Praktijkverhalen

Hieronder staat een aantal praktijkverhalen over het thema verenigingsbeleid.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Sint Boys zet sport op de politieke agenda De voorzitter van Sint Boys Simco Kruijer nam contact op met de wethouders en coalitiepartijen in de gemeente Schagen om sport hoger op de politieke agenda te krijgen.

Bestuur

Wittenhorst vernieuwt met communicatiecommissie RKSV Wittenhorst gaat de komende jaren met moderne middelen de communicatie binnen de club professionaliseren. Aan de basis ligt de communicatiecommissie. De website is de basis, Whatsapp en social media zijn de volgende stap.

Blauwwitters presenteert voorzitters van de toekomstVeertigers Jacco Kwast en zijn vriendin Anne-Marie Kreuwel nemen in 2017 samen de voorzittershamer over bij BZSV Blauwwitters uit Borne. Op dit moment is het stel druk bezig om de taken te verdelen en de lijn voor de komende jaren uit te stippelen.

Tieners als bestuurlijke aanwinstenBij SC Rouveen loopt een voorzitter rond van zestien jaar, geflankeerd door een vijftienjarige secretaris en penningmeester. KVV Losser scoort met jeugdbestuurBij KVV Losser krijgt de jeugd de aandacht en de steun die het verdient. Sinds kort werkt de zondag-vijfdeklasser naast het clubbestuur met een jeugdbestuur.

Financieel

VV Zuidland van twee naar twaalf hoofdsponsorenVV Zuidland werkte zeven jaar met dezelfde twee hoofdsponsoren. Te kwetsbaar, merkte de club op. Uiteindelijk vond het de juiste werkwijze en floreert het nu op sponsorgebied als nooit tevoren.

Shirtsponsor worden voor € 25,-Bij DES Swalmen is een nieuw model voor shirtsponsoring geïntroduceerd. 'Een clubkrantje' met oplage van 15.000 stuksSDV Barneveld geeft een eigen magazine uit om betrokkenheid te vergroten. Crowdfunding bij SV De Valleivogels: 'Het wérkt!'De derde plaats bij de verkiezing van de Leukste Amateurclub van Nederland van Radio 538 betekende een jaar lang gratis Crowdfunding voor amateurverenigingen. Het resultaat is indrukwekkend.

Museum ‘sponsort’ jeugd OVC’85Niet de naam van de plaatselijke supermarkt, bakker of slager prijkt op de shirts van voetbalvereniging OVC’85 uit Oosterbeek, maar die van een museum: het Airborne Museum.

Zeventig nieuwe sponsors met reclamebordactieVeel geld houdt VVZA niet over aan de reclamebordactie waarmee het meer dan zeventig nieuwe sponsoren aan zich wist te binden. Maar de club uit Amersfoort heeft daarmee wel een geheel nieuwe doelgroep sponsoren aangeboord. Contactloos betalen is de toekomstDVVA zou niet meer terug willen naar de tijd van voor het contactloos betalen. De Amsterdammers zien alleen maar voordelen. "Het is sneller en veiliger." Renovatie clubhuis dankzij crowdfundingVV Heino financierde de renovatie van het clubgebouw met crowdfunding. Een banklening met een aanzienlijk rentepercentage was hierdoor niet nodig. V.V. De Veluwse Boys verloot hoofdsponsorschap Wat doe je als club wanneer de hoofdsponsor failliet gaat? Precies, snel op zoek naar een nieuwe. Maar wat als je in een klein dorp woont en grote bedrijven schaars zijn? Plaatselijk ziekenhuis op shirt Vitesse DelftNiet de naam van de plaatselijke supermarkt, slager of slijterij siert de komende seizoenen de shirts van Vitesse Delft, maar dat van het Reinier de Graaf ziekenhuis uit diezelfde plaats. Sponsors nodig? Simpel! We hebben dringend sponsors nodig! Het is een kreet die je veel hoort bij voetbalverenigingen. Maar ondernemend Nederland is in de ban van de economische crisis en houdt de hand op de knip.

Samenwerken

BFC start team met Syrische voetballersHet derde zondagelftal van BFC bestaat sinds het seizoen 2017/’18 volledig uit Syrische statushouders. De mannen voetbalden daarvoor onderling tegen elkaar op een trapveldje, maar hebben nu de aansluiting gevonden.

V.V. Steenwijk en d’Olde Veste trekken gezamenlijk opVV Steenwijk en d’Olde Veste lossen elkaars uitdagingen op door veelvuldig samen te werken op verschillende gebieden.

Bij VV Katwijk staat de deur altijd openBehalve dat bij VV Katwijk de deur ook open staat als de vereniging er geen gebruik van maakt, is het sinds vorig jaar een samenwerking gestart met de gemeente Welzijnskwartier voor diverse maatschappelijke activiteiten.

Gezamenlijke visie brengt Helmondse clubs bij elkaarVoetbalclubs uit Helmond overleggen sinds kort zeer regelmatig met elkaar en werken daardoor op veel gebieden samen. Daar is een gezamenlijke voetbalvisie uitgekomen. "We proberen elkaar echt te helpen waar mogelijk.”

Meidenvoetbal profiteert van regiosamenwerkingIn de regio Den Haag werken verschillende verenigingen actief met elkaar samen. Om elkaar zo veel mogelijk te helpen, te versterken, te inspireren, te leren van elkaar, gebruik te maken van elkaars kennis en kwaliteiten en hun krachten te bundelen.

Fusieclub HRC'14 wil naar één accommodatieFusieclub HRC'14 pendelt al 2,5 jaar tussen twee accommodaties, die van Hurwenen en Rossum. In 2018 hoopt het over te stappen naar één complex.

SDOUC gaat voor een vitale gemeenschapAls club maatschappelijk verder ontwikkelen, dat is de missie van SDOUC. Ger Melissen trekt de kar en heeft van de voetbalvereniging uit Ulft een open club gemaakt. Onmogelijke samenwerking damesafdeling wérktEen samenwerking tussen VV Heeswijk en RKSV Avesteyn. Jarenlang zou het ondenkbaar zijn geweest. En toch gebeurt het met de samenvoeging van de meidenafdelingen onder de naam HA en AH.

Fusie beste voor heel OudewaterVan noodzaak was geen sprake. OVS en Unio werkten de afgelopen jaren al vaker samen. Een fusie was volgens beide partijen een ‘logisch gevolg’. De oprichting van FC Oudewater is daarvan het prachtige resultaat. UDI’19 helpt mensen op weg naar arbeidsmarktVoetbal vormt de hoofdmoot, maar buiten dat biedt UDI’19 nog veel meer voor haar leden. De club voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van de leden. Vitesse Street Hattrick wil jeugd in beweging krijgenWekelijks trekken ze in het geelzwart ten strijde, de spelers van Vitesse. Maar de Eredivisieclub uit Arnhem is meer dan alleen voetbal.Scholder an ScholderEen duurzaam, vitaal en aantrekkelijk sportlandschap: dat willen de initiatiefnemers bereiken met Scholder an Scholder. OSV Amsterdam"Wie enigszins affiniteit heeft met voetbal, kan bij ons terecht." OSV Amsterdam is meer dan voetbal alleen.JVC CuijkJVC Cuijk combineert gezelligheid en lik-op-stukbeleid. Een helpende hand, maar ook harde woorden als iemand over de schreef gaat.

Sportiviteit en respect

Roken en jeugd gaan niet samen bij FC WeespBij FC Weesp mag er sinds begin september niet meer gerookt worden op het sportpark. “Wij vinden dat jeugd en roken niet samengaat”, verklaart voorzitter Bart Horseling de keuze van de voetbalvereniging.

FC Uitgeest maakt met appels gedrag ouders bespreekbaarOnder het motto ‘Ouders appel in de mond, beter voor het spel en ook nog gezond’ deelde FC Uitgeest onlangs appels uit aan ouders langs de lijn.

Respect als basis van het SpelregelbewijsAnton Panneman voelde na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen sterk de behoefte om met kinderen aan de slag te gaan met het thema respect. Inmiddels zijn deze een begrip geworden in het district Noord en halen de jeugdspelers tijdens deze avonden ook nog eens hun Spelregelbewijs.

Verzoeningsgesprek loont voor G-teamsWat er in het verleden precies was voorgevallen? Ach, daar ging het misschien wel helemaal niet meer om. Feit was dat de G-teams van Faja Lobi KDS en SJO/OSC niet meer tegen elkaar wilden en durfden te voetballen.

Noordwijk onderneemt acties voor meer veiligheidDe instelling van de Commissie Normen en Waarden, een verplichte VOG voor trainers, leiders en kantinemedewerkers én een vertrouwenspersoon dragen bij aan meer veiligheid bij vv Noordwijk.

Aanvoerders dragen bij aan sportiviteit en respectOnder de naam Venloverbroedert werken veertien voetbalclubs uit Venlo samen om sportiviteit en respect te bevorderen. Dit seizoen is er speciale aandacht voor de rol van de aanvoerder.

Speciale commissie voor veiligheid bij HFC’15Iedereen moet zich veilig en vertrouwd voelen. Om die reden richtte HFC'15 een speciale commissie op die daarop toe moet zien; de commissie Veiligheid en Vertrouwen.

Venlose clubs samen vóór sportiviteitOnder de naam Venloverbroedert werken vijftien voetbalclubs uit Venlo samen om sportiviteit en respect op de vereniging te bevorderen. Hoe ga je om met schreeuwende ouders?Het is een vraag waar veel clubs mee worstelen. Hoe ga je om met schreeuwende ouders en begeleiders die elke beslissing bekritiseren. Avanti ’31 loopt voorop met RespectprijsDe dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zette het bestuur van s.v. Avanti’31 aan het denken. De club wilde graag zelf iets ondernemen op het gebied van respect op en rond het voetbalveld. Hoe stimuleer ik Fair Play binnen de vereniging?Voetbal is plezier, Fair Play het fundament van een voetbalvereniging. Hoe kun je Fair Play stimuleren bij jouw eigen voetbalclub? Vertrouwenspersoon vergroot de veiligheidBeuningse Boys - een club onder de rook van Nijmegen - heeft sinds april 2013 André Haverkort (68) als vertrouwenspersoon aangesteld. JSV-Nieuwegein werkt aan veilig sportklimaatEen vereniging waarin iedereen zich veilig voelt, dat is een van de speerpunten van het Veilig Sport Klimaat (VSK).

Verenigingsbox

Verenigingsbox opent de ogen van DVS’33De verenigingsbox biedt verenigingen de helpende hand. De box maakt deel uit van het initiatief ‘Naar een veiliger spotklimaat’.


Terug naar boven