusie brengt verandering met zich mee voor leden, vrijwilligers, bestuursleden en andere betrokkenen. Deze mensen moeten ook na de samenvoeging zich nog prettig voelen binnen de vereniging.

Als de vereniging in een lastige tijd zit, probeer dan eerst een samenwerking aan te gaan. Soms is er met een goede samenwerking al veel te bereiken, zodat een fusie niet nodig is.

SamenwerkenLees alles over de mogelijkheden om samen te werken.

Soorten fusies

In de praktijk bestaan er twee soort fusies: de praktische en de juridische.

  • Bij een praktische fusie worden de middelen van één of meer verenigingen overgedragen aan een vereniging die zal blijven voorbestaan, dan wel naar een vereniging die daarvoor speciaal wordt opgericht.

  • Bij een juridische fusie gaan de clubs over in één nieuwe vereniging. De oude verenigingen houden vanaf het moment van fusie op te bestaan. Alle rechten en plichten, bezittingen en schulden gaan naar de nieuwe partij. Dit geldt ook voor de registergoederen, de duurovereenkomsten en het lidmaatschap van de leden.

Praktijkverhalen

Fusieclub HRC'14 wil naar één accommodatieFusieclub HRC'14 pendelt al 2,5 jaar tussen twee accommodaties, die van Hurwenen en Rossum. In 2018 hoopt het over te stappen naar één complex.

Onmogelijke samenwerking damesafdeling wérktEen samenwerking tussen VV Heeswijk en RKSV Avesteyn. Jarenlang zou het ondenkbaar zijn geweest. En toch gebeurt het met de samenvoeging van de meidenafdelingen onder de naam HA en AH.

Fusie beste voor heel OudewaterVan noodzaak was geen sprake. OVS en Unio werkten de afgelopen jaren al vaker samen. Een fusie was volgens beide partijen een ‘logisch gevolg’. De oprichting van FC Oudewater is daarvan het prachtige resultaat.


Terug naar boven