Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Mogelijkheden doelgroep G-voetbal

De nieuwe maatregelen vanuit de overheid om het coronavirus in bedwang te krijgen, hebben ook gevolgen voor het amateurvoetbal. De meeste maatregelen zijn van algemene aard en gelden voor iedereen (lees regels jeugd/ senioren). Voor een aantal G-voetballers is de situatie toch wat complexer.

Voor jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar mag op het veld in principe alles. Voor de doelgroep vanaf 27 jaar zijn deze maatregelen ingrijpend. Naast dat er geen competitie meer gespeeld mag worden, mag er ook niet in teamverband getraind worden. Voor de groep G-voetballers gelden dezelfde regels als voor de jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar en voor de doelgroep (senioren) vanaf 27 jaar.

Vervoer (van en naar de club)

  • Voor clubs die met busjesvervoer gaan, bekijk de regels van groepsvervoer.27+ hier.
  • En de regels van groepsvervoer tot en met 26 jaar hier

Chronisch zieken

  • Risicogroepen (mensen met onderliggende aandoeningen) moeten zelf het risico analyseren of zij zich in een sportomgeving of in groepen kunnen begeven. Zijn de spelers hier wel zelfstandig toe in staat? Anders ligt hier een rol voor de Coördinator G-voetbal.

Regels woonvormen

  • Woonvormen hanteren verschillende regels c.q. protocollen voor hun bewoners. Zorg dat er goede afstemming plaatsvindt met de woonvormen waar de voetballers verblijven. Dit voorkomt onduidelijkheid en teleurstellingen.

Begeleiding die ook in de zorg werkzaam zijn

  • Voor trainers en begeleiders werkzaam in de zorg is het goed om met de werkgever contact op te nemen of je mag functioneren buiten de werkomgeving
  • Een ouder/begeleider die noodzakelijk is voor het kunnen laten sporten van een sporter met een beperking, mag aanwezig zijn bij de sportactiviteit.

Tips om sociaal contact te onderhouden:

De G-voetballers zijn vaak een kwetsbare doelgroep, vaak voelen zij zich nog meer geïsoleerd, ze zitten vaak thuis en kunnen niet altijd zelfstandig iets ondernemen. Waarin de meeste voetballers een rondje gaan hardlopen of een alternatieve beweegactiviteit zoeken, is dat voor deze doelgroep vaak niet weggelegd. Naast het sportieve belang, is het sociale belang voor deze doelgroep vaak nog groter. Het is daarom ook van belang om ook deze groep voetballers betrokken te houden bij de vereniging, wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Maak een videoboodschap voor deze voetballers en laat weten dat jullie één vereniging zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen met spelers van het eerste elftal of met ‘bekende’ mensen uit de kantine. Een persoonlijke boodschap is het mooist, maar iedere vorm van aandacht is gewenst.
  • Wordt er getraind door een jeugd G-voetbalteam, laat de trainer van het eerste elftal of eerste elftalspelers een training verzorgen
  • Ga langs op gepaste afstand, trap een balletje over op straat, in de clubkleding bijvoorbeeld, zo krijgen ze het gevoel toch weer even gevoetbald te hebben