Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voorzitterscongres: ‘Vol inspiratie terug naar huis’

Het KNVB Voorzitterscongres is bij uitstek het evenement waar voorzitters van amateurverenigingen kunnen leren van collega-bestuurders. Want kennisdeling, dat is essentieel om elkaar te helpen in een tijd waarin vrijwilligers niet voor het oprapen liggen en de jeugd meer te kiezen heeft dan voetbal alleen. “Binnen een vereniging moet je als team samenwerken om het voor de leden en de vrijwilligers zo leuk mogelijk te maken.”

Elke amateurvereniging heeft zo zijn eigen unieke kenmerken én issues die spelen op de club. Door elkaars verhalen en ervaringen te delen kunnen clubbestuurders tot eigentijdse ideeën en oplossingen komen die voor hun vereniging werken. “Wat ik hoop te leren van het voorzitterscongres?”, herhaalt Michéle Weyne van RKVV Meerburg de vraag. “Ik hoop inspiratie op te doen met verhalen van andere voorzitters om onze club nog beter te kunnen besturen. Ik ben pas net lid van het bestuur, dus alles is nog vrij nieuw. Een bijeenkomst als deze, met mensen uit het vak, is dan heel interessant. Zoals wel meer verenigingen kunnen ook wij wel meer vrijwilligers gebruiken. Meerburg is van oorsprong een dorpsclub, maar de afgelopen jaren zij we flink gegroeid. Als bestuur is het belangrijk om hierop in te spelen om ervoor te zorgen dat die ontwikkeling de clubcultuur niet negatief beïnvloedt.”

Samenwerken

De presentatie van Benno Schildkamp over cultuur en wat je als voetbalclub kunt ondernemen om de cultuur te bewaken en te verbeteren sluit dan ook perfect aan bij haar wensen. “Het blijkt maar weer dat je binnen een vereniging als team moet samenwerken om het voor de leden en de vrijwilligers zo leuk mogelijk te maken. Er ligt voor Meerburg een kans om met ouders van jeugdleden in gesprek te gaan over wat zij kunnen betekenen. We hebben negenhonderd jeugdleden, dus rond de achttienhonderd ouders die een binding met onze club hebben. Al zou elke ouder een uurtje in de maand iets voor de club betekenen, dat maakt al een groot verschil. Zeker voor de ouders van nieuwe jeugdleden is het voor ons goed om direct duidelijk te zijn wat wij van ze verwachten, zodat zij gewend raken aan de normen en waarden van Meerburg.”

Michéle Weyne en collega Michiel Cuijpers doen namens RKVV Meerburg veel inspiratie op tijdens het KNVB Voorzitterscongres.

Competitievoetbal op vrijdag

Peter van Herk is vooral geïnteresseerd in een ander onderwerp. De jeugdvoorzitter van RKVV Dommelen zoekt naar oplossingen om de uitstroom van seniorenvoetballers die vanwege andere verplichtingen op zondag stoppen met voetbal tegen te gaan. “De junioren voetballen op zaterdag en de senioren op zondag. Voor behoorlijk wat seniorenvoetbal is dat een belemmering. Meer clubs hebben daar last van. We zoeken naar oplossingen. Bijvoorbeeld door wellicht op vrijdagavond in competitieverband te spelen. Waarom niet? Hierover zou ik graag met andere verenigingen in gesprek gaan.”

Kinderen meer plezier

Dat het Voorzitterscongres de slogan ‘Winnaars van Morgen’ draagt, is natuurlijk niet zomaar. Teun Jacobs en Lennard van Ruiven, die namens de KNVB meewerkten aan het rapport, belichten welke aanpassingen er bij het pupillenvoetbal doorgevoerd worden en wat er voor amateurclubs zal veranderen. “Een logisch verhaal”, noemt Michéle Weyne de veranderingen. “De KNVB heeft een zorgvuldig proces doorlopen en een plan opgesteld dat onderbouwd is met onderzoeken. Het gaat erom dat kinderen meer plezier hebben in voetbal en ik geloof dat de nieuwe vormen daartoe bijdragen.”

De aanwezige voorzitters  zijn aandachtig toeschouwer van de demonstraties van de nieuwe voetbalvormen voor pupillen.

Weyne vervolgt: “Een voordeel voor ons is dat de trainingsvelden beter bezet zijn. Maar logistiek is er nog wel wat werk te verzetten. En er zijn meer materialen nodig. Hopelijk staat de KNVB ons hierin bij. Wat ik geleerd heb van de presentaties is dat het menselijke aspect misschien wel nóg belangrijker is dan het voetballende gedeelte. Het is voor mijn club het overwegen waard om te investeren in cursussen voor onze trainers en coaches om nog beter met kinderen om te gaan. Ik ga met veel inspiratie terug naar huis.”

Positivisme en enthousiasme

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee proefde veel positivisme bij de aanwezige voorzitters.

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee kijkt terug op een geslaagd Voorzitterscongres, waarin hij veel positivisme proefde bij de aanwezige bestuurders. “Het amateurvoetbal staat er goed voor. Het is belangrijk dat clubs hun kennis en goede ideeën met elkaar delen en daar is een evenement als het Voorzitterscongres uiterst goed geschikt voor. Ik merk dat steeds meer voorzitters zich ervan bewust zijn dat de cultuur op de club een belangrijke factor is. In een cultuur waarin iedereen met respect met elkaar omgaan voelen mensen zich veilig.”

Van der Zee vervolgt: “Over de nieuwe voetbalvormen voor pupillen proef ik over het algemeen veel enthousiasme. Er zijn natuurlijk ook wat bestuurders met koudwatervrees. Zij vragen zich af wat er op hen afkomt. Maar het gaat om het plezier van het kind, daar zijn we het met z’n allen over eens. Er is veel onderzoek gedaan om het plan te onderbouwen. En clubs zullen met de veldindeling weinig negatieve invloeden ondervinden. De KNVB komt met een plan om clubs te helpen met de financiering van extra materialen.”

Voorzitterscongres Voorzitterscongres De tijden veranderen. De samenleving verandert, evenals de rol van sport en de sportvereniging daarin. De wensen van voetballers én vrijwilligers veranderen. En dus is de vraag: hoe speel je hier als vereniging op in?

Laatste nieuws