Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Pupillenvoetbal

Sinds het seizoen 2017/’18 speelt het gehele amateurvoetbal met aangepaste wedstrijdvormen voor pupillen. De wedstrijdvormen zijn aangepast om zo de betrokkenheid van spelers te verhogen en jongens en meiden in een wedstrijdvorm te laten spelen die beter aansluit bij hun ontwikkelingsfase. De rol van de arbitrage bij deze wedstrijdvormen verschilt in de diverse leeftijdscategorieën.

De Onder 8 tot en met Onder 10-pupillen spelen op een verkleind kwartveld (42,5m x 30m) 6 tegen 6 wedstrijden. Deze duels worden begeleid door een spelbegeleider die de spelers zoveel mogelijk de ruimte geeft het spel zelf te ontdekken en daar waar nodig fluit om de spelregels uit te leggen. De Onder 11- en Onder 12-pupillen spelen op een versmald half veld (64m x 42,5m) 8 tegen 8 wedstrijden. De wedstrijden staan onder leiding van een pupillenscheidsrechter.

De 6 tegen 6 wedstrijden worden begeleid door een spelbegeleider die de spelers zoveel mogelijk de ruimte geeft het spel zelf te ontdekken en daar waar nodig fluit om de spelregels uit te leggen.

De nieuwe wedstrijd-vormen voor pupillen De nieuwe wedstrijd-vormen voor pupillen Klik hier voor meer informatie over de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen.

Andere rol arbitrage

De rol van de arbitrage tijdens wedstrijden bij deze wedstrijdvormen verschilt in de diverse leeftijdscategorieën. De rol van de arbitrage sluit zo optimaal mogelijk aan bij elke wedstrijdvorm en de leeftijd van de pupillen. Pupillen worden zo stapsgewijs één met een onafhankelijk persoon die de voortgang van het spel en de spelregels bewaakt. Uiteindelijk krijgen ze bij de 11 tegen 11 wedstrijdvorm te maken met een (verenigings)scheidsrechter.

Arbitrage 6 tegen 6
Bij de 6 tegen 6 wedstrijdvorm wordt de voortgang van het spel bewaakt door een zogenoemde spelbegeleider. De basispositie van de spelbegeleider is langs het veld. Hij beweegt mee met het spel. Wanneer het spel het nodig maakt kan de spelbegeleider het veld in bewegen. De spelbegeleider bewaakt de spelregels, legt de spelregels uit en zal alleen bij onduidelijkheid corrigeren en een beslissing nemen door middel van een fluitsignaal.

Arbitrage 8 tegen 8
Bij deze wedstrijdvorm is er een pupillenscheidsrechter aanwezig die de leiding heeft over het spel. Deze rol is niet veranderd ten opzichte van de voormalige arbitragerol.

De KNVB Academie heeft de opleiding spelbegeleider/pupillenscheidsrechter ontwikkeld. Tijdens deze opleiding leer je pupillenwedstrijden begeleiden en/of fluiten.

Spelbegeleider/ Pupillenscheidsrechter Spelbegeleider/ Pupillenscheidsrechter Kijk hier voor meer informatie over de spelbegeleider / Pupillenscheidsrechter.

Laatste nieuws