Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veelgestelde vragen Coronamaatregelen

Naar aanleiding van de corona-situatie is er voor de KNVB breedte-opleidingen een Q&A opgesteld. Hierin worden verschillende vragen over de voortgang van de verschillende opleidingen beantwoord. Mocht er naar aanleiding hiervan nog vragen zijn dan kan je deze stellen aan de opleidingsondersteuner van desbetreffende opleiding. Deze Q&A zal waar nodig nog uitgebreid of aangepast worden.

De Q&A is onderverdeeld in 3 categorieën:

  • Veel gestelde vragen algemeen.
  • Veel gestelde vragen van deelnemers die nu een KNVB-trainersopleiding volgen.
  • Veel gestelde vragen voor één ieder die in de toekomst een KNVB-trainersopleiding wil volgen

Algemeen vragen over voetbalopleidingen

 

Hoe wordt er omgegaan met de toekomstige maatregelen n.a.v. persconferenties vanuit de overheid?

Na iedere persconferentie wordt er vanuit de KNVB-Academie (in samenwerking met NOC*NSF en ministerie VWS) kritisch gekeken welke invloed dit heeft op de huidige maatregelen betreffende de KNVB-opleidingen. Na overleg wordt er bekeken op welke wijze we de beperkingen kunnen op- of afschalen. De nieuwe informatie delen wij via www.knvb.nl/corona en/of via jouw docent.

 

Mijn trainerslicentie verloopt bijna. Kan ik voldoende punten halen om mijn trainerslicentie te kunnen verlengen?

Ja, er zijn gedurende de corona-periode voldoende mogelijkheden (geweest) om je trainerslicentiepunten te halen. Er zijn zowel bij de KNVB Academie als bij externe partijen verschillende vormen van op- of bijscholingen aangeboden, waaronder webinars. Hierbij kan / kon je ruim voldoende trainerslicentiepunten halen om je trainerslicentie te kunnen verlengen. Het niet kunnen halen van jouw benodigde trainerslicentiepunten vanwege de corona-situatie is dan ook geen geldig argument.

 

 

 

Veel gestelde vragen als je op dit moment (2020-2021) een KNVB-trainersopleiding volgt

 

Welke consequenties heeft de huidige corona-situatie voor mijn opleiding?

De KNVB Academie heeft naar aanleiding van de verlengde lockdown op 23 maart ’21 besloten om onderstaande opleidingsactiviteiten te verplaatsen naar het najaar 2021. Het gaat om de opleidingen;

  • UEFA C
  • UEFA C Youth
  • Juniorentrainer
  • Pupillentrainer
  • G-voetbaltrainer
  • Video Analist B
  • Trainer-Coach Zaalvoetbal III

Een beperkt aantal (nieuwe) opleidingen hopen we dit seizoen nog te kunnen organiseren in de maanden mei en juni als de COVID-maatregelen dit toelaten. Het gaat hierbij vooral om de nog af te ronden opleidingen van het seizoen 2019/’20; Juniorentrainer, Pupillentrainer, Goalkeepercoach C & B en de PVB-afnames van de opleidingen UEFA C en de UEFA C Youth.

 

Gaan de opleidingen online verder gedurende de lockdown?

Voetballen leer je door te voetballen en een betere trainer-coach worden leer je door trainingen te geven en wedstrijden te coachen. In iedere opleiding is een aantal facetten die online kunnen worden georganiseerd, maar de basis waar iedere opleiding om draait is in de praktijk oefenen, ervaren en leren. Wat we online kunnen doen, doen we online via ons leerplatform Dugout, maar door de langdurige beperkingen is het (nog steeds) niet mogelijk om de opleidingsactiviteiten bij de verenigingen in de praktijk te organiseren. De opleiding zal niet verder online worden vervolgd, wel staat Dugout tot je beschikking om in contact te blijven met je docent indien gewenst.

 

Hoe gaat de KNVB Academie om met deelnemers die in het nieuwe seizoen niet meer kunnen deelnemen aan de opleiding?

De opleidingsactiviteiten worden doorgeschoven en wij doen er alles aan om de opleiding te organiseren en ook af te ronden in het seizoen 2021-2022. Wij gaan ervan uit dat jij als deelnemer begrip hebt voor deze overmacht situatie en de opleiding in het najaar wilt hervatten. Wil je de opleiding vervolgen, dan vragen wij je om akkoord gaan met een nieuwe opleidingsplanning die op korte termijn zal worden voorgelegd. De opleidingen hervatten wij in het tweede deel van september of uiterlijk begin oktober 2021. Wanneer je de opleiding onverhoopt moet beëindigen, neem dan contact op met jouw opleidingsondersteuner voor een passende oplossing.

 

Krijg ik dispensatie als ik volgend seizoen al wel een team ga coachen & trainen met een licentie-eis, maar nog niet mijn UEFA-C(Youth) heb kunnen afronden?

Voor trainer-coaches die momenteel deelnemen aan de opleiding UEFA C Youth en in het seizoen 2020/’21 gestart zijn met de opleiding is er de mogelijkheid om dispensatie aan te vragen om komend seizoen 2021/’22 als hoofdtrainer actief te zijn van een 1e elftal. Mocht jouw club hier gebruik van willen maken dan kan dit aangevraagd worden via contact@knvb.nl. Zorg ervoor dat dit uiterlijk voor 15 juni 2021 aangevraagd wordt.

 

Ik ga volgend seizoen naar aan andere club, mijn stageteam verandert dus. Wat is het standpunt hierin van de KNVB?

In veel gevallen zal het vervolgen van de opleiding na de zomer betekenen dat jij als deelnemer van de opleiding op zoek moet naar een nieuw stageteam om de (ontwikkel)opdrachten te doen en voor het afnemen van je PVB’s. Het uitgangspunt daarbij is dat dit team voldoet aan de eisen zoals gesteld in de PVB-voorwaarden (zie digitale leeromgeving Dugout). Je hebt als deelnemer zelf de verantwoordelijkheid voor het (eventueel) zoeken van een nieuw stageteam en je kan daarbij advies vragen of in overleg gaan met je KNVB-docent als je hier vragen over hebt.

 

Mijn praktijkbegeleider stopt aan het eind van het seizoen. Hoe los ik dit in de praktijk op?

Voor het hebben van een praktijkbegeleider zijn bepaalde eisen opgesteld. Als je huidige praktijkbegeleider je niet verder kan begeleiden is het mogelijk en ook noodzakelijk een andere praktijkbegeleider te vinden. Je hebt als deelnemer zelf de verantwoordelijkheid voor het zoeken van een nieuwe praktijkbegeleider en je kan daarbij advies vragen of in overleg gaan met je KNVB-docent als je hier vragen over hebt.

 

Mag ik nog wel opdrachten uitvoeren, nu mijn opleiding verplaatst is naar het najaar van ’21?

De opleidingen beginnen volgend seizoen opnieuw. Het is momenteel nog onduidelijk of dit nog tot verandering leidt in jouw digitale leeromgeving. Het advies is in ieder geval om alle opdrachten die je tot nu toe hebt gemaakt op te slaan in jouw eigen omgeving/computer, zodat je dit ten alle tijden kan raadplegen. Voor de opleidingen UEFA C / UEFA C Youth (uitgezonderd de pilot-opleidingen) geldt dat PVB 3 en 4 in de komende periode tot de zomer gemaakt en ingeleverd kunnen worden.

 

Ik volg nu de opleiding Juniorentrainer of Pupillentrainer en wil mij inschrijven voor de opleiding UEFA C (Youth). Kan ik nu al deelnemen aan de toelatingstest nu ik mijn diploma Pupillentrainer of Juniorentrainer nog niet heb behaald?

De opleiding UEFA C / UEFA C Youth is net als de Pupillen- en Juniorentrainer uitgesteld. Hierdoor starten we maar zeer beperkt met een nieuwe UEFA C (Youth) opleiding. Beschik je nog niet over het Pupillentrainer of Juniorentrainer en voldoe je niet aan één van de overige eisen dan kom je momenteel nog niet in aanmerking voor deelname aan de UEFA C / UEFA C Youth opleiding. Dit geldt ook voor UEFA C / UEFA C Youth opleidingen in het onderwijs. Gedurende het seizoen 2021/’22 zullen de toelatingstesten plaatsvinden voor de UEFA C / UEFA C Youth opleidingen van seizoen 2022/’23.

 

Ik volg dit seizoen de Pupillen- of Juniorentrainer om volgend seizoen via mijn eigen onderwijsinstelling de UEFA-C Youth te kunnen gaan volgen. Kan ik hier dispensatie voor krijgen?

Alleen leerlingen die zijn ingeschreven op een onderwijsinstelling waar UEFA C Youth wordt georganiseerd en zijn ingeschreven bij een reeds gestarte opleiding kunnen zich alsnog inschrijven voor de toelatingstest UEFA C Youth binnen hun onderwijsinstelling.

Veel gestelde vragen als je het seizoen 2021-2022 een KNVB-trainersopleiding wilt volgen

 

Organiseert de KNVB ook online trainersopleidingen?

Voetballen leer je door te voetballen en een betere trainer-coach worden leer je door trainingen te geven en wedstrijden te coachen. In iedere opleiding is een aantal facetten die online kunnen worden georganiseerd, maar de basis waar iedere opleiding om draait is in de praktijk oefenen, ervaren en leren. Wat we online kunnen doen, doen we online via ons leerplatform Dugout, maar door de langdurige beperkingen is het (nog steeds) niet mogelijk om de opleidingsactiviteiten bij de verenigingen in de praktijk te organiseren. De trainersopleidingen zijn dus deels online, maar nooit in het geheel.

 

Hebben de corona-beperkingen invloed op de nog te starten KNVB-opleidingen?

De opleidingen gestart in september - november 2020, ondervinden nu helaas nog steeds vertraging, waardoor deze opleidingen ook later zullen eindigen dan gepland. Dit betekent dat opleidingen die voor het nieuwe seizoen 2021-2022 gepland staan later of niet starten. Er ontstaat door de beperkingen een achterstand die we eerst moeten wegwerken. Informatie over de nieuw te starten opleidingen in het seizoen 2021-2022 wordt gepubliceerd via de specifieke opleidingspagina’s. Bij interesse kan je jezelf ook altijd aanmelden bij desbetreffende opleidingsondersteuner welke vermeld staat onderaan de opleidingspagina’s.

 

Hebben de huidige coronamaatregelen nog consequenties voor het organiseren en starten van de Pupillen- en Juniorentrainer opleidingen 2021/’22?

Er zullen minder opleidingsplekken beschikbaar zijn aangezien wij een achterstand hebben opgelopen in het opleiden in het seizoen 2020-2021. Dit betekent dat we wellicht niet aan de volledige vraag van trainersopleidingen Pupillen- en Juniorentrainer kunnen voldoen. We proberen dit uiteraard tot een zo laag mogelijk aantal te beperken, maar het is goed om hier al wel vast rekening mee te houden.

 

Hebben de huidige coronamaatregelen nog consequenties voor het organiseren en starten van de UEFA-C (Youth) opleiding in het seizoen 2021/22?

De gehele opleiding UEFA C en UEFA C Youth van seizoen 2020-2021 zal overgeheveld worden naar het nieuwe seizoen. Dit betekent dat er minder (nieuwe) plekken beschikbaar zijn om in het komend seizoen deel te nemen aan een UEFA C (Youth) opleiding. Er zijn minder opleidingsplekken beschikbaar aangezien wij een achterstand hebben opgelopen in het opleiden in het seizoen 2020-2021.

 

Zijn er helemaal geen mogelijkheden meer om in te schrijven voor UEFA C / UEFA C Youth in seizoen 2021/’22?

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar door afmeldingen en/of open plekken bij de reguliere opleidingen. Tevens proberen we het aantal opleidingen nog iets te verhogen en zoeken hiermee de maximale organisatie-grenzen op. Mocht je interesse hebben in de UEFA C of UEFA C Youth opleiding, meld dit dan bij de opleidingsondersteuner van de desbetreffende opleiding. Je komt dan op de interesse-lijst te staan en zal vervolgens op de hoogte worden gehouden van de mogelijkheden die we op dit moment aan het zoeken zijn.

Daarnaast is er mogelijk nog een aantal plekken beschikbaar bij de verschillende onderwijsinstellingen waar sommige voetbalopleidingen ook worden georganiseerd. Houd er bij deze opleidingen wel rekening mee dat dit vaak in de ochtend of middag plaatsvindt. Ook wordt er ook een aantal opleidingsmomenten in de avond georganiseerd. Hierbij is het van belang om extra flexibel te kunnen zijn in je planning.  De inschrijving bij de onderwijsinstellingen gaat in principe open in mei 2021. Mocht je hier interesse in hebben dan kan je contact opnemen met Ilse Vermeulen.

Ilse Vermeulen

Medewerker opleidingsondersteuning

 

Algemene vragen over voetbalopleidingen ter inschrijving

KNVB Academie

KNVB Academie, Postbus 515, 3700 AM Zeist

Laatste nieuws