Juridisch

Ook op juridisch gebied hebben de KNVB en clubs afspraken met elkaar. Hieronder lees je meer over de belangrijkste aspecten van dit onderwerp.

LedenadministratieVoetbalverenigingen dienen voor iedereen die een voetballende of bestuurlijke functie bekleedt bij de club, een lidmaatschap van de KNVB aan te vragen. Lidmaatschap: opzeggen, royeren en schorsenHet komt weleens voor dat het bestuur overweegt of genoodzaakt is om maatregelen te nemen, zoals het royeren of schorsen van een lid. Het is zaak heel zorgvuldig én volgens de regels te werk te gaan. Oprichten van een voetbalverenigingEr geldt een aantal voorwaarden om als (zaal)voetbalvereniging toegelaten te worden tot de KNVB en deel te kunnen nemen aan de competitie. In het kort hieronder de stappen.

Ontbinding van een voetbalverenigingHelaas kan het voorkomen dat het bestuur van een vereniging besluit de vereniging te laten ontbinden. Dit besluit dient te worden genomen tijdens een Algemene Ledenvergadering. Opstellen statutenOm verenigingen te helpen bij het opstellen of wijzigen van hun statuten, heeft de KNVB modelstatuten opgesteld die kunnen dienen als handvat. Clubnaamwijziging Er gelden voorwaarden aan het uitrollen of wijzigen van de verenigingsnaam. Zo mag een club slechts een maal per drie seizoenen een naamswijziging doorvoeren. VerzekeringenDe KNVB heeft voor de leden twee collectieve aanvullende verzekeringen: de collectieve ongevallenverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. SterfgevalEen van de meest trieste gebeurtenissen die een club kan overkomen is het overlijden van een nauw betrokken persoon binnen of rondom de club. Voetbal komt dan even op de tweede plaats.


Terug naar boven