Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Protocol voor incidenten met racisme

Racisme en discriminatie worden niet getolereerd in het voetbal. De grens is wat dat betreft helder. Wat minder bekend is, is exact welke stappen alle betrokken partijen op het veld moeten nemen bij een dergelijk incident. Daarom zijn deze stappen overzichtelijk(er) weergegeven in het ‘Protocol racisme en/of bedreiging’.

Het mooie van het voetbal is dat iedereen uit alle lagen van de bevolking elkaar kan tegenkomen op en rond het veld. Daarmee verbindt het miljoenen mensen. Dat betekent helaas ook dat het voetbal soms kwetsbaar is voor racisme en discriminatie. Zoals kwetsende opmerkingen door toeschouwers, spelers of teamofficials, of gericht aan scheidsrechters. Al deze mogelijke gevallen komen terug in dit protocol.

Het protocol is bedoeld voor de scheidsrechters. Zij hebben in de beschreven stappen namelijk een centrale rol, maar de verantwoordelijkheid wordt gedeeld met de aanvoerders van beide teams en de bestuurders van de clubs. Als het even kan, hopen we dat de wedstrijd kan worden uitgespeeld want daar is iedereen voor gekomen. Maar als de emoties te hoog zijn opgelopen, dan is het begrijpelijk dat dit niet meer gebeurt.

Webinars

Aansluitend op dit protocol organiseren wij twee webinars. Op maandag 15 november is het webinar 'Weglopen speelveld'. Dit webinar neemt je mee in deze situatie en geeft je tips hoe je kunt handelen bij 'niet meer spelen tegen' en 'weglopen van het speelveld'. Ook behandelen we de gang van zaken bij de aanklager in deze situaties. 

Meld je aan! Meld je aan! Schrijf je hier in voor het webinar.

Op woensdag 17 november vindt er een webinar plaats over de meldpunten die wij bij de KNVB hebben. Hier leggen wij uit hoe de KNVB omgaat met het noodnummer Sport en geweld, meldpunt wanordelijkheden en de nieuwe app de DiscriminatieMelder. 

Meld je aan! Meld je aan! Schrijf je hier in voor dit webinar.