Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

UEFA B voor (ex-)contractspelers

Binnen het voetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste trainer-coach. De taken van een trainer-coach zijn onder te verdelen in: coachen tijdens wedstrijden, geven van trainingen en begeleiden van spelers en staf. Daarnaast is de trainer-coach onderdeel van de club. De opleiding UEFA B is erop gericht de deelnemers voor te bereiden op en te ontwikkelen in het - met succes - uitvoeren van deze taken.

De opleiding UEFA B richt vooral op de basis van het ontwikkelen van de een speelwijze en het trainbaar maken hiervan tijdens het seizoen bij seniorenteams en de bovenbouw van de jeugd.

Onderwerpen

Een kleine greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

 • Coachen van spelers tijdens wedstrijden;
 • Analyseren van wedstrijden;
 • Geven van trainingen gericht op het ontwikkelen van de speelwijze;
 • Maken van een geperiodiseerde jaarplanning;
 • Begeleiden van spelers en staf;
 • Ontwikkelen en bewaken van selectiebeleid.

Vorm

De KNVB Academie gaat ervan uit dat je leert door te doen; voetballen leer je door te voetballen en trainen en coachen leer je door in de praktijk trainingen te geven en wedstrijden te coachen. Hierbij worden deelnemers gedurende de opleiding ondersteund door de docent, de digitale leeromgeving, andere deelnemers en diverse materialen.

Tijdens de opleiding krijg je verschillende opdrachten die jou helpen bij het ontwikkelen van jouw kennis en vaardigheden als trainer-coach. De opleiding bestaat verder uit twee delen: een opleidingsdeel en een ervaringsdeel.

Het opleidingsdeel bestaat uit twintig bijeenkomsten van ongeveer zes uur. De bijeenkomsten vinden in de regel wekelijks plaats op een woensdag van 15.30 tot en met 21.30 uur. Een aantal bijeenkomsten zullen centraal plaatsvinden in Zeist. De overige bijeenkomsten vinden plaats bij een club van één van de deelnemers.

Het ervaringsdeel bestaat uit het een verplichte stage bij een team van minimaal twee keer per week van minimaal anderhalf uur gedurende de gehele duur van de opleiding. Dit stageteam is een team uitkomend in de:

 • eerste, tweede of derde klasse mannen of;
 • JO19 tweede, derde of vierde divisie of;
 • JO17 tweede, derde of vierde divisie of;
 • JO16 tweede, derde of vierde divisie of;
 • topklasse vrouwen of;
 • hoofdklasse vrouwen (mits de hoofdtrainer-coach van het team in het bezit is van een UEFA B (Youth) licentie en tevens optreedt als praktijkbegeleider van de deelnemer) of;
 • beloften BVO vrouwen.

Opleidingsinvestering

Opleidingsdeel

 • Bijeenkomsten: 120 uur
 • Zelfstudie en huiswerkopdrachten: 100 uur

Ervaringsdeel

 • Uitvoeren individuele stage: 60 uur

Proeven van bekwaamheid (PVB)

 • Uitvoeren proeven van bekwaamheid: 20 uur

Lesdata

De opleiding start (onder voorbehoud) op woensdag 15 januari 2020 met een centrale bijeenkomst op de KNVB Campus in Zeist. Uiterlijk voor 31 mei 2020 dien je de alle Proeven van bekwaamheid te hebben afgerond.      

Kosten

Het inschrijfgeld voor deze opleiding bedraagt € 75,- en dient voor vrijdag 13 december 2019 in het bezit te zijn van de KNVB Academie op ING Bank NL89 INGB 0670 0002 13 onder vermelding van UEFA B (ex-) contractspelers en je voorletters en achternaam. Het inschrijfgeld dien je zelf over te maken! Het inschrijfgeld wordt nooit teruggestort.

Het opleidingsgeld voor deze opleiding bedraagt € 4.950,-. Dit is inclusief toegang tot de digitale leeromgeving en de bijbehorende leermiddelen. Bij inschrijving verklaar je tevens dat bij toelating tot de opleiding het opleidingsgeld in twee termijnen automatisch kan worden geïncasseerd.

Inschrijven

Inschrijven kan tot en met uiterlijk vrijdag 13 december 2019. Na het verstrijken van de inschrijftermijn is het niet meer mogelijk om jezelf in te schrijven en deel te nemen aan de opleiding. Na het (digitaal) inschrijven voor deze opleiding ben je verplicht tot betaling van het inschrijfgeld voor vrijdag 13 december 2019.

Inschrijven Inschrijven Klik hier om je in te schrijven.

Toelatingseisen

Je bent in principe toelaatbaar als je voldoet aan de onderstaande toelatingseisen.

Ervaring als contractspeler
Je bent minimaal drie jaar (aantoonbaar) contractspeler geweest bij een BVO (minimaal eerste divisie niveau) en je hebt minimaal vijfenzeventig wedstrijden in een 1e elftal van een BVO (minimaal eerste divisie niveau) gespeeld.

Ervaring als trainer-coach
Je bent tijdens of na jouw opleiding UEFA C (Youth) minimaal één volledig seizoen werkzaam geweest als bevoegd hoofdtrainer-coach (eindverantwoordelijk) van een team uitkomend in de:

 • zesde klasse mannen (of hoger) of;
 • reserve eerste klasse mannen (of hoger) of;
 • JO19 eerste klasse (of hoger) of;
 • JO17 eerste klasse (of hoger) of;
 • JO15 eerste klasse (of hoger) of;
 • JO14 derde divisie (of hoger) of;
 • JO13 derde divisie (of hoger) of;
 • tweede klasse vrouwen (of hoger) of;
 • MO19 hoofdklasse (of hoger) of;
 • MO17 hoofdklasse (of hoger).

Diploma en cijfers opleiding UEFA C (Youth)
Je bent in het bezit van een geldig UEFA C (Youth) diploma waarbij het onderdeel PVB 2B Training geven gewaardeerd is met minimaal een 7 en de uitkomst van het gemiddelde van alle PVB’s (waarbij PVB 2B Training geven dubbel telt) minimaal een 6,5 is.

Indien je behaalde cijfers niet voldoen aan de gestelde toelatingseisen, kan je een herkansing aanvragen voor het onderdeel PVB 2B Training geven en/of voor het onderdeel PVB 1 Coachen van een wedstrijd. Deze herkansingen dienen voor vrijdag 13 december 2019 afgenomen te zijn.

Akkoordverklaring
Tot slot dien je in het bezit te zijn van een ingevuld en door de club ondertekend ‘akkoordverklaring’, waarin de club verklaart dat de kandidaat aan alle bijeenkomsten in het kader van de opleiding kan deelnemen (Alleen voor een officiële wedstrijd (competitie en/of beker) kan ontheffing van de aanwezigheidsplicht worden aangevraagd bij de docent en de KNVB Academie. Het doen van een vervangende opdracht kan hiervan het gevolg zijn. Het zonder toestemming van de docent en de KNVB Academie missen van een bijeenkomst leidt tot uitsluiting van verdere deelname aan de opleiding.

Indien het aantal toelaatbare kandidaten hoger is dan het aantal beschikbare plaatsen zal een wachtlijst worden gehanteerd. Kandidaten op de wachtlijst hebben voorrang op kandidaten die rechtstreeks willen doorstromen van de lopende UEFA C Youth voor (ex-) contractspelers.

Zodra de selectie is afgerond, word je uiterlijk vrijdag 13 december 2019 door ons geïnformeerd. Over de uitslag van de selectieprocedure kan niet worden gecorrespondeerd.

Meer informatie

Voor meer informatie of het aanvragen van een herkansing kan contact worden opgenomen met Sooky Ferber, medewerker opleidingen van de KNVB.

Sooky Ferber

KNVB Academie

Laatste nieuws