Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Monitoren

Door een veld te monitoren krijg je inzicht in de prestaties van een veld. Zo kun je zelf beter sturen op onderhoud, beheer, kwaliteit en levensduur van een veld en daarmee ook op de financiële voordelen.

Een voetbalvereniging kan met behulp van simpele tools het kunstgrasveld zelf monitoren met onderstaande adviezen:

  • Houd de laagdikte bij van het infillmateriaal (maandelijks): Bij de aanleg van het veld is bekend hoe dik de laag van infillmateriaal is en dus moet zijn. Maar door wedstrijden en trainingen, onderhoud en weersomstandigheden verplaatst het infillmateriaal. Terugloop hiervan zorgt onder andere voor minder goede 'sporttechnische eigenschappen'. Daarom is het zinvol met grote regelmaat de dikte te meten. Dit kan bijvoorbeeld via een infilldiktemeter (zie foto) of door simpelweg een sleutel in het veld te steken tot op de backing (rug) van het veld en de hoogte van de infill te meten. Dit kan het beste gebeuren op de meest intensief gebruikte plekken, zoals de doelgebieden.
  • Meet de balrol (maandelijks): Doe dit op meerdere plaatsen op het veld, door via een zogeheten ramp de bal vier richtingen op te laten rollen. De maximale afstand die de bal eigenlijk mag afleggen, is vijftien meter. Is dit méér, dan komt dit waarschijnlijk door een platliggende kunstgrasvezel. Dit geeft kans op een glad en daarmee sneller en voor voetballers veelal niet plezierig veld.
  • Meet de balstuit (maandelijks): Laat de bal op meerdere plaatsen op het veld vallen vanaf een vaste hoogte van twee meter. Hierbij mag de bal niet hoger opstuiten dan 1,10 meter (onderkant bal). Hoe hoger de stuit, des te harder is het veld, wat kan leiden tot blessures.

Weet hoe je veld presteert: Monitor zelf je kunstgrasveld.

Net iets geavanceerder monitoren kan met behulp van de zogenaamde Fieldtester. De Field Tester geeft aan de hand van gestandaardiseerde waarden aan hoe een speler het veld zal ervaren op het gebied van hardheid (schokabsorptie), stabiliteit (verticale deformatie) en elasticiteit (energierestitutie). Deze waarden houden direct verband met blessuregevoeligheid. Het meten van deze waarden dient te gebeuren op meerdere plaatsen op het veld. Let op: De waarden van de uitkomsten van de Field Tester zijn niet per definitie de juiste waarden voor het voldoen aan de gebruiksnorm, maar geven wel een goede indicatie.

Weet hoe je veld presteert: Gebruik de Field Tester.

Een keuringsinstituut kan de monitoring ook verzorgen door te meten op de “Gebruiksnorm” (ondergrens voor kunstgrasvelden). Het keuringsinstituut is een door NOC*NSF en KNVB erkend instituut om te kunnen meten op de gebruiksnorm. Een officiële meting kan het beste eens in de twee tot vier jaar plaatsvinden.

Weet hoe je veld presteert: Maak gebruik van het Keuringsinstituut.

Laatste nieuws