Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tips en diversen

Door aan de slag te gaan met deze tips heeft jouw vereniging langer plezier van het kunstgrasveld.

Stel gebruiksregels op

Door gebruikersregels op te stellen stimuleer je het principe: ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Gebruiksregels kunnen op een bord opgehangen worden bij de ingang van het kunstgrasveld.

  • Voeten vegen: Spelers nemen veel vuil mee. Daarom moeten ze hun voeten vegen voordat ze het veld betreden. Een ‘vuilsluis’ met roosters, een ‘walk on, walk off mat’ en borstels zijn goede opties. Gebruik het liefst een thermisch verzinkt inlooprooster van ten minste 1,50 x 1,50 meter.
  • Voorkom dat spelers over het hek klimmen: Zorg dat zij gebruikmaken van de ingang. Anders brengen zij vuil mee en kan bovendien het hek kapotgaan.
  • Voorkom kauwgum op het veld: Sommige soorten hechten zich aan het kunstgras en zijn moeilijk te verwijderen.
  • Stel een rookverbod op (en rond het veld): Dit voorkomt dat sigarettenpeuken op het veld terechtkomen. Kunstgrasvezels kunnen niet branden, maar wel smelten.
  • Stimuleer het gebruik van kunststof noppen: Want metalen noppen met daaraan bramen beschadigen de mat, terwijl ook vlakke zolen zorgen voor extra slijtage.
  • Sluit na gebruik de hekken: Om ongewenste gasten en dieren op het veld te vermijden.
  • Stel regels voor het verslepen van doelen: Het slepen van losse doelen over het veld kan beschadigingen veroorzaken. Zorg dat de doelen brede wielen hebben of til ze op.
  • Gebruik het veld zo gelijkmatig mogelijk: Trainingen mogen niet telkens op dezelfde plek plaatsvinden. Verplaats ook regelmatig de trainingsdoelen.

Winterse omstandigheden

In de winter komen vragen op over het gebruik van kunstgrasvelden onder winterse omstandigheden. Vorst, ijzel, sneeuw. Kan er wel op kunstgras gespeeld worden? En is zout strooien verstandig? Wat zijn de (on)mogelijkheden van het spelen op kunstgrasvelden in winterse omstandigheden?

In bijna alle gevallen vormen weersomstandigheden niet of nauwelijks een belemmering voor de bespeelbaarheid van een kunstgrasveld. De scheidsrechter bepaalt in hoeverre de weersomstandigheden invloed hebben op de wedstrijd.

In het document 'Kunstgras en de winter' wordt meer duidelijkheid gegeven over het gebruik van kunstgrasvelden onder winterse omstandigheden.

Laatste nieuws