Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Welkomstprogramma jeugdtrainers

In Nederland begeleiden maar liefst 70.000 trainers een jeugdteam. Zij hebben een grote invloed op het plezier en de ontwikkeling van meer dan 500.000 jeugdspelers en –speelsters. Daarbij dragen ze in belangrijke mate bij aan een veilige sportomgeving. Om alle startende jeugdtrainers in hun rol te ondersteunen, heten we hen graag welkom met het Welkomstprogramma jeugdtrainers.

Het doel is om al onze jeugdvoetballers te faciliteren met een jeugdtrainer die in de basis gekwalificeerd is. Dit om binnen zijn of haar rol de spelers te begeleiden, training te geven en de wedstrijden te begeleiden. Het resultaat is dat jeugdspelers in een veilige leeromgeving optimaal spelplezier hebben, zich van daaruit kunnen ontwikkelen en uiteindelijk langer blijven voetballen.

Marcel Lucassen, directeur Voetbalontwikkeling KNVB: "Met de start van het nieuwe voetbalseizoen zien we ook elk jaar weer veel nieuwe gezichten langs de lijn. Jeugdtrainers die hun debuut maken als trainer/coach van een voetbalteam. Soms met de ambitie om de nieuwe bondscoach te worden, soms om lekker met zoon of dochter op pad te zijn en alles er tussen in. Allemaal prachtige drijfveren! Om de startende jeugdtrainers nog beter te kunnen ondersteunen, bieden we nu een welkomstprogramma voor hen aan!”

In het seizoen 2020/’21 is dit programma met 36 verenigingen verdeeld over het hele land uitgevoerd. Met de feedback en inzichten die dat heeft opgeleverd is het programma verder geoptimaliseerd voor iedere vereniging in Nederland. In het seizoen 2021/’22 gaan we het Welkomstprogramma met 150 verenigingen uit het hele land aanbieden aan hun startende jeugdtrainers.

Welkomstprogramma Jeugdtrainers

Het Welkomstprogramma bestaat uit vier onderdelen:

1. Jeugdtrainers registreren in Sportlink 

De eerste stap is het registreren van alle jeugdtrainers, door ze in Sportlink bondslid te maken en hun de functie ‘jeugdtrainer’ te geven. Daar krijg je als vereniging veel voor terug. Met de tools die we jeugdtrainers bieden, ondersteunen en helpen we ze in hun rol, wat leidt tot extra plezier bij jeugdspelers en de jeugdtrainer zelf. Door het registreren van alle jeugdtrainers van je vereniging ontstaat er inzicht in wie er kinderen traint en begeleidt. Door dit inzicht is het mogelijk om met ze in contact te komen en ze te ondersteunen in hun rol.

Jeugdtrainers registreren in Sportlink Jeugdtrainers registreren in Sportlink Lees hier meer over het registreren van jeugdtrainers in Sportlink

2. Assist Trainersdashboard 

Het Assist Trainersdashboard is de ideale digitale assistent van iedereen die een team traint of coacht. Geregistreerde trainers krijgen toegang tot inspirerende artikelen, voetbalvormen en voetbalkennis. Alles vind je op één centrale plek en staat online. Een jeugdtrainer kan er dus altijd en overal bij. Het Assist Trainersdashboard is voor jeugdtrainers op ieder niveau. Voor de ouder die zijn of haar trainingen net even uitdagender wil maken en voor de jeugdtrainer die niets liever doet dan trainen. Met het dashboard wordt het voor jeugdtrainers nog makkelijker om het voetballen voor de spelers (nog) plezieriger, leuker, uitdagender en leerzamer te maken.

Assist Trainersdashboard Assist Trainersdashboard Lees hier meer over het Assist Trainersdashboard

3. De Aftrapmodule 

Met de Aftrapmodule helpen we jeugdtrainers de rol die zij hebben in het trainen en/of coachen van een team nog beter in te vullen. De Aftrapmodule is een gratis basismodule van de KNVB voor iedereen die van start gaat als jeugdtrainer. De module bestaat uit twee e-learning modules en een praktijkbijeenkomst op de vereniging. Met de Aftrapmodule helpen we jeugdtrainers de rol die zij hebben in het begeleiden, trainen en coachen van een team nog beter invulling te geven in het belang van iedere jeugdspeler. De module duurt bij elkaar zes uur en is gratis.

De jeugdtrainers krijgen via het Assist Trainersdashboard toegang tot de Aftrapmodule, die van start gaat met verschillende uitdagende e-learning opdrachtjes. Daarna volgt een praktijkbijeenkomst bij de eigen vereniging. Om verenigingen te helpen bij de voorbereiding en uitvoering daarvan hebben we twee stappenplannen ontwikkeld.

De Aftrapmodule De Aftrapmodule Lees hier meer over de Aftrapmodule

4. Een veilig sportklimaat 

Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Een sportieve en respectvolle omgang met elkaar is daarbij van groot belang. Het zorgt ervoor dat we voetbal op een plezierige manier met elkaar beleven. Samen met verenigingen en trainers gaan we aan de slag met de ontwikkeling van een veilig sportklimaat. De registratie van een gratis VOG voor jeugdtrainers is hier onderdeel van.

Een veilig sportklimaat Een veilig sportklimaat Lees hier meer over een veilig sportklimaat

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen, wellicht kan je het antwoord vinden op de pagina met veelgestelde vragen over het Welkomstprogramma

Basisniveau jeugdtrainers DVC ’26 en ZAP stijgt door Welkomstprogramma jeugdtrainers Basisniveau jeugdtrainers DVC ’26 en ZAP stijgt door Welkomstprogramma jeugdtrainers Om alle startende jeugdtrainers in hun rol te ondersteunen, heet de KNVB hen welkom met het Welkomstprogramma jeugdtrainers. Tijdens het afgelopen seizoen werd dit programma gedraaid met 36 verenigingen, waaronder DVC’ 26 en ZAP.

Aanmelden

Wil je jouw vereniging aanmelden als één van de 250 verenigingen waar het Welkomstprogramma tijdens het seizoen 2021/’22 wordt aangeboden, neem dan contact op met Jolanka Vries. Ook wanneer je vragen hebt of meer informatie hebt, neem dan ook contact op met Jolanka Vries via trainersvragen@knvb.nl.

Jolanka Vries

Office Assistant

 

Laatste nieuws