Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aanleg

Kunstgrasvelden dienen, net als natuurgrasvelden, te voldoen aan bepaalde afmetingen.

Ook het plaatsen of bevestigen van belijning, doelen, hoekvlaggen en andere inrichtingsmaterialen is essentieel. De normen en richtlijnen waar een kunstgrasveld aan moet voldoen zijn te vinden in de brochure 'Kwaliteitsnormen voetbalaccommodatie'.

Infill-materialen; de voor- en nadelen

De KNVB krijgt met regelmaat vragen over de kenmerken en eigenschappen van infill-materialen voor kunstgrasvelden. Er is getracht de voor- en nadelen, maar ook de onzekerheden van de diverse infill-materialen op papier te zetten zodat verenigingen meer een houvast hebben en een meer bewuste keuze kunnen maken voor een type infill. In het overzicht is een onderscheid gemaakt tussen gerecycled materiaal, synthetisch materiaal en natuurlijk materiaal.

Dispensatie

Mocht een veld om redenen (denk aan aanwezigheid bebouwing, grensafscheidingen of anders) niet kunnen voldoen aan de normen en richtlijnen zoals beschreven in de brochure “Kwaliteitsnormen voetbalaccommodatie” dan moet er dispensatie voor het betreffende veld aangevraagd worden.

Dispensatie wordt niet zondermeer vergeven. Het is zinvol om tijdens de voorbereidingsfase al in contact te treden met de KNVB zodat zaken goed met elkaar afgestemd kunnen worden. Een dispensatie heeft vaak een tijdelijk karakter en heeft soms als consequentie dat er met bepaalde teams niet op het veld gespeeld kan worden. Als hierover met elkaar in het voortraject wordt gesproken dan is de kans op slagen groter doordat er gezamenlijk naar een oplossing gezocht kan worden. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Dispensatie voor een kunstgrasveld kan worden aangevraagd via Patrick Balemans. Wil je nagaan of de velden van jouw club voldoen aan de normen van de KNVB? Neem dan contact op met de verenigingsadviseur uit jouw regio.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Laatste nieuws