Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor amateurvoetballend Nederland.
TOTO KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de TOTO KNVB Beker.
Pure Energie Eredivisie Vrouwen
Het officiële kanaal van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de TOTO KNVB Beker.
Futsal Euro 2022
De officiële toernooipagina voor het EK Futsal 2022.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
In 2018 werd het Nationaal Sportakkoord ondertekend door de sportwereld, gemeenten, de Rijksoverheid, provincies, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisatie. Sinds de ondertekening is op veel plekken in Nederland een vervolg gegeven aan het akkoord, bijvoorbeeld door middel van lokale sportakkoorden. Maar wat is het sportakkoord precies? Hoe werkt het? En hoe kun je als voetbalvereniging aansluiten bij een lokaal sportakkoord? In dit artikel geven we een korte uitleg.
Voor het eerst in de geschiedenis is in 2018 een sportakkoord gesloten, waar de prioriteiten voor het Nederlandse sportbeleid voor de komende jaren in zijn vastgelegd. De KNVB is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het sportakkoord. We legden de nadruk op sportplezier, de omgeving van de sporter en goede samenwerking met duidelijke richtlijnen. Om ervoor te zorgen dat álle Nederlanders, in álle levensfasen kunnen sporten, is het belangrijk dat op lokaal en regionaal niveau lokale sportakkoord gesloten worden.
Elke gemeente die meedoet wijst een onafhankelijke sportformateur aan. Deze vormt een lokale gelijkwaardige alliantie van sportclubs, gemeente en andere maatschappelijke organisaties. Samen bepalen deze partijen de ambities in jouw gemeente voor het lokale sportakkoord. Bovendien krijgt elke gemeente met een sportakkoord vanuit de gezamenlijke sport een Adviseur Lokale Sport. Deze adviseur staat sportclubs bij in het maken en uitvoeren van het akkoord.
Tijdens de uitvoering van het lokale sportakkoord wordt op verschillende manieren geïnvesteerd in sport binnen jouw gemeente; onder andere door het beschikbaar stellen van services en diensten om clubs sterker te maken. De Lokale Sport Adviseur helpt jou met kiezen wat voor jouw club goed is. De verenigingsadviseur kan jou in contact brengen met de Lokale Sport Adviseur. Als voetbalvereniging krijg je dus de kans mee te praten over waar het heen moet met de lokale sport in jouw gemeente.
Ruim 300 Nederlandse gemeenten zijn inmiddels aan de slag met de uitvoering van lokale sportakkoorden. Sportclubs zijn van groot belang bij het sluiten van deze lokale sportakkoorden. Gemeenten kunnen verenigingen uitnodigen om in gesprek te gaan, of clubs kunnen zelf het initiatief nemen naar de gemeente te gaan om de belangstelling kenbaar te maken. De verenigingsadviseur kan jou ook helpen in contact te komen met de gemeente. Nadat je contact hebt opgenomen met de gemeente, hoor je of jouw gemeente meedoet met een eigen lokaal sportakkoord en hoor je wie de Adviseur Lokale Sport is voor jouw gemeente. De Adviseur Lokale Sport zal contact opnemen met jouw club. Hierover wordt jouw sportbond geïnformeerd.
Nationaal Sportakkoord
Bekijk hier alle informatie over het Sportakkoord.
Wanneer je als vereniging bent aangesloten bij een lokaal sportakkoord, kun je aanspraak maken op praktische ondersteuning en/of financiering voor bepaalde projecten. De KNVB biedt ook een aantal services aan waar verenigingen via het lokale sportakkoord gebruik van kunnen maken. Zo is het onder meer mogelijk de opleiding 'Besturen met impact' (deels) vergoed te krijgen, bij de verdere ontwikkeling van de vereniging steun te krijgen van een procesbegeleider of financiering te ontvangen voor duurzaamheidsmaatregelen in het kader van de Groene Club.