Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Scheidsrechters I Zaalvoetbal

Ben je in het bezit van een diploma SO III zaalvoetbal? En ben je klaar voor de volgende stap in je scheidsrechterscarrière? Ga dan voor de opleiding SO I zaalvoetbal. Deze opleiding is bedoeld voor scheidsrechters die de ambitie hebben zich te ontwikkelen in de top van het zaalvoetbal.

Direct inschrijven

De scheidsrechter is een essentieel onderdeel van voetbal en hij of zij speelt een belangrijke rol op én buiten de zaal. De scheidsrechter draagt bij aan een sportief en eerlijk verloop van de wedstrijd. Dit betekent meer plezier bij alle deelnemers aan het voetbal.

De scheidsrechter van vandaag neemt deel aan de wedstrijd. Van hem wordt verwacht dat hij 'de wedstrijd kan lezen én anticiperen op situaties'. Met andere woorden, van de scheidsrechter mag verwacht worden dat hij in de wedstrijd de spelregels op een juiste wijze interpreteert en uitvoert.

Onderwerpen

Een greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

 • (Gezamenlijk) wedstrijdbezoek
 • Beroepshouding
 • Spelregels en reglementen 
 • De techniek van het arbitreren 
 • Omgaan met weerstand
 • Media en communicatie

Vorm

Het opleidingsdeel bestaat uit 6 bijeenkomsten van 5 uur. Elke maand is er een bijeenkomst op een doordeweeks avond. De bijeenkomsten vinden plaats op de KNVB Campus in Zeist. Daarnaast is zelfstudie en het maken van huiswerkopdrachten (10 uur) eveneens onderdeel van de cursus. Het ervaringsdeel bestaat uit een gezamenlijk wedstrijdbezoek, een verenigingsbezoek en een individueel wedstrijdbezoek (12 uur). 

Opleidingsinvestering

Opleidingsdeel

 • Zes bijeenkomsten á 5 uur: 30 uur
 • Zelfstudie en huiswerkopdrachten: 10 uur

Ervaringsdeel:

 • Wedstrijd-/verenigingsbezoek: 12 uur

Kosten

De studiekosten voor deze opleiding bedragen € 130,00,-. Het inschrijfgeld is € 25,-. Het bedrag dient voor 1 september in het bezit te zijn op ING Bank: NL89 INGB 0670 000213, o.v.v. SO I zaalvoetbal, relatienummer en naam.

Kosteloos annuleren is mogelijk tot 5 dagen na toelating tot de opleiding. Bij tussentijdse beëindiging van de opleiding blijven de volledige studiekosten verschuldigd. Het inschrijfgeld wordt nooit terugbetaald.

Toelating

Om toegelaten te worden tot de SO-I zaalvoetbal moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • In het bezit zijn van een diploma SO-III zaalvoetbal en geplaatst (of net gepromoveerd) naar ZV01 (district) of TTZ district. Is dit niet het geval dan is inschrijven niet mogelijk.
 • Een geldige Verklaring Omtrent Gedrag overleggen. Een linkje voor aanvraag VOG ontvang je vanuit de KNVB.
 • Voldoende beoordeling FIFA -fitheidtest. Hiervoor geldt dat deze uiterlijk 6 juni 2019 moet zijn behaald. Deze geldt als toelatingseis en er is geen gelegenheid tot herkansing.
 • Goede beheersing Nederlandse taal.

Als aanvulling op bovengenoemde criteria kan een toelatingsgesprek plaatsvinden

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij de KNVB-contactpersoon van jouw district. 

Snezana Vujovic

Arbitrageopleidingen Noord/Oost

Nicole Jacet

Arbitrageopleidingen West

Medewerkster arbitrageopleidingen

Arbitrageopleidingen Zuid

Direct inschrijven