Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gebruiksnorm kunstgras

De gebruiksnorm voor kunstgrasvelden geeft de ondergrens aan tot wanneer een kunstgrasveld ‘veilig’ en ‘blessurevrij’ te gebruiken is. In de norm, die bestaat sinds 1 juli 2010, staan eisen rond de stroefheid (van invloed op de kniebelasting), ‘schokabsorptie’ (enkelbelasting en lage rug), balstuit (hardheid van het veld), de balrol (snelheid van het veld) et cetera. Vanaf acht jaar na aanleg dienen kunstgrasvelden een verplichte keuring te ondergaan. Deze keuring moet vervolgens om de twee jaar worden herhaald.

Een veld waarvan uiteindelijk niet kan worden aangetoond dat het voldoet aan de gebruiksnorm, mag niet meer worden gebruikt voor door de KNVB georganiseerde wedstrijden.

In veel gevallen is niet de vereniging maar de gemeente eigenaar van de velden. Daarom benadert de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de betreffende gemeentes met dezelfde boodschap. Alles met als doel te voorkomen dat verenigingen hun kunstgrasveld(en) niet meer kunnen gebruiken.

Een positief keuringsrapport toont de KNVB dat het veld voldoet aan de gebruiksnorm. Het rapport moet uiterlijk 30 juni van het betreffende seizoen in het bezit zijn van de KNVB via onderstaand mailadres. De KNVB communiceert tijdens het seizoen meerdere malen over de gebruiksnorm.

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je op de pagina hieronder. Op de website van NOC*NSF is de gebruiksnorm te vinden. Op deze website staat ook een overzicht van keuringsinstituten die kunnen worden ingeschakeld. Veelgestelde vragen gebruiksnorm kunstgrasvelden Veelgestelde vragen gebruiksnorm kunstgrasvelden Je vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen over de gebruiksnorm kunstgras.

Gebruiksnorm kunstgrasvelden Gebruiksnorm kunstgrasvelden De gebruiksnorm voor kunstgrasvelden geeft de ondergrens aan tot wanneer een kunstgrasveld ‘veilig’ en ‘blessurevrij’ te gebruiken is. Deze is te vinden op de website van NOC*NSF.

Accommodatiezaken

Vragen over zaken rondom de accommodatie? Stel ze via onderstaand e-mailadres.

Laatste nieuws